despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Deci! ai vrea să ştii mai multe

… mai multe despre Bucureşti.

Oamenii s-au interesat dintotdeauna de viaţa în oraşul nostru. Au făcut forumuri, au strîns date şi s-au chinuit să le publice.

Articolul de azi este despre acele site-uri unde găseşti grămezi de informaţii brute despre oraşul nostru. Este despre acei oameni care scriau despre Bucureşti acum cinci-şase ani de zile, înainte ca să-ncepem şi noi – cei de azi – să ne dăm cu părerea. Este depre acei oameni pe care i-am citat adeseori, la care am găsit referinţe, imagini şi hărţi. Este despre acei oameni care-au netezit cumva drumul.

Internetul e plin de imagini din Bucureştiul vechi, dar surse spectaculoase de informaţii sînt cărţile de telefon interbelice (1397 şi 1938), Anuarul Socec (1924-25) şi Cartea de telefon in 1958. E o plăcere să le răsfoieşti.

Dacă pomeneam de poze vechi, setul de poze strîns de Adi Pîrcălabu e foarte mare; daţi acolo peste cele mai cunoscute imagini interbelice.

V-aş spune să vă mai băgaţi nasul printre pozele făcute de Willy Pragher şi prin arhiva revistei Life.

Venind înspre zilele noastre, vedem că s-au păstrat tare puţine imagini ale Bucureştiului de dinaintea şi din vremea demolărilor; cu toate astea, avem colecţiile lui Dan Vartanian – Odiseea comunistă şi Old Bucharest – sînt fantastice şi trebuie văzute! Sau pozele făcute de Dan Perry prin Uranus, înainte de demolări.

Eu unul am învăţat milioane de chestii despre Bucureşti de pe forumurile dedicate transportului public. Îţi trebuie vreo săptămînă să vezi tot ce scrie pe Tramclub, dar merită, chiar merită! Şi înainte de Tramclub, a fost şi forumul vechi! Pe Tramclub am văzut pozele făcute de Hans Oerlemans, Andrei Pandele şi Şerban Lăcriţeanu, pe Tramclub am găsit hărţile şi planurile cadastrale ale Bucureştiului, pe Tramclub este o bibliotecă în care se află Ghidurile de transport din 1973 sau 1984… Şi cînd termini cu Tramclub, intri pe Transira – unde mai stai o săptămînă…

Şi-acum, după ce ai citit toate astea, gîndeşte-te la oamenii care s-au străduit pentru ca azi să poţi găsi – pe Google – tot ce-ai vrea să ştii despre Bucureştiul mai vechi sau mai nou…

Gîndeşte-te la Bukreş, unde s-au publicat tone de articole între 2005 şi 2008 (mai rar înspre zilele noastre); gîndeşte-te la Alex Gâlmeanu, care descoperă fotografii şi hărţi vechi din 2006 – şi care acuma le strînge pe Muzeul de fotografie; gîndeşte-te la Raiden, la neobositul Raiden, care scrie din 2006-2007, gîndeşte-te la Radu Oltean… şi – înainte de orice, citeşte tot ce-au scris, citeşte cum au descoperit şi reconstituit locuri uitate din Bucureşti; iar dacă vreodată o s-ai nevoie să-i citezi, apăi citează-i aşa cum se cuvine!

Gîndeşte-te la proiecte lansate acum cinci ani de zile, căzute în uitare; gîndeşte-te la Post-industrial, la Towerspotting, la Arheologie industrială, la Firme vechi, la TER

… şi-apoi vezi unde s-a ajuns azi: vedeţi cîte bloguri, cît interes, cîtă preocupare pentru oraşu-ăsta-al nostru!

… şi-acuma scrie şi tu, intră în afacerea asta; e rîndul tău.

5 comments to Deci! ai vrea să ştii mai multe

 • corect! eu am pornit blogul meu dintr-o nevoie de a face public ceva pentru care eram facut de rahat in mod public … asta a fost singurul scop si trebuia sa fie o chestie limitata in timp.
  am continuat insa, dupa un timp, tocmai pe ideea din aceasta postare. am gasit de multe ori pe internet,repede, lucrurile de care stiam sau nu dar pe care nu le aveam la indemana desi aveam nevoie de ele. cum am acumulat, la randul meu, cateva lucruri interesante mi s-a parut corect sa impart si eu modestele informatii la care am ajuns.

 • un muc

  ‘ai sa-mi dau 2… sa fii binecuvantat amice! ai facut un om fericit cu acest articol!

 • teoctist

  Mobilizat de randurile tale, am cropat si eu ceva din filmul “Angela merge mai departe” Sper sa fie de folos.
  http://www.youtube.com/watch?v=4zeuCbpL8L0

 • Freesys

  Nu ai pomenit nimic despre Andrei Pandele.

 • hm

  ca să zic aşa, adrian… citeşte şi dă mai departe!
  @teoctist: oho, este!
  @freesys: am uitat! – dar am pus acum un link către fotografiile lui; mulţumesc!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>