scris de Ando
Mai întâi, o fotografie din Ianuarie 1961:
Apoi, două fotografii culese din arhiva Agerpres – una din 1967 cu o porţiune din piaţa Operetei (fostă piaţa Senatului) văzută de sus, iar a doua realizată în august 1973, când, în prezenţa secretarului general al ONU, Kurt Waldheim, aceeaşi piaţă a fost botezată „Piaţa Naţiunile Unite”.
În ambele imagini, am marcat coronamentul aflat atunci pe acoperişul blocului de pe Calea Victoriei nr. 1.
De ce? Pentru că am citit, pe net, destule comentarii care afirmă că acest coronament a căzut la cutremurul din 4 martie 1977. Între timp, am găsit şi am socotit util să postăm, în acest context, fotografia şi textul însoţitor, publicate în ziarul „România Liberă” din 7 Aprilie 1977, deci la o lună după nefericitul eveniment.
Aşadar, acel ornament nu căzut la cutremur ci a fost desfiinţat ulterior.
Asta, dacă nu cumva acolo se construise un turn AA, în timpul WW II, și era o greutate concentrată în vârf. Ornamentele n-aveau de ce deranja, intraseră în calcului de rezistență. Înțeleg că un astfel de turn a fost construit și în blocul care s-a prăbușit pe Calea Victoriei, la cutremur, unde a fost cofetăria Nestor. Îla închidea Calea Victoriei spre Palatul Regal. Tunul AA de 88, al nemților, era și un excelent tun anti-tanc.
@Anonymous: Vă rog să reţineţi ca respectivul bloc a fost construit şi finalizat în anii 1960-1961, deci nu se punea problema montării unui tun AA.Touşi, dacă ne raportăm la cele două blocuri învecinate (mai vechi)dar care au rămas cu ornamentele lor de sus până azi, trag concluzia că ceva,ceva s-a constatat, după cutremur, la glorieta blocului depre care vorbim. Şi trebuia găsită o justificare pentru demolarea ei.
http://www.instantstreetview.com/@44.42959,26.09627,43.65h,9.82p,1z