despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Oraşul pierdut… repere

scris de Ando

Nu mai trecusem cam de multişor pe trotuarul ăsta al bulevardului Bălcescu şi, de aceea, am rămas plăcut impresionat când am dat cu ochii de acest banner montat la intrarea într-unul din tronsoanele blocului Dunărea (cel mai retras de la stradă), banner care aminteşte trecătorului că acolo a fost, odată, Biserica Enei.

Derularea dramaticului eveniment de acum 40 de ani este bine cunoscută dar, oricând, merită amintit acest fabulos set de fotografii de la demolarea bisericii, făcute de arh. Radu Ştefănescu!

Din păcate, nu toţi „concetăţenii” noştri apreciază asemenea demersuri, adevărate “„obstacole în calea uitarii””, cum zicea cineva. Ba, chiar le distrug!

Dovada? La circa un kilometru mai departe, pe bd. Magheru, în spatele blocului EVA, s-a montat, mai demult, un panou bilingv (română/engleză) care să amintească de o altă brutală şi nefericită intervenţie urbanistică: demolarea Muzeului Simu.

Iată în ce hal arată, acum, acest panou!

foto Muzeul Simu: Artmark

14 comments to Oraşul pierdut… repere

  • Alex

    La parterul blocului adiacent bisericii, functiona celebra Austrian Airlines, avand o sigla rosu cu alb, luminata non-stop, “avionase” in vitrine si jaluzele metalice (nu mai vazusem asa ceva in acei ani)- in interiorul reprezentantei puteai cere “azil politic” (!) atat era de elegant..unde mai pui ca aveau si aer conditionat; mirosea tot a ciocolata si tigari bune..Treceam pe acolo (pe afara) si visam sa calatoresc..in occident !
    Acum sincer sa fiu, visez sa ma intorc in RO. !!
    In privinta Muzeului Simu, cu toata propensiunea mea catre cladirile noi, NU trebuia demolat, in niciun caz inlocuit cu unul dintre cele mai mari “chifle” de blocuri, asa cum este EVA ! Despre demolarea Bisericii Enei cred ca circula prea mult folclor urban/oral, mai putin ..spre deloc bazat pe surse scrise/credibile..In orisice caz NU era/este admisibila distrugerea unui lacas de cult, indifferent de motivatie ! Daca nu ma insel (!) cred ca exista chiar o carte foarte interesanta si bine documentata, ce poate at merita re-publicata, intitulata “Mituri urbane” de Adrian Majuru, in bun istoric specializat in ist. orasului…

  • Alex

    Revin cu un comentariu..tragi-comic – blocul EVA, in special mezaninul, a cunoscut adevarate “lupte de gladiatori” intre “oamnenii strazii” (condusi de celebrul Tarzan) si asociatia de locatari…la nivelul anilor ’92’94, pentru dreptul de “rezidenta” !? Dupa lupe grele, asa cum reiese din comentariile vremii, publicate in ziarul Libertatea, asociatia de proprietary…cu sprijinul politiei..a invins..! Daca n-at fi tragic…ar fi comic..

  • Alex

    Nota Bene: daca regret ceva cu adevarat..atunci acel lucru este extinderea BN..peste gradina de vara a Teatrului Tanase..unde regretatul Puiu Calinescu facea sali arhipline..nu foarte departe de Eva, oarecum in spatele bisericii Boteanu, vis-à-vis de intrarea laterala a restaurantului Cina (RIP). Poate at merita in articol despre ce “desfatare” a reprezentat prezenta si activitatea gradinilor de vara, ale teatrelor si cinema-urilor bucurestene…in vremea in care..ne era atat de rau..incat era mai bine !?

  • Alex

    Daca imi scapa si a mai fost dezvoltat subiectul..imi cer scuze..!

  • hm

    păi să-l scrie… cine știe 🙂
    Noi așteptăm!

  • Alex

    @hm
    Sa speram, desi documentarea locatiilor este foarte greu de gasit, amintirile nu tin loc de fapte, planuri, programe,etc.
    Accesul la arhivele ziarelor de epoca, in special “Informatia Bucurestiului”..este complicat !
    La drept vorbind…nici nu stiu daca s-a pastrat colectia respectiva pe undeva !? “Scanteia” cred ca inca se mai gaseste la fost academie..”Fane Burgiu” actuala SNSPA..!? “Informatia”..ziarul de dupa-amiaza al bucuresteanului (ce lux decadent) probabil ca s-a pierdut…!? Vom cerceta 🙂

  • Alex

    BTW, un alt can-can- pe str Pictor Arthur Verona..cam vis-à-vis de actualul/fostul “La Mama”, lateral in spate fata de “Eva”..era sediul central al ICVL Bucuresti ! Acolo era mare preumblare prin 1978/1979, intrucat toti “pilosii”..veneau pentru o repartitie exceptionala ..in blocurile noi de pe: Mosilor, Banu Manta,Titulescu, Blocul Dunarea, etc. Pour la bon bouche..”spaguta” pentru in ap. pe Mosilor era de cca. 25-30 K/lei tramvai…iar pentru blocul “Dunarea”..o nimica toata…100k !!! Am fost acolo cand ai mei au luat ap. pe Mosilor…refuzandu-l pe cel de la “Dunarea”…De unde drak era sa scoata taica-meu ..100 K ??

  • hm

    vîleu! Da’ erau premianți mulți! D-aia se mai simte și azi ceva faună prin blocurile astea…

  • Alex

    @hm
    …erau ce-i drept ! Sincer sa fiu m-am crucit cand peste ani, agent imobiliar fiind, a trebuit sa fac un act de vanzare-cumparare unui domn din blocul Dunarea…fost gestionar la magazinul Premial din Amzei..care avea seria buletinului – AB 0003..etc !? L-am intrebat “ce e’alea” si mi-a spus ca, asa il primise direct de la IGM (!?)..ca sa stie militia cu cine are de a face ?? Misto !!

  • hm

    P’asta n-o știusem – mă-ntreb cît de sus trebuia să fi fost ca să ai buletin cu seria AA…

  • Alex

    @hm
    Gl. Nuta & Mihalea comandantii militiei (!?)…ori vreu sef de cabinet al lor !?

  • Alex

    @hm
    …doar era sef la Premial in Amzei..ce Dumnezeu !?

  • Alex

    @hm
    …sigur nu-l intreba nimeni de sanatate 🙂

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>