scris de C. D. Mocanu
„Înviaţi-vă dar graiul,
Ruginit de multă vreme,
Stergeţi slinul, mucegaiul
Al uitării ‘n care geme.”
Când Președinția României anunță vreo conferință de presă, toate mijloacele de informare în masă sunt cuprinse de agitație și bieții români își încordează atenția pentru a pătrunde înțelepciunea alesului găzduit în palatul din Dealul Cotroceniului.
Cu ceva timp în urmă, gazda și protagonista unui astfel de eveniment, doamna Mădălina Dobrovolschi (Pușcalău), persoană importantă, aflată de-a dreapta președintelui, ne-a vorbit apăsat și convingător despre câteva lucruri bune făptuite de România „ …. împreună cu douăzeci și unu de națiuni”.
Cum ați spus, doamnă consilier de stat și purtătoare de cuvânt? Douăzeci și unu de națiuni? Vai de mine!
Nu prea aveți habar despre acordul dintre un numeral cardinal compus (douăzeci și una) și substantivul feminin (națiune – o națiune, două națiuni) pe care îl determină!
Nu știți că numeralul cardinal are forme diferite, funcție de gen, numai pentru un (unu) – o (una), doi – două și compusele în care acestea sunt folosite: doisprezece – douăsprezece, douăzeci și unu – douăzeci și una?
Nu știți că numeralul cardinal, atunci când este legat de un substantiv nearticulat prin prepoziția „de”, are genul substantivului?
Corect, ar fi trebuit să ne spuneți: „ …. împreună cu douăzeci și una de națiuni”.
Eu, un anonim, am dreptul să nu știu și să greșesc. Dumneata, întâiul purtător de cuvânt, nu!
Prin părțile astea de planetă a apărut o poziție pe lb. română, numa’ bună pentru o soție de inginer care se plictisește acasă. Condiția pentru a ajunge la interviu e să scrii un text pe o anumită temă, în anumite limite, cam ca la școală. Aparent condiția asta a fost greu, greu de trecut până acum, adică a redacta corect un text, cu spațiere, paragrafe, ortografie, toate literele în ordine, diacritice…
Cumva cred că problema e la școală, la profesoara de “română” din gimnaziu, iar ulterior la cea din liceu care s-a făcut că problema nu există. Iar la “Bac” de pe vremea bunicii se știa că trebuie să compensezi acel 6-7 de la “română scris” cu un 10 la sport.
In partea asta de planeta, 9 din 10 cadre didactice spun “am decat zece lei” si indeamna copiii sa fie “mandrii” ca sunt romani. QED