despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Din zbor – Limba română (VIII)

scris de C. D. Mocanu

 Înviaţi-vă dar graiul,
Ruginit de multă vreme,
Stergeţi slinul, mucegaiul
Al uitării ‘n care geme.”

Îi turuie gura cu o viteză fantastică. Cu aceeași cadență îngrămădește în câteva zeci de secunde, cât durează transmisia în direct, mulțime de prostii.

Pitpalaca în cauză păzește porțile unor instituții pentru a arunca peste gardurile acestora, cu voce pițigăiată, întrebări stupide celor care se perindă pe acolo.

Cu ocazia unei astfel de înfăptuiri, ne-a informat despre activitățile desfășurate de anumiți procurori pentru elucidarea unor afaceri dubioase, tenebroase, mediatizate copios și adesea, tendențios. La sfârșit, rămasă fără aer, după ce l-a consumat trăgând cu vorbe la foc automat, a concluzionat: „Toate acestea pentru a rapidita ancheta”!

Încercând să-și „optimizeze” trăncăneala, crezându-se dincolo de normele literare lexico–gramaticale, dumneaei a intrat în clubul ignoranților autori de „inovații” lexicale.

În vocabularul limbii române, verbul „a rapidita” nu există!

1 comment to Din zbor – Limba română (VIII)

 • Cristian Ioan

  Dar ce sens are?
  Nu a vrut sa foloseasca “a grabi”, “a accelera”, etc, putea zice macar a RAPIDIZA, chiar daca verbul acest nu exista, sucgestia e clara!

  de ce a “rapidita”???

  Cr.

  PS: caut bazin de innot cu program prelungit.
  Aflu acum ca reforma lui Eugen Simion a taiat un “n”, oficial se zice “a inota”, desi este impozibil de pronuntat – trebuie sa fie doi de “n”! Stie cineva justificarea aceste amputari!?

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>