despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

o lucrare temeinică și elegantă

Mie tot „Victoria Socialismului” îmi vine să-i spun. Dar numele lui e Unirii – bulevardul Unirii. Se-ntinde de la Casa Republicii pînă hăt-departe, la Piața Alba Iulia. Este o chestie uriașă tăiată în plin oraș, ceva care nu folosește la nimic, care nu unește nimic, pe marginea căruia nu se poate dezvolta nimic.

Este administrat de mai multe entități. Ramura sa de răsărit se află-n sectorul 3; acolo „Betoniță” a reușit să-l transforme în ceva, cît de cît, simpatic și omenesc, dar partea cea dinspre apus – cea veche – este-n sectorul 4. O vreme jumatea de nord a bulevardului a ținut de Sectorul 5, da’ azi mi se pare că tot e-n 4.

Nu c-ar conta…

Între Unirii și Casa Republicii e o mare, mare mizerie. Nu crește fir de iarbă sub copaci – doar ceva buruiene. Pe băncile sparte șed oameni fără adăpost. Spațiile comerciale n-atrag clienți. Ți-e silă să te plimbi pe-aici, deși-i atîta umbră (fiindcă toți copacii au fost plantați la-nceputul șantierului, așa că au avut vreme destulă să se-nalțe).

… nebunia tîmpită care a dus la distrugerea Capitalei pentru construirea Centrului Civic – a cărui șiră a spinării e bulevardul ăsta – a fost maniacală. Ornamente încărcate pe blocuri, dantele urîte cocoțate pe stîlpi, dale de beton multicolore așternute pe carosabil și trotuarul mozaicat pe care nici nu-l mai vedem.

Trotuarul ăsta să tot aibă mai bine de 30 de ani de cînd e pus!

Firește că s-a umplut de găuri; îți cam rupi picioarele mergînd pe el.

Ca să nu se-ntîmple asta, de ceva zile se „lucrează”… se scot bucățile de mozaic prea distruse și se toarnă beton chior în loc.

Ce joc de culori, ce model, ce chichirez al lucrării originale? Nu că-i ea monument istoric… da’ sincer acuma: cu plombele astea puse, arată urît de tot.

9 comments to o lucrare temeinică și elegantă

 • Filip

  Dacă se va deschide pentru oameni parcul de la Casa Poporului, poate va veni lumea la o plimbare mai des și pe bucata aia de Victorie a Socialismului.
  Negoiță totuși s-a riscat juridic investind în panseluțe acolo înainte ca PMB să transfere bucata către PS3, plus că bănuiesc cei de la PS5 au și alte priorități, fiind un sector mai sărac. Dar arată mai frumos S3, recunosc.

 • hm

  nicăieri altundeva ca-n sectorul 5 nu sîntem mai aproape gata să ne-apucam de treabă și să fie bine, dacă te-ai lua după primarul Florea

 • hm

  http://www.pmb.ro/pmb/comunicate/presa_com.php?msj=6751

  in perioada 13 septembrie – 30 octombrie 2017 se va interveni atat in ceea ce priveste carosabilul, cat si pentru refacerea anumitor trotuare pe urmatoarele strazi: […] Bd. Unirii (trotuare)

 • Filip

  La PMB lumea citește New York Times și SimplyBucharest 🙂
  Dar ce i-a apucat să repare străzile alea ale noastre mai obscure – Turturică și Înclinată? Ele țin de PS5, nu de PMB. Vor să le folosească drept scurtătură fără semafoare Sălaj->Viilor?

 • hm

  Eu, să nu-mi fie cu păcat, mă mai încumet prin asemenea dosuri. Uneori ajută.

  În teorie, la Unirii se poate ajunge fără să întâlnești mai mult de un semafor.

 • Filip

  Toți facem asta, nu? Dar pe termen lung o să ajungem într-o situație și mai proastă ca acum. Aș fi preferat să-și bată capul cu o bandă specială pentru 117, de exemplu.

 • George

  Vreti sa spuneti ca s-a asfaltat bucata aceea dintre Inclinata / Sadului / Moruzestilor ? Am auzit de pe balcon serile trecute zgomot de utilaje “de undeva” dar nu mi-am imaginat ca de acolo vine.
  Sa rezolve, Doamne-ajuta, si trecerea peste calea ferata parasita care taie Zabrautul, ca e o scurtatura de vis cand vreau sa ajung in Giurgiului.

 • hm

  bine, acuma bucata aceea dein Sergent Turturica nu stiu cum de ramasese neasfaltata. Mereu m-am mirat. O sa vedem ce iese.

 • hm

  Actualizare. Pe Sergent Turturică se lucrează, deocamdată-s la borduri și concasare în partea dinspre Ferentari, nu s-a făcut nimica în partea dinspre Sadului.
  S-a asfaltat toată Înclinata între Viilor și calea ferată dezafectată!!!
  Se lucrează cu oareșce spor la colțul dintre Sadului/Moruzeștilor/Înclinată, o să fie cam îngust pe-acolo. Dar va fi bine.
  Între timp, Calea Ferentarilor e din ce-n ce mai aglomerată.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>