despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

lupta betoanelor

În București, „a face ceva” însemnează să se vadă pîn-la cer că s-a făcut. De-aceea, primarii nici nu ne-ncurcă cu mărunțișuri precum curățenia și ordinea; da-n schimb, cînd e de ridicat vreo ditai clădirea ori de întins vreun pasaj – se bagă; pentru că se vede.

Uneori, nu știu cum se-nnimerește, dar primarul mai are o frîntură de stil; de-aia nu toate betonările lui Robert Negoiță-s hidoase, ba chiar intervențiile sale aduc un cîștig indiscutabil orașului și civilizației.

Dar ce te faci cînd exemplul lui Robert e urmat de ciracul lui Piedone – de primarul Băluță?

Intervenția lui Piedone în sectorul 4, după preluarea puterii, a fost copleșitoare: în doi ani scotea la lumină locuri de joacă, inventa parcări, făcea aparatul administrativ să meargă, spăla străzile. Din gloria asta s-a și reales. Prețul a fost uriaș, dar cetățenii au socotit că merită plătit: curățenia și ordinea însemnau garduri, gardulețe, dinozauri luminoși, palmieri de-o vară, statui hîde… ce conta? – era curățenie, era ordine!

Piedone a dispărut; azi sectorul e condus de fostul său viceprimar: Băluță.

Băluță n-a înțeles că treaba însemnează școli ingrijite, locuri de joacă care nu seamănă a staule, parcuri unde nu urlă boxele, gunoi ridicat la vreme… Băluță, precum papuașul desenat de primii exploratori, poartă penele păsării paradisului pe curu’ gol.

El bordurează și betonează; că așa a văzut la Robert.

El încarcă spațiul public; că așa a învățat de la Piedone.

4 comments to lupta betoanelor

 • Filip

  Impresionant. Cu asemenea protecție nimeni nu mai calcă puieții. Nici benzină nu mai poți turna la rădăcină. Teoretic, cazemata poate fi îndepărtată după ce crește copacul, nu?
  În altă ordine de idei, mă gândeam dacă am putea umaniza unele parcări de cartier mai mari, plantând din loc în loc într-o gaură din ciment câte un copac care să facă umbră vara. Ar fi nevoie de protecție pentru copăcei, dar nu neapărat fortărețe de-astea.

 • hm

  Cazemata e așezată nu oricum, ci pe dale de beton, ce știm noi ce-i aia amenajare elegantă.
  Are și spoturi, să lumineze crăcile.

  Se poate face orice ca să se umanizeze spațiile aride de parcare, da’ costă.
  Și-n copăcei o să vie păsărele, și o să se găinățeze pe mașinile oamenilor. Va fi cumplit!!!!!!!!!

 • Filip

  Deci cazemata e un ghiveci!! O să fie nevoie de o macara când ducem copacii la iernat lângă palmieri.
  Credeam că e suficient dacă avem grijă să nu plantăm duzi în parcări. De păsărele doar cu caverne de oțel ne putem apăra.

 • hm

  lîngă palmieri, iarna, se duc doar primarii 🙂

  Eu am un dud aici care n-a făcut în viața lui dude.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>