despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Dimineţile unui oraş cuminte

Gata, toamna-i aici şi dimineţile-s răcoroase şi lungi. Am strîns cîteva poze luate de pe ici-colo.

Minunata Rahova

Cei care-şi închipuie că Rahova-i un cartier de blocuri ca toate altele, tare se-nşală. Are o groază de blocuri, da, însă-n spatele lor sînt multe lucruri de văzut. Spre deosebire de alte cartiere, în Rahova s-au construit blocuri în mai multe etape – prin 50-60 au fost primele, la intersecţia cu Ferentari, apoi la sfîrşitul anilor 60 s-au ridicat blocuri confort 2 în inspre Sălaj; au urmat blocurile construite la stradă, înspre sfîrşitul anilor 70 şi-apoi s-au tot construit în două etape în inima cartierului, ultimele blocuri ajungînd să fie terminate după 90.

Mergînd însă printre blocurile dntre Rahova şi Sălaj găsim bucăţele de stradă rămase intacte, cu case frumoase, cu vile – şi ne dăm seama că Rahova a fost un cartier cochet şi liniştit odată:

… mă-ntreb ce-o fi fost în sufletul oamenilor ăştia în toţi anii 60-70-80, gîndindu-se că se poate-ntîmpla oricînd să fie demolaţi.

Dacă trecem strada-nspre Ferentari, găsim şi străzi, doar cu case, care au fost modernizate acum un an-doi: a fost trasă canalizare, dar a mai rămas cîte o cişmea:

… între actuala stradă Năsăud şi Rahova se-ntinde o stradă numită Bîrlea: acolo găsim o plăcuţă de stradă veche, de dinainte de Război. Cît de interesant şi ciudat părea în vremea comuniştilor scrisul ăsta, cu î din a! Cred că proprietarii casei au ţinut mult să păstreze plăcuţa asta:

Părăsind încet zona (dar rugîndu-vă să citiţi despre ea mai multe la Aventurierul) m-am oprit în curtea Academiei de Tehnică Militară de pe Coşbuc (Regina Maria), unde dăm peste unul dintre cei mai frumoşi copaci din Bucureşti:

Păcat c-au început să cadă frunzele, pentru că mă gîndeam să v-arăt şi alţi copaci – rămîne pentru la primăvară.

Prin Centru

Strada Popa Tatu a cam intrat în reparaţii – avea nevoie. Am trecut să fac o poză la o dugheană veche-n paragină – cîte-or mai fi, Doamne, în oraşul ăsta!

Tot un lucru uitat de vreme acum – un indicator rutier din Piaţa Kogălniceanu; încă un pic şi nu mai se-nţelege nimic de pe el:

Urcînd înspre Calea Victoriei, dai de Primăria Sectorului 5 – şi te gîndeşti c-ar fi chiar o clădire frumoasă… dacă cineva s-ar ocupa de ea: cineva, poate chiar primarul, să zicem. Sau mai bine nu; n-ar arăta deloc bine spoită-n roz-movuliu…

Cam asta-i plimbarea de dimineaţă – dar la sfîrşit mai sînt două poze; iată:

Frumos, nu? Prima poză e luată pe strada Ion Cîmpineanu, colţ cu Academiei, în blocul cu oficiul poştal (Adevărul a scris despre el). A doua este, fireşte, de pe Brezoianu – pe vremea comunismului, cînd în Palatul Universul era sediul ziarului Informaţia, cît de interesant şi de neînţeles rămăsese mozaicul ăsta!

7 comments to Dimineţile unui oraş cuminte

  • La Eforia Spitalelor Civile (Primaria Sectorului 5, fost Sfat al Raionului Lenin) este necesara finalizarea supraetajarii si in partea stanga si refacerea acoperisului monumental.

    Indicatorul de pe str. Barlea dateaza din anii ’40, poate chiar inceputul anilor ’50.

  • Dan

    Ce aveam in Dr. Taberei si nu am aici? Pai aveam multa verdeata si mult mai multa curatenie. Dar aveam si tigani pe scara… well, vecini de “calitate”, un trafic monstruos – culmea, in special sambata – aglomeratie permanenta pe strada, in magazine si in autobuze plus ca planificarea drumului catre orice destinatie interesanta incepea cu “merg 10 statii pana la…” (ca doar nu m-am nascut in masina). Aici am piata de flori in apropiere 😉

  • hm

    asta-i Rahova! Atît de aproape de centru dar… atît de departe, totuşi!

  • Freesys

    Cu ocazia noului an scolar toti suntem mai departe de centru !

  • axelanti

    Pe ce strada e ciusmeaua din Ferentari? Odata eram in zona si cautam una sa ma racoresc, dar n-am avut noroc.

  • hm

    Constantin Muşat, e paralelă cu Spătarul Preda.
    Multe cişmele au dispărut în ultimii trei ani, de cînd s-au canalizat cît de cît străzile

  • otonis

    Primăria Sectorului 5 a fost o frumusete in trecut, cu acoperis elegant, statui, fatada bogata in elemente arhitecturale deosebite. Si cladirea de peste drum avea nenumarate statui care acum au disparut, si sa nu ignoram nici felinarele stradale care aveau o arhitectura frumoasa. Intreaga zona era nemaipomenita, insa taranimea romanului incult tarat din sat la oras, si-a lasat marca.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>