despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

din zbor

de fiecare dată cînd n-am cînd să scriu, încerc măcar să vă spun ce-au mai scris alţi:

Întîi şi-ntîi, Raiden – pornind pe urmele acţiunii din Angela merge mai departe, filmul din 1980: Dorina Lazăr este taximetrist în Bucureşti şi duce un client prin dispărutul cartier Uranus-Izvor; Raiden ne arată fostele străzi şi – odată-n plus – ne face să ni se strîngă inima cînd ne gîndim la frumuseţea acelor locuri. Articolul – aici.

Zona acestor strazi in panta unice in Bucuresti si in Romania este astazi un maidan prafuit si mizerabil, dupa ce dealul a fost nivelat si curatat atent de istorie.

Adevărul – în secţiunea de Bucureşti – începe un soi de serial, cu Misterele Bucureştiului: ar vrea să fie despre legende urbane şi secrete – vechi şi contemporane. Ideea e frumoasă, dar presupune multă documentare şi cunoaştere a oraşului, chestii la care Adevărul a mai dat rateuri. Totuşi, eu aştept să văd despre ce o să mai scrie; azi e vorba despre fostul restaurant Budapesta şi legenda că acolo s-ar fi mîncat carne de om.

… noi şi vecinii credeam că se aduceau ficat şi rinchi de la Institutul de Medicină Legală, care era pe cheiul Dâmboviţei, pentru că, în perioada aia era foamete mare şi toată lumea se întreba de ce acolo aveau ăia mereu carne, şi numai organe…

LATER EDIT: hai că serialul începe bine! Adevărul ne arată poza cu locul unde se afla restaurantul Budapesta. Ce contează că e o poză de pe şoseaua Giurgiului? Armyuser a fost mai vigilent – şi a văzut din prima!

Libertatea (cred că vă daţi seama că mergem deja în direcţia aşa nu) are o secţiune despre cum se trăia în vremea lui Ceauşescu – Epoca de aur. Pentru că 60 la sută dintre români au ajuns să creadă că pe-atunci se trăia mai bine, nu-i chiar de lepădat să-ţi aduci aminte mizeria, umilinţa, cozile. Mă rog – Libertatea priveşte mai degrabă-napoi cu duioşie, dar azi are un articol despre transportul în comun din acele vremuri, la care apreciez seninatatea autorilor:

Pentru a se mări capacitatea de transport, autobuzele au fost lungite prin intermediul unui burduf

… da, fix aşa s-a inventat autobuzul articulat; mi-aduc aminte de parc-a fost ieri: Einstein iese-n mare grabă din (mă scuzaţi) umblătoare, cu părul vîlvoi:

– Evrika! am găsit! Ştiu cum să lungim autobuzele!

– cum, cum? sare tot comitetul Nobel în sus.

– Elementar… le punem burduf!

5 comments to din zbor

  • Multumesc pentru reclama gratuita!

    In Adevarul nu am incredere. Probabil vor mai copia si cate ceva de pe net, unde nu au informatii suficiente.

    Libertatea – mi se pare o jignire adusa istoriei BucurestiLOR (nu BucurestiULUI) faptul ca un tabloid de teapa aceasta se apuca sa scrie despre oras. Dupa detaliile cu scheletul lui Ceausescu, hai sa vedem cum mergeam cu ITB-ul! Patetic.

  • Măi HM, tu vrei să ne pui la încercare? 🙂

    În articolul cu misterele, în fotografia cu bula “Restaurantul Budapesta” este ilustrată o porţiune din Şoseaua Giurgiului, în partea stângă este blocul turn de la intersecţia cu str. Toporaşi, în partea dreaptă este blocul care avea la parter cinematograful Flamura. Mai mănânci câteva merdenele până pe Magistrala Nord-Sud.

    În Iepoca de Aur, fotografia cu troleibuzul din faţa Primăriei Capitalei nu are nici o legătură cu anii 1980. În rest, truisme de tipul “Tramvaiul era un mijloc de transport extrem de important în Bucureşti” ajută la buna dispoziţie de lunea.

    Consumaţi româneşte, vă rog! Jurnalism la metru.

  • hm

    Adevărul, dacă nu are ce copia, o să găsească cîte un beţiv sprijinind vreun gard care să ateste veridicitatea legendelor!
    Cît despre Libertatea… ghiveci cu comunism – fraţii Peşte – cozi la ouă – Maurer şi Verdeţ: mai mult, ce vrei?

  • hm

    Breeeee, Armyuser!
    Aşa e! Fotografia de pe Adevărul e de pe Giurgiului! Că nici nu m-am uitat la ea! Fenomenal!
    I-am mai prins odată cu o poză: cineva se aruncase de la etaj dintr-un bloc din Rahova şi ei puseseră o poză cu un cetăţean care arăta, chipurile, către fereastra de la care s-a aruncat omul. Blocul din poză era din Drumul Taberei. Au schimbat-o repede-repede!

    Troleibuzul de care zici a circulat prin 60… în nici un caz în 80, dar mi-am zis să nu fiu cîrcotaş la faza aia.

    Da’ nu merită să-i ierţi, pe bune.

  • Freesys

    Consumul de cacat uman l-a inspirat pe autor in primul articol. Iar libertatea s-a transofrmat dintr-un ziar de sex oral intr-un ziar de laba.Sa-mi fie trecut cu vederea limbajul dar articolele sunt de un amatorism insultativ. Cat despre o comparatie epoca de aur – epoca lui basina voda, il citez pe CVT: “Decat o democratie bolnava mai bine o dictatura sanatoasa” !

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>