despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

362

Prin oraș s-a pornit să circule un autobuz – 362 – care te duce de la un muzeul la altul. Îl iei de la Scînteia, te lasă la Muzeul Satului, la Triumf, în Victoriei – pentru Antipa și celelalte de pe-acolo – și-apoi, după ce merge pe Calea Victoriei, se duce-n Cotroceni; după ce termină cu Grădina Botanică se-ntoarce și o ia pe Splai, pentru a duce oamenii la Casa Republicii (ar fi fost ideal să aibă stație în fața intrării turistice de-acolo). Stați, că mai merge – se duce la Parcul Carol, la Muzeul Tehnic; și dup-aia revine-nspre centru, unde face ditai ocolul pentru-a deservi Foișorul de Foc; și la sfîrșit, cînd o ia-napoi spre nord, mai trece și pe la Gara Băneasa.

Ce aiureală!

Nu?

… nu; nu întocmai!

Eu zic că ne permitem luxul ăsta – de-a dispune de-o mînă de autobuze pe care să le trimitem să care aer prin oraș. Sigur, ar face bine să circule eficient pe alte linii aglomerate, unde să ajute oamenii s-aștepte nu opt, ci șapte minute-n stație; dar…

… dar ceea ce face un oraș să fie civilizat și prietenos e fix genul ăsta de larghețe: cea de care beneficiază puțini.

Eficiența este minunată – ne-o dorim – dar, ajungînd sclavii eficienței, n-o să fim nici civilizați, nici mulțumiți, nici fericiți.

Pentru că-i frumos să ai un autobuz cu care să te și plimbi.

——————————-

… plimbări cu noi la muzee: Palatul Regal • Aman și Zambaccian • Muzeul Colecțiilor de artă • Mărțișor Muzeul tehnic • Muzeul militar • Muzeul Satului • Cimitirul Bellu Muzeul Vîrstelor

14 comments to 362

 • Filip

  Păcat că se blochează în trafic, în absența benzilor dedicate RATB. Dacă, după licitația de 400 de autobuze, primăria nu face benzi, ci le va lăsa să ruginească în ambuteiaje printre șofetriști, cred că mă mut și eu din București, ca mulți alți comentatori de aici 🙂

 • hm

  Dacă plecați așa mulți, s-ar putea să se circule mai lesne dup-aia 😉

 • Filip

  Tot aici e de menționat linia 327: http://ratb.ro/maps1/327.jpg
  Duce elevii de la Șc. 141 la Șc. 127 până se repară Șc. 141.
  Azi am văzut două-trei autobuze unul după altul.

 • hm

  n-am văzut pe nimeni să piardă o oră-două pe-acolo, să vadă dacă 327 aduce vreun folos.

 • George

  Si mie mi-a placut fosta linie 361, pe traseul autobuzului turistic dar la tarif “social”. E aberant ca nu exista o linie normala permanenta pe calea Victoriei si ca-i nevoie de ocazii speciale pentru asa ceva.

  327 mi se pare o insulta crasa la adresa majoritatii elevilor care merg poate mai mult de 900 metri pe jos pana la scoala sau pana la cea mai apropiata statie de transport public. Dar si la adresa non-elevilor in aceeasi situatie. Exemple pot fi nenumarate – de la scoala 111 de pe Stoian Militaru pana la zona strazilor N. D. Cocea / Tiparnitei – din ambele locuri se merge copios pe jos pana la o statie sau o scoala. Zone asemanatoare sunt zeci, sute in oras iar ei sacrifica autobuze in speranta catorva zeci de voturi in plus. Noaptea mintii, nene!

 • hm

  Da! Sunt convins că aidoma situației din zonele astea, N.D. Cocea, Tiparnitei, sunt si alte periferii bucureștene. De aia ma bucur când aud de linii ca 216 ori 227, care – cât de cât – drenează bucăți mari de cartier.
  Stoian Militaru și Alunișului sunt lungi ca naiba, cu trafic intens și cu trotuare înguste.

 • 327 e pentru elevii de la 141… şi atât. Teoretic, altcineva nu poate merge cu el, nici măcar elevii de la 127. Practic, bănuiesc că şoferul nu stă să le ceară carnetele de elev copiilor, deşi nu m-ar mira să fie echipe de control la uşi, că madam Firea are un fetiş să pună personalul RATB să facă lucruri inutile.
  362 e şi el o mare prostie…. pe lângă faptul că vine la 35 – 45 minute (deh, mai e şi pauză de masă), traseul e aiurea rău, iar scopul unui operator de transport public ar trebui să fie transportul public al cetăţenilor zonei deservite, nu transportul turistic. Am văzut prin afară nenumărate linii de ,,sightseeing”. Dar toate erau private, nu erau parte din contractul de servicii publice al oraşului respectiv. Pe când la noi Firea subvenţionează o linie turistică…

 • hm

  Turistic nu-i așa rău! Turistic aș vrea stație confortabilă în fața intrării de la Casa Republicii, să nu mai scoată limba oamenii aiurea.
  Turistic și civilizat îmi place străbaterea centrului cu autobuz pe Calea Victoriei, îmi place legătura dintre zona Izvor și Parcul Carol.

 • Filip

  Am pus și școala 103, la care e arondată Strada Tiparniței, pe harta circumscripțiilor școlare de care ziceam în alt comentariu: https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/leafletbucuresti/scoli.html
  Într-adevăr, distanțele par duble acolo față de cele ale elevilor de la 141 care fac temporar naveta la 127, iar RATB nu prea asigură nimic în zonă. Poate ar fi utilă a prelungire lui 141 până la intersecția Tiparniței/Șinei? Sau o modificare a traseului lui 2016 cu o sincronizare cu orarul școlii?
  Altfel, e adevărat că un interval de 7 minute pentru 327 nu prea se justifică, copiii au nevoie de el doar la venire și la plecare de la școală.

 • hm

  216 să intre și pe aici.

  A, și să nu uit de optimizarea liniilor astea fantomă: 227 spre Pieptănari, legătură metrou.

 • Filip

  Apropo de 227, zilele trecute s-a vorbit cum că MApN și-ar fi dat acordul pentru transferul unor terenuri în zona Prel. Ghencea și Antiaeriană, inclusiv pentru continuarea așa-numitului inel median. Este o excelentă ocazie de a prelungi linia lui 41 până la Depoul Alexandria.
  De asemenea, lărgirile străzilor Luica și Turnu Măgurele pot reprezenta și ele o ocazie de introducere a unei linii de tramvai V-E în sudul Bercenilor. Ulterior, linia asta ar putea fi conectată prin sudul Sălajului și Șos. București-Măgurele tot la Depoul Alexandria.

 • hm

  41 spre Alexandriei și aș fi fericit pentru început!

 • Lucia

  Ideea acestui “tur al muzeelor” e chiar buna!
  Doar ca bucuresteanul (roman prin excelenta!) va cauta doar avantajele (“ma duce de la… pana la…?”). Daca nu este satisfacuta cerinta “vreau sa cobor la…(neinclus in traseu)” – linia nu ne trebuie! (dovada sunt postarile, majoritatea absolut irelevante, neavand legatura cu acest 362!)
  Pacat! Sunt 2-3 ore placute – incercati! Cu o cafea/suc alaturi….
  Chiar singuri – relaxarea e garantata!
  Si mult mai ieftina decat intr-un bar!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>