despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

comentarii

arhiva

„nu vrem noi”

Nu o dată m-am lovit de obtuzitatea cetățenilor – mai ales a celor care s-au „împămîntenit”, cum s-ar zice.

Sub diverse pretexte nobile – precum grija față de locuire, de comunitate, de verdeață, de copii – acești „cetățeni” se pun contra oricărei idei noi și chiar bune.

Fiindcă – uite ghinion! – le mai vine și cîte-o idee bună, primarilor, naiba să-i ia…

De pildă, în părculețul Romniceanu din Cotroceni, pe lîngă reamenajarea necesară, să se facă și-un patinoar.

Dar „cetățenii”-s contra!

Trebuie să ne-nțelegem.

Primăria Sectorului 5 este incompetentă, impotentă, mincinoasă, disprețuitoare și de rea-voință. E bine să știm și să înțelegem asta.

Dar „cetățenii” din Cotroceni „nu vor” și… „nu au nevoie” de patinoar.

Știți – pentru că e parcul lor.

Lipsa de spații verzi și de locuri drăguțe de agrement este uriașă; dar „cetățenii” din Cotroceni – înțelegeți – au parcul lor.

N-are voie altcineva să se ducă-n părculețul Romniceanu, pesemne.

Primăria numai să-l amenajeze frumooos și să ție curat – și „cetățenii” din Cotroceni să hotărască, eventual, cine și pe baza cărui pașaport să poată intra în părculețul Romniceanu la joacă.

9 comments to „nu vrem noi”

 • Dan

  “Zona Cotroceni” este un cartier gentrificat locuit de o populație cu o vârstă medie mai mare decât cea din cartierele dormitor, adică nu au nici copii de vârsta potrivită alunecatului pe gheață și nici ei nu mai sunt la vârsta la care să treacă ușor peste vânătăi și entorse. Ce nu înțeleg însă e de ce li s-a cerut părerea, poate fiindcă votează constant? Orașul ar trebui să fie al tuturor locuitorilor lui.

 • hm

  părerea și-au dat-o singuri, e dreptul lor și-i foarte bine să aibă păreri și să se asocieze.
  Doar că…

  Uite, cunosc cetățeni care după ce și-au împănat cartierul cu căsoaie și viloaie în primii ani de după Revoluție, acuma s-au săturat de „avîntul imobiliar”…
  Ce să mai zic de alții cu trei mașini în fața curții care se plîng de traficul din zona lor rezidențială…

 • > Uite, cunosc cetățeni care după ce și-au împănat cartierul cu căsoaie și viloaie în primii ani de după Revoluție, acuma s-au săturat de „avîntul imobiliar”…

  Am observat si eu ca a ajuns NIMBY-smul si la noi (https://en.wikipedia.org/wiki/NIMBY), si oamenii cred eu ca isi mai “protejeaza” si pretul viloaielor si a ce au mai construit ei pe acolo (noi viloaie ar aduce concurenta, concurenta scade preturile). Sper sa nu ajungem la acelasi nivel de idiotenie ca cei mai de la Vest cand vine vorba de noile constructii sau de inaltimea lor.

  • Vlad

   NIMBY e de mult la noi. Poate cel mai vizibil caz este Rosia Montana, in care opozitia fata de proiect a ajuns din back yard in toata tara.

   In Bucuresti sunt exemple numeroase, mai mult sau mai putin vizible. La construirea Podului Basarab unii locatari de pe Titulescu si Banul Manta au protestat invocand cresterea circulatiei si a poluarii in zona. Nu stiu sigur de poluare, dar cu circulatia au avut dreptate. Cu toate astea, Podul Basarab a fost, evident, un mare castig pentru Capitala.

   • hm

    și pe Panduri cic-ar fi fost, acum 12-13 ani, cînd se vorbea de reintroducerea tramvaiului.
    Plus și ceva pile, cred.

 • hm

  Dar cum, ce se face în Occident este întotdeauna bun și de urmat.

 • În Bucureşti sunt încă numeroase maidane, unele chiar ale primăriilor, altele ale altor instituţii de stat, care pot foarte uşor să fie transformate în patinoare şi alte chestii din astea. Plus că un astfel de stabiliment e funcţional doar vreo 3 luni pe an (cu indulgenţă), că altfel are nişte costuri de funcţionare prea mari (mai demult, se spunea că menţinerea în uz a patinoarului din Dr. Taberei la peste zero grade C necesită mai mult curent electric decât consumă tot cartierul). Aşa că o astfel de lucrare nu are ce să caute într-un parc dintr-o zonă protejată. De ce nu îl fac pe platoul din Piaţa Eroilor, care oricum stă gol? Sau pe maidanul de la Casa Academiei? Sau în ,,parcul” Izvor, care parc oricum e 3/4 din suprafaţă doar câmp. Sau char în parcul Eroilor, că oricum din cauza lucrărilor la metrou, acolo nu or să mai poată fi plantaţi copaci.
  Şi chiar dacă facem abstracţie de încălcarea legii (că nu suntem în Austria, nu?), patinoarul ăla ar fi o porcărie: mic, înghesuit şi amplasat şi pe un teren în pantă, supus alunecărilor de teren.

 • hm

  De încălcarea legii nu fac abstracție.
  Dăcît am deviat subiectul 🙂
  Revenind: Cît de adînc e gunoiul? Nu sînt mulțumit de cît de puțin știu.

 • Vlad

  Nu comentez cazul pationoarului, fiindca nu-l cunosc suficient.

  Dar atunci cand ai o primarie sau un functionar public care se ocupa de aiureli si de clientela de partid 80% din timp, n-o sa ai incredere nici in acel 20% pe care il face bine. Pentru ca primaria nu are credibilitate. Nu e valabil numai pentru edili, ci si in general. Cand o persoana face smecherii la greu, dar mai are si cateva idei bune, acele idei bune sunt astupate de lipsa de incredere in persoana respectiva.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>