scris de Ando
Fiind „zi cu soare în ianuarie”, m-am grăbit să trec pe la câteva dintre ţintele mele imobiliare mai vechi. Să începem cu clădirea de pe bulevardul Primăverii, colţ cu strada Heleşteului. Este, după cum se vede, încă în lucru:
… dar chiar şi aşa, ne putem face deja o idee despre cum va arăta. O construcţie mai ciudată. Se vrea a fi un fel de „remake” al vechii clădiri cocoţată, acum, pe un parter generos ca înălţime. In opinia mea, culoarea este total nefericită şi dă, aşa, un aer general de… hală industrială.
Mergem în Piaţa Charles de Gaulle, unde noul bloc de lângă clădirea Bazaltin a progresat binişor şi cred că nu va arăta rău la final.
Semn bun şi pe Calea Dorobanţilor la nr. 212. Cum arătam, în locul celor două vechi case, complet compromise, sunt şanse ca noua construcţie să se termine anul acesta.
Să zăbovim, acum, puţin mai mult asupra unui aspect care tinde să se extindă. Ca să evite cât mai mult posibil avalanşa de opinii şi păreri „contra” pe care o declanşează – în genere – demolarea unor clădiri vechi, nu neapărat clasate ca monumente, dar fiind din zone protejate, dezvoltatorii imobiliari recurg mai des la varianta, să-i zicem, „cochilie”. Concret: se păstreaza un zid sau două din vechea clădire, iar în spatele acestora se ridică noua construcţie – vezi cazul de pe Maria Rosetti 38.
De obicei, autorizaţia afişată cuprinde termeni destul de vagi, dar acoperitori: consolidări, modificări, amenajări interioare, tranformare, extinderi… Iată şi câteva exemple elocvente:
– pe Dumbrava Roşie la nr. 18
– pe strada Londra la nr. 21
Un caz mai deosebit este cel din strada Thomas Masaryk nr. 11. S-a plecat de la această situaţie:
… şi, practic, s-a lucrat (şi se lucrează) pe două fronturi :
– modificarea totală a vechii clădiri
– în paralel, se ridică un masiv bloc pe spaţiul din spate, spre Maria Rosetti:
Aici, aşa cum se vede şi în această captură, rămâne în suspans soarta clădirii de pe Maria Rosetti 2 despre care am scris noi.
Nu cumva… știu că e monument… știu că ar fi prea de tot… dar n-or fi în stare să lase și din „Bazaltin“ doar cochilia?
Să nu te prindă mirarea! 🙁
Ai perfecta dreptate!
Ma refer la PRIMA cladire, articolul este lung, e imposibil sa il citesc si comentez pe tot …
In sine, ideea cu „un remake al vechii clădiri cocoţată, acum, pe un parter generos ca înălţime” mi se pare nu doar acceptabila, ci FOARTE BUNA!
Dar culoarea este tare prost aleasa …