despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

protejînd zona protejată

După cum știm, s-a iscat mare năcaz și supărare-n Cotroceni, odată ce Primăria Sectorului 5 s-a apucat de refaceri în Părculețul Romniceanu. C-au trecut, totuși, vreo 14 ani de cînd Vanghelie a modernizat dealul, bălăriile și decăderea de-aici.

Fie vorba-ntre noi, nici primăria de azi nu prea știe ce-are de gînd să facă, dar…

… dar – hai să fim serioși! – ce naiba ar putea să mai strice aici?

Vreau să zic: ce-ar mai fi de stricat după ce locuitorii din preajma parcului s-au ocupat, de ani de zile, de stricat?

În timp ce se umple internetul de vaiete și petiții ale „locuitorilor din Cotroceni”, aceiași locuitori din Cotroceni se ocupă, cu nepăsare, de spurcarea cartierului.

Vedeți voi, dac-ar fi să-i credem pe oamenii buni care se dau cu curul de pămînt în încercarea de a proteja această zonă protejată, am putea crede că Cotroceniu-i un soi de loc ideal, neatins, păstrat cu sfințenie.

… ciuciu!

E de-ajuns doar să te plimbi cinci minute prin preajma părculețului și să remarci cît de bine, cît de frumos, cît de elegant este pe-aici.

Blocuri de locuit, ridicate pentru „premianții” vremurilor trecute – daaa, arhitectură de calitate care trebuie prezervată!

  

Blocuri noi, ridicate după Revoluție, care pun optim în valoare cornișa Dîmboviței…

 

… sau poate căsoiul ăsta albastru, care se potrivește mai degabă-n țigănia din Jilava, nu-n Cotroceni?

 

Și ce exemple de arhitectură tradițională, care respectă zona protejată!

 

Deci, să ne-nțelegem – asta trebuie protejat pe-aici!

Hai să mai facem cîțiva pași, să vedem și locuirea oamenilor din Cotroceni – a oamenilor care cer Primăriei să-i consulte pentru orice intervenție în cartierul lor. Hai să vedem cetățeanul ăsta care ocupă două străzi cu mașinile lui vechi!

… hai să-l vedem și p-ăsta care nu-și curăță jungla de pe trotuar, ca să nu treacă oamenii prin fața casei…

… sau s-admirăm spiritul cetățenesc al celui care-a săpat trotuarul pietonilor, ca să-și facă intrare-n garaj?

Ce plimbare frumoasă prin Cotroceni, nu-i așa? Îmi crește sufletul cînd văd atîta civilizație, atîta ardoare civică… aplicată-n viața de zi cu zi.

7 comments to protejînd zona protejată

 • Ando

  Căsoiul albastru de demenţial. Mi se strepezesc dinţii când mă uit la ea 🙁

  • Vlad

   Culoarea albastra la o casa nu ma deranjeaza in sine. Ce e deranjant este ca, in general, aceste culori par aplicate in urma unei spoieli rapide. Multi proprietari de case din Romania isi amenajeaza frumos si cu efort casa si uneori si curtea, dar vopsitul casei este, de multe ori, un after-thought facut cu cele mai ieftine vopseli si cu cea mai mica cheltuiala posibila. Iar asta se vede.

 • hm

  Clasă superioară, de Cotroceni.

 • cata

  Foarte interesanta poza nr.10 . Toate tablele alea acoperite de huse si folii de polietilena fac parte din fo colectie auto ceva ? Prea sunt toate amabalate identic.

 • hm

  e un colecționar, da, mai degrabă dacii – nimic spectaculos…

 • @hm: masinile vechi de pe Joliot Curie colt cu Ramniceanu sunt destul de interesante (si se mai misca) – e vorba de Fiat 1300, Dacia 1100, Dacia 1300 Break (model ff rar), printre alte berline vechi si o Lada…. ar fi interesant de aflat povestea lor. Vila e somptuoasa dar degradata.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>