despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

cine a terminat Pasajul Basarab?

Sus, pe Pasajul Basarab, e ștearsă de intemperii o plăcuță – care, precum orice plăcuță publică dintr-asta laudativă, e mincinoasă.

Fiindcă Pasajul nu-i „început de Băsescu și terminat de Oprescu”, așa cum scrie pe ea.

Pasajul e… terminat e Firea.

Cine-l străbate – iute-iute – cu mașina e, în continuare, încîntat de folosul adus Capitalei: nu-ncape îndoială!

Cine are drum – pe el – cu tramvaiul, zice bogdaproste: cît de mult i s-a ușurat viața!

Doar cine are ghinion să se scoboare din tramvai în stația de pe Pasaj are toate motivele să se scîrbească.

Nu poți zice că-i mizerie, că-s zoaie, că gunoaiele și chiștoacele n-ar fi strînse… cît de cît, se jegul lăsat de om se menține sub minim control.

… dar e o decădere imensă peste tot – acolo unde se adună jegul lăsat de administrator, nu de om.

Cele patru lifturi nu mai funcționează.

Cele patru scări rulante nu mai funcționează.

Deci, oricine vrea să ia tramvaiul de-aici, de sus, și e bătrîn, obosit, cu bagaj greu, cu cărucior, în cărucior… n-are de ales: urcă pe scări! Dar… ce scări: ruginite, rupte; pesemne ca să ne-aducem aminte de fosta Pasarelă pietonală Basarab, cea căreia i se desprindeau treptele…

După șapte ani de la darea în folosință a stației „intermodale” vedem că Primăria a lăsat-o pradă mizeriei și ruginei. Cu atît mai mult ne jignește asta, cu cît lifturile și scările rulante ale stației de metrou Basarab – care-i dedesubt! – funcționează impecabil.

Să mai privim o dată, deci, întreaga mizerie:

 • Echipamentele au fost oprite și se degradează, ușile-s stricate și blocate.
 • Trotuarul rulant care ar trebui să ducă-n Gara de Nord stă oprit cam de trei ani – cred că n-a funcționat, legat, nici doi!
 • Parcarea din Titulescu, de sub pasaj, nu a fost dată în folosință nici acum (o folosesc, pe șest, niște șmecheri să-și lase dubele acolo)
 • Stîlpii pasajului sînt acoperiți cu mîzgăleli, graffiti, vopsea…

Mulțumiri lui Dragoș Alexandru pentru idee!

11 comments to cine a terminat Pasajul Basarab?

 • Lucian

  Problema e ca a aparut rugina masiv si in alte locuri, mult prea devreme…vedeam asta in zona podului peste Dambovita, si cred dupa iarna asta o sa fie si mai grav.
  E lasat de izbeliate….si cred ca asteapta sa arate si mai rau, si sa faca o licitatie pt renovare/ revopsire ce o sa coste cat a costat podul cu totul….
  Eu nu inteleg ceva..am vazut blocuri in zona Ho si Min, cu aspect al zugravelii ok, arata decent, si iti dai seama dupa gaurile de gloante ca nu a fost reparat de atunci, si vezi blocuri ANL sau blocuri noi de 3-4 ani ce arata ingrozitor , se desprind bucati de tencuiala…murdare, jegoase si degradate. Si vorbesc de exterior…
  Cum naiba, unul cu gauri de gloante, in afara gaurilor sa arate decent, si gaurile sunt locuri de infiltrare a apei, iar altele noi sa se scorojeasca in halul asta…

 • Calitatea materialelor si a tehnicilor de constructie. Si eu ma uit la camasile cablurilor principale si nu ma pot abtine sa nu ma intreb oare cata rugina e realmente dedesubt. Las la o parte felul cum a fost gandita scurgerea apelr despre care am scris cand inca nici nu era “terminat” (sapte ani de atunci …)
  https://a-craciunescu.blogspot.ro/2011/01/mici-detalii.html
  https://a-craciunescu.blogspot.ro/2011/05/mici-detalii-2.html

 • hm

  Dar să știți că nu este un dublu standard la lucrările contractate prin bani publici față de lucrările particulare!
  E de-ajuns să mergem prin orice cartier nou de case ori de blocuri și să ne uităm la construcțiile care deja au peste cinci ani.
  … nasoool!

 • x

  Vremuri moderne, materiale moderne – sticla, tabla si “scârţan”, materiale ecologice de altfel, in cativa ani se intorc in natura, ca sa zic asa…

 • Dan

  Cred că e un trend mai global să zic așa – pe aici sunt recurent articole în presă despre clădiri construite în prima parte a anilor 2000, în special pe zona rezidențială, cu tot felul de probleme – infiltrații, mucegai, mirosuri persistente, probleme cu sistemul de alarmare în caz de incendiu etc. Ca o paranteză, blocul în care stau, precum și restul de construcții mai recente din cartier, par să fi fost ridicate cu forță de muncă din Moldova (respublica, dar poate și din partea românească). Dar nu cred că doar “Dorel” e direct responsabil pentru problemele de peste ani.

 • Cristian Ioan

  “x” are prefecta dreptate, sunt materiale si tehnologii moderne, biodgeadabile, si care dau de lucru la oameni!

  vroba lui Engie, “Lumea s-a schimbat”, blocurile, chiar daca se mai folosete betonul armat, nu mai sunt proiectate sa reziste minim 50 de ani!

  Pai daca structura de rezistenta tine o suta de ani si rezista la minim doua cutremure, iar fatada trebuie renovata doar o data la 30 de ani, ce ne facem?! Moare lumea de foame!

  Constructiile contemporane incorporeza perisabilitatea, trebuie renovate la fiecare cinic ani, iar structura de rezistenta rugineste in maxim 30, cat este durata imprumutului la banca. Astfel, se asigura permanent locuri de munca …

 • Analizele de mortar din picorul podului lui Traian de la Turnu Severin au aratat ca mai exista zone in care mortarul inca mai “facea priza”.

 • jegul lăsat de administrator, nu de om

  Dacă un anume H.P. Lovecraft ar mai fi fost în viață, ar fi zis:

  When, long ago, the gods created Earth
  In Jove’s fair image Man was shaped at birth.
  The beasts for lesser parts were next designed;
  Yet were they too remote from humankind.
  To fill the gap, and join the rest to Man,
  Th’Olympian host conceiv’d a clever plan.
  A beast they wrought, in semi-human figure,
  Filled it with vice, and called the thing a Manager.

 • hm

  Ca de obicei, știm de ce nu se face și de ce nu se poate face; nu știm ce se poate, totuși, face—

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>