pregătit de Ando și HM
… povestea merge mai departe; după prima, a doua și a treia parte a venit vremea să dăm iar roată – la propriu – feluritelor ronduri și scuaruri bucureștene…
Iată – cum să uităm de el? – părculețul ce-ar putea pune-n valoare Foișorul de foc, dac-ar fi ceva-ceva mai îngrijit.
Pe Maria Rosetti, colț cu Armenească și Logofăt Luca Stroici se ghicește un rond ocupat cu mașini; îl găsim, însă, în istorie mult mai elegant!
La nici 50 de metri, nu-i corect să nu punem pe listă ce-a rămas din fosta stație Peco!
Remarcăm ciudățenia acestei intersecții – cu Vasile Lascăr – care n-ar nici un colț simetric. Pe unul e fundătura asta, pe altul un triunghi, pe altul (un) nimic, și pe-al patrulea, un soi de limbă ce mărginește o mică bretea.
Păstrăm un pic specificul, și amintim o altă stație de combustibil pusă-ntr-un scuar – Eminescu cu Tunari. Mai încolo, la intersecția cu Aurel Vlaicu, zace un schelet ce-a răsărit într-un vechi părculeț…
Nu trecem cu vederea nici părculețul de pe Vasile Lascăr cu Viitorului, nici scuarul de la Piața Gemeni – deși nepus în valoare -, nici cel de la Ștefan cel Mare cu Tunari, dar ne-ntoarcem spre centru; continuînd pe Armand Călinescu, merită pomenit și cel creat de sistematizare la intersecția cu fostul bulevard Republicii.
Piațeta de pe Vasile Lascăr e aproape: o-ncrengătură de stiluri și, din păcate, doar o aglomerație urîtă de mașini…
Ce să mai vedem?
Sirenelor cu Sabinelor; Semicercului cu Grivița – doar o amintire a vechii configurații -; Miciurin Averescu cu Clucerului; și intersecția bulevardului Cuza cu Alexandru Cernat, unde în fața părculețului, s-a născut și-o parcare…
În Cotroceni, altă stație Peco ce-a luat locul unui părculeț – pe Carol Davila -; tot pe-acolo, vedem scuarul din Romniceanu într-o imagine istorică.
Tot istorice, și cele cu scuarul din fața vechii vame a poștei!
Nu lăsăm de-o parte nici piațeta din Drumul Sării, de pe strada locotenent Nicolae Găină.
Înapoi în Centru din nou! Un mic scuar în fața sediului A.C.R.…
… iar la doi pași, cel din piața Lahovary – sau, cum am știut-o destulă vreme, Cosmonauților.
… o perspectivă pierdută a Catedralei, cu tăpșanul liber și cu o bucată din scuarul de la intersecția cu Nuferilor (pe-atunci nu Berthelot):
E momentul să înfățișăm cîteva scuaruri dispărute. Cum ar fi cele ce desenau vechea configurație a Pieței Unirii, continuîndu-se frumos pe Dealul Mitropoliei – o parte din ele încă și azi…
Unul, sus la Puișor – unde se găsea monumentul pompierilor care-i azi la „Marriott” în față…
… și două de pe strada Avram Goldfaden – înainte Colonel Orero – ce mai apar doar în poze. Primul, la intersecția cu Legislatorului, al doilea cu Dudești/Mircea Vodă. Nimic nu mai e pe-acolo-n picioare!
Mă rog, să nu trecem cu vederea scuarul de la intersecția Căii Călărașilor cu Mîntuleasa/Dunărea Albastră.
Ceva mai sus, în zilele noastre, mai găsim un scuar central umbros între Dudești și Vitan, pe strada fără nume ce mărginește Policlinica. Parc-ar fi fost o găzărie-ceva pe el, înainte vreme.
… or mai fi? Le-om mai găsi.
1.Mi-am amintit cât de interesant şi-a “închipuit” Andrei Popescu să reproiecteze piaţeta de la Foişorul de Foc
http://www.ideiurbane.ro/piata-foisorul-de-foc/
2.De câteva luni,după ani de zile de încremenire, ceasul electric din piaţeta Foişorului funcţionează.E şi ăsta un eveniment!