despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Articolul cel mare cu RATB în gheare

Mă gîndesc de multă vreme la articolul ăsta – la ce vreau de la el, şi cum să-l scriu mai bine; e vorba despre un soi de trecere în revistă a elementelor vizuale caracteristice ITB/RATB.

Sigle

Iată siglele folosite de ITB – RATB, aşa cum le ştiu eu:

O siglă veche ITB se poate vedea şi azi pe geamul porţii clădirii de pe Pitar-Moş:

Sigle şi numere de parc auto

sînt trei mari modele, de la STB la ITB:

Staţii

RATB foloseşte şi azi modelul interbelic pentru plăcuţele indicatoare ale staţiilor!

Dacă vă întrebaţi de ce scrie pe tăbliţă RATB cu grafia aceasta anume, aflaţi că s-a adoptat prin 90-91, odată cu transformarea Întreprinderii de transport în Regie autonomă. Grafia e copiată după cea folosită în Paris în acea perioadă:

… aşa scria şi pe autobuzele Saviem primite de la RATP. ‘P’-ul a fost transformat în ‘B’.

La sfîrşitul anilor 80, ITB a început să folosească un model de casete metalice, diferenţiate pe culori, pentru fiecare mijloc de transport în parte: roşu pentru tramvaie, verde pentru troleibuze, albastru pentru autobuze (erau culorile specifice şi tichetelor, care costau atunci 1 leu la tramvai, 1.50 la troleu şi 1.75 la autobuz); pentru maxi-taxi se folosea culoarea galben şi pentru taxi un soi de roz-movuliu. Spre mijlocul anilor 90 RATB s-a întors la tăbliţele tradiţionale.

… ITB a mai făcut cîteva experimente cu indicatoare de staţii:

Sediu

… iată un soi de Atunci şi acum: clădirea RATB de la Virgiliu, care a intrat la începutul anilor 90 în reparaţii; cu ocazia asta i s-au adăugat şi vreo trei etaje (şi un corp nou în spate):

şantierul a durat aproape vreo 10 ani.

surse: forumurile Tramclub | Transira | Metrou uşor; alte articole: aici | aici | aici.

8 comments to Articolul cel mare cu RATB în gheare

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>