despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

o-ntrebare bună

Se zice – și-i adevărat – că fiecare-i stăpîn la el în bătătură.

Doar că, vezi mata, îs bătături și bătături.

Iar cînd bătătura matale-i deschisă și altora e loc de nuanțe, de interpretări.

De curînd am vorbit noi despre marile noastre magazine din Oraș, întrebîndu-ne dacă, nu cumva, ar fi momentul să „dea ceva înapoi” oamenilor de pe urma cărora propășesc.

Cum ar veni, deci, să facă ceva-n plus, de pildă, în parcările uriașe care-nsemnează, în fapt, numai și numai asfalt în Oraș. Reciclare de gunoi, închiriere de biciclete, poate-un colțișor de bătut mingea: chestiuni nu mari, dar care-nsemnează semne de bunăvoință, de respect.

… săptămîna asta a nins; nu puțin. Cum se știe, orice oraș – nu doar Bucureștiul, cum ne place să ne văităm prostește – suferă și-i dat peste cap în vreme pocită, cu zăpezi și viscol.

Mai auzeam, anii trecuți – pe-alte viscole – cum că unele magazine și centre comerciale ofereau bucăți din parcările lor celor care nu reușeau să intre cu mașina printre blocuri, acasă.

E omenește să faci gesturi frumoase! Chiar dacă ești stăpîn în bătătură, sau poate mai ales atunci.

Oprit mai ieri dis-de-dimineață să iau niscaiva subzistențe din „Kaufland” de pe Sebastian, văzui o mașină cu roata blocată. N-am de unde să știu de cît timp fusese lăsată acolo – e drept.

E drept că „Kaufland” are un regulament; că parcarea lui nu-i decît pentru cumpărături. E plin de „e drept” pe lumea asta.

Dar în viață, pe lîngă conceptul ăsta brut – de „e drept” – mereu își scoate capul și-acela, deslușit numai de Oameni, care se cheamă… „și totuși”.

6 comments to o-ntrebare bună

 • Lucian

  Hm..pot sa iti dau dreptate, dar se vede ca nu stii de diverse abuzuri…
  De exemplu Lidl de pe Valea Oltului, …din pricina unui restaurant pe 3 nivele ce ciudat are doar vre-o 5 locuri de parcare, de multe ori este o aventura sa gasesti un loc de parcare la magazin….daca nu cumva esti blocat. Siruatie accentuata in weekend, cand ai si tu nevoie la magazin.
  Tot pe aceasi strada, Kaufland, cu parcare supraterana pe 2 nivele, a ajuns show room auto, sunt masini ce le vad de cel putin jumatate de an cu strat de praf pe ele sau numeroase cu numere rosii si samsarilaturati. Aici e inca acceptabil pt ca nu le pun in zona cea mai apropiata fe accesul in magazin.
  Piata valea oltului are parcare supraterana. Din pacate rar gasesti loc de parcare .pt ca e deja folosita ca parcare de resedinta… doar e si supravegheata video..
  Cateva exemple…

 • hm

  Se întâmplă și în alte locuri.
  Dar este monstruos să plâng de mila celor mai puternice și profitabile entități comerciale!
  În plus, toată lumea „știe ce are de făcut primaria“ în ceea ce privește mașinile parcate abuziv pe domeniul public. Mi se pare ridicol că un particular… să „nu știe“.
  Revenind – știu. Știu și de samsarii care au cele mai bune locuri de parcare la McDonald’s /Billa Tricodava.
  Știu și de cerșetorii care sunt atât de șmecheri încât jecmănesc clienții după ce aceștia își fac cumpărăturile, nu înainte, ca să fie clienții nervoși la cumpărături.
  Știu și de vânzătorii ambulanți de prin parcare, care vând ce lipsește momentan înăuntru, in magazin

 • Solutia costa putin: bariera, tichet, timp rezonabil pentru cumparaturi fara a plati parcarea.

 • hm

  Majoritatea „Kauflandurilor” au deja montat sistemul de barieră.

 • George

  Parinte, am pacatuit si eu iarna asta o data. Am lasat masinuta o noapte la Kaufland Ferentari. Deocamdata sunt niste domni, nu au pus in functiune barierele de la deschidere incoace. Adica, le-au miscat putin la inceput, dar fara tichet si fara obligatii de plata.

 • hm

  Da, am prins când mergea bariera. Chiar mă mirasem, era într-o perioadă când am folosit de vreo trei-patru ori parcarea ca scurtătură între Sălaj și Ferentari.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>