despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

8 Martie 1910-2018

scris de Venera E. Dumitrescu-Staia

Doresc întregii populatii a României, de sex FEMININ, ca acest vânt cald al Primaverii anului 2018 si multi în continuare…, sa aduca tuturor, multa sanatate, demnitate, realizari în toate domeniile, dar sa nu uitam dictonul ca „Unde-s doi, puterea creste si frunzisul se mareste”.

A fi doi sau doua într-un cuplu, obligatiile de familie pot fi împartite în asa fel, încât viata de cuplu sa nu devina o „povara”, dimpotriva, mai ales atunci când apar copiii. Viata de cuplu trebuie sa constituie o mare bucurie pentru întreaga familie, iar ajutorul dat noului cuplu, sa fie sprijinit si îndrumat de bunici, parinti, urmând gradinita, scoala, cu educatori demni si bine instruiti în toate domeniile.

Da! femeile, începând cu anul 1910, în frunte cu Clara Zetkin (1857-1933) au proclamat în Ziua de 8 Martie 1910, cu ocazia Congresului al II-lea al Internationalei socialiste a femeilor, întrunit la Copenhaga, data care se mentine si în zilele noastre. În urma cu câtiva ani, am mai scris pentru acest Blog, amanunte despre ZIUA INTERNATIONALA A FEMEILOR.

În acest secol pe care-l traim, femeile au preluat multe din meseriile si profesiunile barbatilor, care nu întotdeauna sunt usoare, dimpotriva, dar si le-au dorit, insusit, instruit, practicat. În acest secol femeile nu mai sunt sub „patronatul barbatilor”. Ele au devenit egale, d.p.d.v. familial, politic, profesional etc., îndeplinind deseori munci foarte grele si riscante, indiferent de locul pe care-l ocupa în societate alaturi de barbati. Dar, sa nu neglijam nici readaptarea partenerilor de viata, care si ei s-au adaptat la cele ale femeilor-mame… ocupânduse de copii si treburile interne ale menajului, în general.

PS. Îmi amintesc foarte bine, ca în anul 1947, dupa absolvirea Bacalaureatului în 1945, la fostul Liceu Domnita Ileana” din Bucuresti… am vrut sa urmez Facultatea de Medicina din Bucuresti… surpriza mi-a fost mare, deoarece se solicita CONSIMTAMÂNTUL PARINTILOR, care nu au fost de acord cu urmarea acestei profesiuni. Nu am abandonat dorinta de a fi utila în familie si societate pentru a-mi câstiga existenta, urmând cursuri la Facultatea de Drept timp de 2 ani (taxele devenisera foarte mari), apoi stenodactilografia, sistemul Taylor, care m-a ajutat sa fiu utila în functiile de Sef de Cabinet, pe care le-am ocupat între 1941 si 1988, profesii pe care le practic si ca Nonagenara, dar „pour le plaisir” (for pleasure). Din 2002, sunt adepta Internetului, care îmi ocupa o foarte mare parte din timp, în special cu Recherche (research).

Urez zile bune, fericite si realizari în orice domeniu veti alege.

Venera Dumitrescu-Staia (Montréal)

2 comments to 8 Martie 1910-2018

  • Doamna Dumitrescu, v-am cunoscut prin intermediul lui Simply Bucharest. Tot prin intermediul lor, vă mulțumesc în primul rând că existați ca persoană, nici nu vorbesc de vârstă, ca pe un exemplu de urmat căci sincer sunteți fără pereche. De 8 Martie, vă felicit atât pe d-vstră, cât și pe toate femeile de pretutindeni pe care atât de elocvent le reprezentați. Vă urez tuturor să vă dea Dumnezeu multă sănătate.

  • Ella

    La mulți ani frumoși și sănătoși, doamnă Venera Dumitrescu-Staia!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>