despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Civilizație publică XLVIII – dintre sute de catarge…

scris de Ando

Ţâşnitori, sonerii, felinare, jardiniere, capace de canal, stâlpi, marchize şi…câte şi mai câte! Vechiturile astea de tot soiul, care dau un farmec aparte Bucureştiului, le găsiţi în serialul nostru civilizaţie publică, serial la care adăugăm, acum, un nou episod: e vorba de acele catarge metalice poziţionate pe multe din faţadele clădirilor interbelice cu mai multe etaje. Unii susţin că este vorba de un element decorativ specific stilului arhitectonic „Art Deco”, alţii că sunt, de fapt, prozaicele paratrăsnete, elegant disimulate în acest gen de ornament metalic. Ca simpli plimbăreţi, ne permitem să trecem peste această „dilemă”.

Important este că s-au păstrat destule (e adevărat, multe deteriorate fie din neglijenţă, fie din lipsa unui minim de educaţie estetică) ca să prezentăm imagini cu câteva modele.

 

lista episoadelor din seria Civilizaţie publică – aici

12 comments to Civilizație publică XLVIII – dintre sute de catarge…

 • E clar ca nu sunt paratrasnete ci doar elemente de decor, foarte interesante de altfel.

 • catherine

  catargele Art Deco aveau si rol de antene radio. dupa cum se stie, in epoca era la mare moda ascultarea radioului

 • dragos b

  Sînt copii / omagii antenelor navale. Erau la mare modă şi radioul şi marile transatlantice. Ferestrele circulare – hublou. Casele în ansamblu seamănă cu suprastructurile navale.
  Frumose poze!

 • dragos b

  Sînt copii / omagii antenelor navale. Erau la mare modă şi radioul şi marile transatlantice. Ferestrele circulare – hublou. Casele în ansamblu seamănă cu suprastructurile navale.
  Frumoase poze!

 • Cristian Ioan

  Dargos D are dreptate!!!
  Da,, sunt elemente in primul rand decorative, dar nu numai.
  Nu, nu sunt parataznete – nu functioneaza asa. Parataznetul este inutil fara o buna legare la pamant, care nu este prea estetica.
  Catargele aveu ca rol FUNCTIONAL sustinere antenelor radio: in anii 20-30 era la mare moda Radioul!
  Care functiona pe unde LUNGI si medii, rareori scurte, iar FM nu exista.
  Deci catargul sutinea firul unei antele de mari dimensiuni.
  Da, sunt omagii antenelor navale, iar in mai multe poze se vad si “hublourile”. La o locuinta obisnuita, nu este necesar / benefic sa faci o fereastra rotunda …

  Multumim pentru frumoasa colectie de imagini!

  PS: casa mea, fiind ridicata pe la 1890, nu avea astfel de elemente decorative.
  Dar pe casa de vizavi, ca si pe altele, exista in varful acoperisului un paratraznet, incadrat cu elemente “artistice”, ce apar in unele fotografii …

 • Ando

  Vă mulţumesc tuturor! Recunosc: chestia cu posibilitatea de a fi şi antene radio mi-a scăpat, deşi pare o varianta extrem de plauzibilă pentru acele vremuri.

 • Ando

  @catherine: Ce surpriză şi ce revenire plăcută! Varianta cu antena radio chiar îmi scăpase!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>