despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

s-a dus platanul de la Podul Cotroceni

A murit și platanul cel frumos și faimos de la pod, de la Cotroceni

Zilele astea-l taie; încet, încet: că era un platan măreț – el însuși cît o pădure.

… atît de uriaș și de impunător că la construirea albiei cele noi a Dîmboviței malul betonat a fost chiar deviat, ca să facă loc rădăcinii; ce concesie, în acele vremuri ceaușiste în care nici măcar podul de la Cotroceni nu mai fusese construit!!!

Trist moment! A supraviețuit betonării, a supraviețuit reconstrucției podului; dar n-o prea mai ducea el bine și pîn-aici i-a fost: pînă-n 2018.

12 comments to s-a dus platanul de la Podul Cotroceni

 • Marian

  Era greu sa supravietuiasca cu acea scorbura imensa in trunchi.Devenise periculos.

 • Cred ca declinul a inceput in momentul cand niste oameni ai strazii si-au facut casa in scorbura, dar au avut proasta inspiratie sa faca si focul acolo. La un moment dat au pus tabla aia, dar cred ca deja era prea tarziu. Pacat…

 • Trist … chiar am trecut sambata pe langa el si am vrut sa-i atrag atentia fiica-mii asupra lui. In schimb i-m zis ca peste colt fusesera grajdurile regale …

 • Cine a fost in Thassos a vazut nenumarati platani de talia asta care au in mod natural cate o uriasa scorbura asa cum avea cel d ela Cototceni.
  https://www.google.ro/maps/@40.698271,24.7731149,3a,26.1y,193.36h,93.58t/data=!3m6!1e1!3m4!1sEsCchGjM4WC7Z-ypc36qCg!2e0!7i13312!8i6656

 • Arborii pot trai cu scorburi mari in ei, iar pt. rezistenta, daca asta e problema, pot fi sustinuti, sprijiniti, intariti. Dar oricum in cazul celor centenari mai degraba ar trebui create perimetre in jurul lor in care sa nu se permita accesul tocmai pt. a proteja copacul, asa sa se puna problema, nu cum sa-l ciunteasca sau sa-l taie de tot sa nu cumva sa cada pe cineva sau ceva.
  Aveam eu o idee acum cand a fost bugetarea participativa in S3, sa se identifice copacii batrani, clar de la 50 de ani in sus, se poate reduce limita asta in functie de fonduri, si sa se aplice tratamentele necesare intretinerii, iar in cazul celor peste 100 de ani sa fie si pusi in valoare, sa fie o harta, placute cu ce date se pot afla despre cand au fost plantati si in ce conditii, poate poze de pe vremea aia… Dar nu mi-a venit s-o trimit ca am zis ca o sa scriu ceva aiurea si mai rau fac (dupa care am vazut cum arata unele trimise de altii si…).
  Dar oricum, interesele lor sunt sa-i “toaleteze” ciopartindu-i pana raman chiar trunchiuri goale, sa le taie radacinile pt. tot felul de lucrari, sa le acopere cu chestii prin care sa nu intre apa si nutrienti si sa nu respire, cum o fi doar sa-i omoare mai repede, plus sa intretina panica populatiei ca vai cad peste ei, ca sa aiba scuze sa-i taie si sa puna-n locul lor niste copacei care ar avea nevoie de zeci de ani sa ajunga la acelasi nivel si sa produca aceleasi beneficii, doar ca nu vor ajunge pt. ca sunt pusi si aia tocmai ca sa se usuce repede si sa fie inlocuiti iar, sa mearga banii la cine trebuie…

 • hm

  Cînd punea Piedone palmieri de plastic cu leduri nu ne plăcea. Trainici și fără probleme ca toate cele de mai sus….

 • Specia platan (Platanus acerifolia) e renumită pentru faptul că se regenerează foarte bine prin toaletarea ramurilor și a unei părți din trunchi, atâta vreme cât rădăcina e intactă. Asemenea frasinului și stejarului, odată tăiat copacul va produce lăstari din buturuga rămasă. Important e să supraviețuiască rădăcinile în următorii 10-20 de ani până când se va regenera arborele – să fie ferite de poluare, săpături, infiltrații, toxine.

 • La mai bine de o lună de când s-a rupt (că de aia au venit cu drujbele, platanul s-a rupt şi a distrus gardul, un stâlp de iluminat, un panou publicitar şi a îndoit o consolă a reţelei de troleu), restul copacului e bine-mersi acolo, cu ramurile rămase înfrunzite. Deşi partea ruptă/tăiată pare putredă, nu ştiu cât o să mai reziste aşa.

 • hm

  … arată de mai mare jalea.

 • Mi-am adus azi aminte de acest copac, având cu cineva o discuţie despre arbori… este încă la locul lui, fără să se fi uscat. Nu ar strica un “later edit” în articolul original, care să spună că arborele e OK.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>