despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Case căzute 244 – Str. Radu Calomfirescu 8 și 10

scris de Ando

Am mai trecut noi pe aici, dar ne scăpase prăpădul de la numărul 8. Oarecum explicabil pentru că, acum câţiva ani, gardul din faţa acelui nefericit bloc era încă în picioare şi asigura, cât de cât, o protecţie.

Acum, cu gardul ciuruit, acolo e tărâmul nimănui! Jaf, mizerie, „personaje” ciudate care mişună pe acolo, câini agresivi, o adevărată cloacă! Şi asta, unde? La doi paşi de Sfântul Gheorghe, adică de kilometrul zero al oraşului! Iar pe fundal, avem acel sinistru schelet de beton cu găvanele ferestrelor golite de rame şi geamuri.

… În acel bloc a fost sediul „Romcim”, dar cum a ajuns în halul ăsta, nu ştiu.

Lipită de acest loc – sumbru şi nefrecventabil chiar în miezul zilei – avem clădirea de la numărul 10. O clădire interesantă şi care, deşi părăsită, se ţine (încă) bine. La parter, chiar se vede intenţia de protejare împotriva eventualilor intruşi, dar când ridici privirea spre etaj, aspectul dezolant e total. In afara clădirii de la stradă, se poate observa, în fundul curţii, un alt corp, la fel de pustiu.

Ajuns aici, îmi permit să fac o speculaţie. Să privim captura satelit a zonei care include cele două imobile alăturate, marcate cu X. Rezultă o halcă de teren de loc neglijabilă, nu-i aşa? M-am gândit la asta pentru că, la câte s-au întâmplat în oraşul ăsta pe partea imobiliară, nu mi se pare o ipoteză neglijabilă ca cele două imobile să fie cumpărate şi, apoi, rase „la pachet”.

Să vedem însă ce ne rezervă, concret, viitorul. Şi, dacă veni vorba despre viitor, pentru că tot suntem pe această stradă, merită să semnalăm faptul că imobilul de pe colţul cu Hristo Botev, de la nr. 15 – aşa cunoscuta Casă cu geamuri bombate – imobil clasat drept „monument de arhitectură al Municipiului Bucureşti” – este înconjurat cu schele şi acoperit cu prelată, semn că se lucrează la reabilitarea lui!

mai multe despre Case căzute

4 comments to Case căzute 244 – Str. Radu Calomfirescu 8 și 10

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>