despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

ce poză bogată!

Sînt poze care chiar le au pe toate.

Cum ar fi asta – o știm prin cei de la Cartierul Uranus la expoziția deshisă la hotelul Marriott.

Ce poză! Ce belșug de detalii! Cîte povești de spus – povești mici, căci poveștile mari sînt legate de loc, de atmosfera distrusă; doar ne aflăm la Niță Stere, acolo unde Uranusul se-ntretăia cu 13 Septembrie.

Poate aerul trist și mohorît te-ar face să crezi că zonei îi lipsea viața – canci! Era foarte vie; ia doar să privim cît comerț se făcea aici, în fața micului scuar!

Avem în dreapta un chioșc-tip de înghețată! Ținea exclusiv de fosta Intreprindere de Industrializare a Laptelui (era-n Militari, unde s-a făcut Cora Lujerului). Știm cum în anumite zone unde magazinele se nimereau mai rare, în astfel de chioșc se vindea lapte, iaurt…

După el, unul mare de „loto-prono”; era mare deoarece puteai intra-n el, ca într-un magazinaș, să te așezi chiar în tihnă cît îți căutai inspirația să-ți alegi numerele norocoase. S-ar putea să mai fie vreunul prin București? Acum nu mulți ani încă-mi săreau în ochi!

Al treilea e de ziare – difuzarea presei; cît am povestit despre frații lui!

Ne sar în ochi și vreo două tarabe; cea din mijloc are clar un lacăt. Oare ce s-o fi vîndut la ele? Poate ceva covrigi, în cea albă din dreapta? Tot în partea dreaptă se mai vede o cutie; nu e tarabă, ci avea-n ea nisip pentru pus pe șine, să nu patineze tramvaiul – treceau vreo cinci linii pe-aici…

În colțul din stînga mai zac niște chestii care nu se pot identifica – ne mulțumim doar să le vedem, și atît.

lista episoadelor din seria Civilizaţie publică – aici

9 comments to ce poză bogată!

 • cata

  In cutiile alea din stanga fotografiei , cu semnul intrebarii pe ele se afla tot nisip si sare – dat fiind anotimpul . Erau multe macazuri in intersectie aceea pentru ca rutele normale de circulatie a tramvaielor erau doua: unul care mergea drept pe Uranus dinspre Sabinelor prin Nita Stere spre Maior Ene si invers iar altul pe 13 Septembrie – Uranus respectiv dinspre Puisor , facea stanga prin Nita Stere spre Maior Ene si invers. Exista si o a treia ruta , numai de rezerva sau de serviciu, pentru tramvaiele defecte sau care se retrageau la Depourile Alexandriei sau Panduri si anume 13 Septembrie-Uranus-Calea Rahovei respectiv Puisor-Nita Stere (facea dreapta)-Sabinelor si invers
  Oricum grozava fotografie pentru cei care au locuit in zona sau pentru cei care am tranzitat-o de sute de ori.Mie imi aduce aminte dat fiind si anotimpul in care a fost facuta poza de virozele mele respiratorii obligatoriu sezoniere si vizitele la policlinica de copii aflata acolo , pe 13 Septembrie , la prima statie , deobicei statie facuta pe jos , prilej de a putea behaii in voie si a-mi atrage reprosurile si eventual urechelile mamei (in tramvai nu-si permitea ).

 • dragos b

  Şi o Skodiţă … … … 🙂

 • cata

  Taraba alba din dreapta cred ca este lada frigorifica de la toneta de inghetata de alaturi, dinspre loto.Sau poate o taraba de la aprozarul aflat in diagonala,de unde s-a facut fotografia. Sau a alimentarei din dreapta.Cert cele doua cutii din stanga sunt ale ITB-ului , sunt chiar in dreptul macazului.

 • Loteria a renunţat treptat pe o perioadă de vreo 10 ani (!) la agenţiile din chioşcuri, odată cu instalarea sistemelor on-line (sisteme la care s-a chinuit să treacă din 2002 până prin 2009). Nu cred că mai găseşti pe undeva chioşcuri din alea, dar din cele de îngheţată s-ar putea să mai fi rămas prin sate uitate de lume, eventual cumpărate mai mult sau mai puţin legal după ’89 şi montate în curte pe post de magazine săteşti.

  • hm

   Am căutat pe street-view 2009 pe unde știam de chioșcuri de loterie, n-am mai găsit.

   • Deşi mega off-topic, a mai dispărut o bucăţică din istoria recentă a Loteriei Române. Celebrele terminale greceşti, produse de firma Intralot şi cumpărate în 1993 au devenit istorie începând cu 4.11.2018, ora 16:01, fiind înlocuite cu alte dispozitive, ceea ce a implicat şi schimbarea formularelor. Curios lucru era că singurele formulare care nu au suferit modificări din 1993 până în prezent erau cele de Pronosport, care puteau fi folosite bine mersi, indiferent de vechime.

 • melania

  Si in spatele acelor chioscuri era un parculet cu leagane. Era o roata din aceea in care te invarteai pana te lua ameteala. Ce ne mai invarteam in ea!!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>