despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

„al meu copil să citească o carte”

Dacă-i să-ntrebi pe oricine, nu-i nimica mai folositor și mai înălțător decît „al meu copil să citească o carte”.

Așa zic părinții, așa zic învățătorii – și-i mai și vezi distribuind o droaie de citate și de poze motivaționale.

Numai că…

Numai că, vedeți voi, dragii moșului, cititul nu-i chiar așa, o „activitate” – că grozav ne mai place ca „ai noștri copii” să aibă activități!

Cititul e și-o stare; ca să te-apuci de-o carte, frumos se să te-așezi undeva, să lenevești puțin rupîndu-te de ce făceai și fără gînduri la ce mai ai de făcut după aia.

Numai că, dacă privim drept, copiii noștri nu-și văd capul de „activități”.

Și multe dintre ele li-s băgate pe gît ca să aibe părinții cu ce să se laude: Doamne-ferește să pomenești că „al tău copil” se bucură făcînd ceva simplu, cu drag… și mai ales ieftin!

Și cu la fel de multe-s otrăviți de „dascăli”: după ce-i cocoșează pe copii c-o cîrcă de teme, de lucrări și de fișe cotcodăcesc mirați că nu mai au chef, timp și resurse „să pună mîna pe-o carte”!

Dar, vaaai: ce bine, ce frumos, ce înălțător îi cititul!

1 comment to „al meu copil să citească o carte”

  • Alex

    Eu am “decat” cinci ani 🙂
    Cand aveam 2.5 am bagat mana in buzunarul de la pantalonasi, am vandut casuta lu’ mami si mi-am luat lumea-n cap plecand la “szicoala” intr-o tara straineza (Sic !)..Ce sa fac daca eram al nimanui, n-aveam “planete” pe “maieu” (!?) si nici vreo bursa aranjata de “cresa”..ori politic(a)..Cineva chiar m-a intrebat cum am ajuns “acilea” – I-am raspuns nonchalant ..ca cu (Sic !) aveonul..s-a uitat la mine ca la un retardat..da ce sa-i faci eram mic tare…
    Pe vremea aia in tara asta (Sic !) inca se mai facea carte !! Masteratele erau de 1.5 anisori (deci mai mici decat mine) si costau doar 15 K/an..doar scolarizarea !

    Credeti ori ba, in fiecare zi dupa 6-8 ore de cursuri de toate culorile, AVEAM OBLIGATIA de a merge cel putin doua ceasurii la biblioteca gradinitei si de a citi/invata ceea ce voia tanti/nenea educatorul !! Nu puteai sa-i tragi in piept, sa citesti Playboy in loc de marketing..ca semnai si cand intrai si cand ieseai si ce carte luai …si era si plin de camere de luat vederi – nenea educatorul avea dreptul de a cere banda video daca banuia ceva…Daca miscai in front erai out si futut si cu banii luati…asa ca trebuia sa te conformezi ! Ura..ce frumoas este cititul..CAND N-AI DE ALES !! Daca-s fi si invatat sa scrie corect romaneste 🙂

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>