Cu patruzeci și doi de ani în urmă, între 17 iulie și 2 august 1976, se desfășurau la Montreal Jocurile Olimpice de vară, ediția a XXI-a.
Performanțele echipei feminine de gimnastică a României, mai ales cele ale Nadiei Comăneci, au făcut de mai multe ori de atunci ocolul pământului. Reacțiile internaționale, ca și cele interne, au fost pe măsură. Isprava tinerelor românce a fost analizată pe toate părțile. Conducerea de partid și de stat le-a acordat înalte ordine și medalii. Sunt lucruri îndeobște cunoscute.
***
Echipa României formată din Nadia Comăneci, Teodora Ungureanu, Georgeta Gabor, Anca Grigoraș, Mariana Constantin, Gabriela Trușcă, antrenori Marta și Bela Karolyi a obținut trei medalii de aur, două de argint și două de bronz. În concursul pe echipe a ocupat locul doi.
Pentru execuțiile ei impecabile, Nadia Comăneci a primit șapte note de zece. Revista americană de mare tiraj Newsweek titra inspirat pe copertă: „S-a născut o stea. Românca Nadia Comăneci”.
***
Ceea ce se știe mai puțin este că unii dintre fruntașii partidului și ai guvernului au beneficiat de câte un album cu fotografii de foarte bună calitate, în majoritate color, care surprindeau diverse momente din activitatea Nadiei, dar și a celorlalte componente ale echipei laureate la Montreal.
Unul dintre acestea a ajuns în posesia mea. Mi l-a dăruit cu frățească generozitate A.N. (nepotul cârciumarului Lupitu de la Bujavercă), un alt copil al Vitanului, prietenul meu de-o viață. L-a recuperat dintre hârțoagele pe care urmașii Ceciliei Grigore le pregătiseră pentru a fi aruncate.
În anii ’70 aceasta lucra în cadrul Secretariatului General al Cosiliului de Miniștri (al guvernului) ca șef de cabinet al tovarășului Ianoș Fazekaș, viceprim-ministru și ministrul comerțului interior. Nu știu dacă „tovul” era pasionat de sport sau primise sarcină să fie. Cert este că pe mâna dumisale a ajuns până la noi o părticică a istoriei gimnasticii feminine românești.
Albumul conține patruzeci și patru de fotografii însoțite din loc în loc de explicații dactilografiate cu caractere mari, specifice documentelor oficiale de nivel înalt. Unele au apărut în diverse publicații sau la televiziune. Cred însă că cele mai multe nu au mai fost date publicității.
Cum documentarea tovarășului Fazekaș trebuia să fie completă, între paginile albumului se afla și un plic de format mare burdușit cu tăieturi din presa vremii care acoperă perioada 1976 – 1980 având ca obiect, nu numai olimpiada și gimnastica, ci și alte competiții internaționale la care sportivii români au obținut rezultate notabile. Interesantă preocuparea viceprim-ministrului!
Dacă cineva freamată de nerăbdare să vadă fotografiile, atunci doar puțintică răbdare! Stați p’aproape!
comentarii