despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

vesele și colorate

pregătit de Ando și HM

Să vedem cum s-a mai „veselit” orașul nostru în ultimii ani. Acolo unde-l știam gri-murdar, cu blocuri scorojite, a fost curățat prin reabilitarea termică din ultimul deceniu. Uneori reabilitarea a uniformizat nefericit unele zone, e drept; și deja vedem multe din blocurile primenite că-s luate-n colimatorul celor care spurcă, noapte după noapte, orașul.

Prin Centru găsim deja locuri unde, în mod tradițional, ne-am obișnuit ca „muralele” să acopere calcanele urîte. În fiecare an ne uităm curioși la ce mai apare pe strada Verona. Mai găsim și alte exemple de picturi publice de mari dimensiuni – pe strada Eremia Grigorescu, mai jos pe Berzei, pe Calea Griviței… Uneori inițiativele astea aduc controverse, precum s-a-ntîmplat acum cîțiva ani la Sfîntu Gheorghe.

Să nu lăsăm deoparte nici inițiativele particulare ale unor localuri, unde artiști vizuali au acoperit zidurile murdare cu fel de fel de chestii. Unele interesante, altele nu – dar, cu siguranță, de luat în seamă.

Ideea-i că s-a pornit, cumva, o modă: și nu-i un lucru rău.

Și – din ce vom vedea mai jos – nu-i rău nici că aceste picturi au apărut și prin dosuri; dosuri murdare și urîte. Și nu-i deloc rău că le găsim în cartierele de locuit, fiindcă acestora cu siguranță le lipsește varietatea și veselia.

De curînd avem astfel de opere pe „Magistrală”:

E o idee bună, colorarea calcanelor oarbe a blocurilor – iată ce folos s-a adus zonei, acum ceva timp, în Drumul Taberei:

Intrînd și printre blocuri, dăm peste cîteva puncte termice care au fost îmbogățite vizual – în Floreasca, pe Banu Andronache…

… și o noutate în zona intrării Galați din apropiere de Ștefan Cel Mare:

O altă inițiativă pe care-o trecem în revistă a fost cea de transformare vizuală a unor posturi de transformare electrică. Aici s-a vădit și-o oarece dorință de-a respecta locul, ca să zicem așa. În Kiseleff e vorba de aviație, în parcul Izvor și-n Cotroceni de tenis, în Pipera de invenții…

 

Toate astea aduc un mic cîștig vizual, deși ne dăm seama că n-au, ele, cine știe ce valoare artistică – dar nici nu le-o cerem; pentru că știm bine că și arta are limitele sale.

3 comments to vesele și colorate

 • Ando

  Prea puţin, prea târziu…Când m-am uitat la pozele de aici
  https://www.simplybucharest.ro/?p=52884
  m-am îngrozit, deşi parte din ele le-am făcut eu.Când le-am făcut mă gandeam, efectiv, doar la subiectul articolului, dar acum când le revăd “asamblate” mi se face greaţă! Aproape nu există porţiune de zid nespurcată de aceşti mâzgălitori psihopaţi. Iar reacţia autorităţilor este inexistentă 🙁

 • hm

  prin centru se mai dau somații pe ici-colo proprietarilor să curețe fațadele.
  Nu pleacă numai de sus, ci și de jos, cum ar veni.
  Dar nu asta-i o prioritate în condițiile-n care din zeci de clădiri cade tencuiala…

 • Cristian Ioan

  “mi se face greaţă!”
  “nespurcată de aceşti mâzgălitori psihopaţi”

  Totala neintelegere a artei stradale!
  Aveti mentalitate artistica de muncitori necalificati, cum ne spunea onorabila doamna, poate hm mai stie cum o cheama!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>