despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

foarte pe scurt, despre Legea Capitalei

… nu pentru că nu e importantă, ci doar pentru că atît am de zis: foarte scurt – DA.

pentru că m-am săturat de Dumnezeii ăştia locali şi de ifosele lor de vătafi.

pentru că e de înţeles dorinţa de a trăi mai bine într-un sector,  dar nu e normal să se trăiască mai rău într-alt sector.

cine are cel mai mult de pierdut va urla cel mai tare. să nu credeţi pe nimeni.

15 comments to foarte pe scurt, despre Legea Capitalei

 • mihai

  La cum o duce PDL-ul in Bucuresti tare mi-e sa nu-l avem pe domnul Vanghelie sef peste tot Bucurestiul, si nu doar la voi acolo, in 5 🙂 Atunci chiar ca ar fi o tragedie.

 • Filip

  Centralizarea are şi părţile ei proaste uneori. Sectoarele actuale sunt artificiale, dar am putea încerca să le înlocuim cu instituţii la nivel de comunităţi/cartiere (neighborhoods ca la NYC sau LA?), eventual prin refendumuri locale. Unele activităţi, precum ridicarea gunoiului sau întreţinerea aleilor dintre blocuri şi a spaţiilor de joacă, pot fi gestionate mai bine la un nivel mai „local” decât cel al primăriei capitalei.

 • Dan

  Mentinerea sectoarelor, asa cum sunt acum, creaza premisele unei “segregari” urbane doar prin faptul ca anumite zone ale orasului vor beneficia, constant, de mai multi bani decat altele. De exemplu daca problema gunoaielor si a proastei gestionari in general a sectorului 5 va continua pentru inca 20 de ani in mod natural din sector se vor muta oamenii cu posibilitati materiale mai ridicate sau care vor un standard de viata mai ridicat. Preturile la imobiliare se vor prabusi, populatia “de inlocuire” nu va avea venituri suficient de ridicate incat sa genereze o activitate economica mai serioasa in arealul local si nici un grad de educatie care sa “impinga” anumite probleme spre rezolvare, volumul taxelor colectate va scadea si in final rezultatul va fi catastrofal pentru oras in general. Sentimentul meu e ca asta a inceput deja sa se intample si nu de ieri sau de azi, bula imobiliara si de consum din 2005-2008 doar mascand problema de fond….

 • hm

  toată treaba asta cu descentralizarea ar merge, dacă s-ar respecta acelaşi standard în tot oraşul, dacă orice activitate (luat gunoi, spălat străzi, deszăpezit, pus coşuri de gunoi…) s-ar desfăşura după aceeaşi procedură.
  Dar procedură înseamnă şi instrument de control al respectării ei; or asta – nu este.
  Este ciudat că avem nevoie întîi de o centralizare pentru a ajunge, poate, în viitor la o descentralizare eficientă.

  Sectoarele au luat-o razna de tot, în structura administrativă actuală. În sectorul 1 s-au izolat termic foarte multe blocuri, dar în 3 şi 4 nu s-a izolat aproape nici unul. În schimb în 3 şi 4 s-au pus prea multe bănci pe trotuare. În 2 s-a sărit calul cu autorizaţiile de construcţie. În 5… Doamne-fereşte de sectorul 5.
  Dan are mare dreptate cu segregarea. Sectorul 5 a rămas atît de mult în urmă, încît nici un candidat nu ia în serios lupta cu Vanghelie: ar însemna să muncească enorm aducînd înspre normalitate haosul lăsat de actualul primar.

 • Sectoarele (coloarea de) – rosu, verde, galben, albastru si negru – sunt impartiri administrative (care mai aveau si ocoale) care exista de peste 140 de ani in Bucuresti. Adevarat, granitele actualelor sectoare sunt arftificiale din acest punct de vedere.
  Deciziile erau insa la nivelul primarului comunei Bucuresci si ale ministerelor sau al regelui (atunci cand se largeau sau se deschideau strazi,planurile erau aprobate, ca si acum intr-un fel, de catre ministrul de interne si se consfiintea prin decret regal).
  Probabil ca e foarte necesara o lege a regiunii metropolitane a capitalei avand in vedere expansiunea catre centura de localitati din Ilfov si de nevoile mari de spatii suplimentare pentru: spatii verzi ample antipoluare, zone de tratare a apei inainte si dupa utilizare, zone de reciclare a gunoiului, un nou aeroport ce s-ar cuveni undeva mai in sud la km buni spre Dunare si asa mai departe. Chiliman se teme ca o primarie centralizata va duce la o coruptie si un blocaj centralizat. Poate ca are dreptate intr-un fel …

 • hm

  … dar pînă şi corupţia trebuie să fie la acelaşi standard peste tot în Bucureşti, gîndesc eu.

 • Serban

  Are foarte mare dreptate Dan. Eu locuiesc in sectorul 5 si e un adevarat cosmar.

  Exemplu de sezon: Iarna, in timp ce te impotmolesti cu masina pe strazi, fiindca nu se intra nici macar cu un amarat de tractor dotat cu o nenorocita de lama, in parc aleile sunt deszapezite cu consecventa, astfel incat trebuie sa cari sania copilului in spinare, de la un derdelus la altul. Am vorbit cu baiatii cara dadeau cu lopata in parc si mi-au spus ca e orin dela nu stiu ce director din primarie… Deci, cat de cretin sa fii???

 • Filip

  Offtopic – în ce parc din sectorul 5 există derdeluş?

 • hm

  te poţi da cu sania în părculeţul Romniceanu, de lîngă Academia Militară.

 • Filip

  mulţumesc 🙂

 • hm

  oricum, e destul de impropriu locul, dar în lipsă de altceva…

 • Filip

  Pentru mine sunt mai aproape parcurile Carol şi Tineretului din sectorul 4 şi apelez la ele de obicei, deşi nu pentru săniuş 🙂
  O idee ar fi transformarea în parc a unei părţi din zona industrială de-a lungul Şos. Progresului. Parcă există o promisiune de parc în zona dintre Ghencea şi Antiaeriană.

 • hm

  Mai degrabă în Antiaeriană, că or fi terenurile mai ieftine; pe Trafic Greu toată lumea e în aşteptare pentru reluarea investiţiilor imobilare…
  Alte locuri pentru parcuri în 5, nu prea cred.

 • Dan

  In fata blocului meu e un teren viran numai bun pentru un parc…. sau pentru o cladire cu 30 de etaje. Cum Marean nu s-a hotarat ce sa faca, terenul se transforma incet-incetisor intr-o groapa de gunoi…

 • Serban

  Corect! De parcul Romniceanu era vorba. Locul a devenit de-a dreptul infect, nu intru in amanunte, ca ma enervez.

  Eu, in 2005, dupa ce Vanghelie a lasat parcul fara vegetatie si l-a umplut de betoane, m-am apucat si am scris un memoriu, pe care, dupa ce as fi adunat mai multe semnaturi, intentionam sa-l trimit primariei. Numai ca, ce sa vezi, cetatenii interpelati erau foarte multumiti de “amenajare”…

  Esenta e ca lucrurile bune sunt distruse, fiind inlocuite cu porcarii. Pt. obiectivitate, singurul lucru bun sunt leaganele, dar alea sunt finlandeze (Lappset), asa ca e explicabil.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>