despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

13 Septembrie

„Scînteia” – 13 Septembrie 1964

Azi e ziua pompierilor: 13 septembrie. Ca-ntotdeauna, se țin sus la Puișor festivități.

Ca anul ăsta însă n-a fost niciodată.

Megalomania șefului I. S. U. a făcut zeci de mii de victime nevinovate azi dimineață – la ora cînd cetățenii Capitalei se duc, totuși, la treabă: la muncă.

Ca niciodată, bieții pompieri au fost înșirați pe kilometri-ntregi de bulevard, încă de jos de la Casa Republicii, doar ca să bată pas de defilare.

Au fost aduse la paradă sute de mașini de intervenție roșii, strălucitoare, care-au fost parcate pe două rînduri pe Calea 13 Septembrie. Zici că era Întîi Decembrie.

E la mintea cocoșului că traficul auto a fost oprit și s-au făcut niște blocaje înspăimîntătoare care au afectat îngrozitor și transportul public.

Au fost aduși polițiști care să ia asupra lor înjurăturile bucureștenilor; dar nu erau prezenți în intersecțiile mari adiacente – bunăoară, la 8 dimineața Chirigiu nu era nici picior de polițist, deși autobuzele de pe 13 Septembrie erau deviate pe-aici și tramvaiele deja nu mai puteau traversa intersecția. Lipseau cu desăvîrșire și-n zonele mai îndepărtate afectate prin ricoșeu de devierile de trafic.

Ca să fim clari și preciși – foarte preciși – polițiștii au fost aduși exclusiv ca să oprească accesul mașinilor înspre 13 Septembrie și nu ca să ajute fluidizarea traficului.

Pe cît ne e drag Pompierul – omul acela care sare-n foc ca să ne salveze viața – și pe cît de mult îi urăm, din suflet, „La mulți ani!”… pe-atît ne e scîrbă de șefimea cu gușile grase care se-mpăunează la asemenea evenimente oficiale.

11 comments to 13 Septembrie

 • Dan

  De când sunt aici pe insulă, parcă o singură dată au oprit traficul pe mai multe străzi, în duminica în care a venit Papa (de la Roma). Uneori mai deviază traficul când sunt concerte pe stadioane, dar altfel chiar n-am văzut.

 • hm

  Ce-am văzut prin București de vreo doi ani încoace e o mică îmbunătățire a felului în care se deplasează coloanele oficiale, prin încercarea de a opri traficul cît mai puțin posibil. Măcar atîta, ce să zic.

 • C.D. Mocanu

  Fotografia este făcută la Compania de Pompieri Vitan!

 • Filip

  Azi de la Regina Maria s-a mers pe jos până Unirii, fiindcă tramvaiul 32 era blocat. Mulțumim la fel, cel mai târziu la primele alegeri.
  O frecăm cu centuri și metrou la Otopeni, dar când e vorba de ceva chiar util, cum e linia 32, punem bețe-n roate. Nu e greu să se separe traficul cu garduri și pe Regina Maria, dar nu „se” vrea.

  • hm

   Dar o să stăm în 32 pe iarbă? O să stăm.
   Uite că s-a putut și pe linia lui 1, s-a putut la Apaca, s-a putut pe Ștefan cel Mare șamd.
   Pentru 32 mai stăm o tură.

   Oricum, porceală… pompieristică ca azi n-am mai văzut de ani buni. A fost hidos pentru oameni. La 8 si un sfert deja 32 era nefuncțional.

 • Mai, scuze ca n-am dat si eu un telefon de ziua numelui! La multi ani, ca mai bine mai tarziu decat niciodata!

 • Cristian Ioan

  @ C.D. Mocanu

  Multumesc de confirmare!
  Am vazut doar imaginea mica (daca faci click sa o maresti, nu apar detalii, vezi doar ingrozitoarea rezolutie a ziarelor din comunism) ada mi s-a parut ca ar fi unitatea de pompieri de linga mine!
  In perioada 1988-2001 rondul de acolo era cunoscut drept “la Pompieri”, dar acum lumea stie de cuptorul de paine al Turculii, nu de pompieri.
  Cazarma si turnul de veghe au ramas, dar sunt mult mai putin vizibile …

 • Filip

  „Referitor la evenimentele organizate joi în Bucureşti, PMB menţionează că a efectuat toate demersurile astfel încât acestea să poată fi comunicate public în timp util.” Asta e chiar nesimțire. Mă așteptam la (1) scuze, (2) asigurări că nu se va mai întâmpla.

 • hm

  Pe mine m-a mirat mult comunicatul!, e prima dată când văd ceva de genul ăsta.

  Scuzele le aștept de la alde Arafat.
  A fost o mizerie uriașă.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>