despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

comentarii

arhiva

După zăpadă

Face să fii om cu bun-simţ în oraşul ăsta? Bag-sama că nu.

Bunul-simţ, aş zice, e de două feluri. E bunul-simţ  personal, pe care-l foloseşti în jurul tău; e bunul-simţ la magazin, la cedatul locului în tramvai – chestii de genul ăsta. Mai e şi bunul-simţ civic, cel care merge niţel mai departe: cînd acţiunile tale afectează mai mulţi oameni – conduci frumos, te speli la subraţ, nu-njuri pe stradă.

Ei, cînd e iarnă, cînd a nins tare, cînd de-abia te deplasezi dintr-un loc într-altul, mulţi oameni cred că e de bun-simţ civic să-şi lase maşina acasă. De ce – treaba lor: poate ştiu că nu se descurcă pe zăpadă, poate le e tîrşă că n-au cauciucuri de iarnă, poate se gîndesc că încurcă de’zăpezirea din oraş; ideea e că oamenii ăia, atunci cînd ninge, se duc la lucru cu tramvaiul, cu metroul, cu autobuzul.

Oamenii ăştia şi-o iau urît de tot în bot de la autorităţi. Cînd ninge şi se circulă îngreunat, puţinii oameni care s-au aventurat cu maşina pe străzi merg bine-mersi, nu stau la semafoare, circulă mai lejer decît în orice altă zi din an.

Oamenii cu bun-simţ trebuie în schimb să se calce în picioare în tramvai, să îngheţe prin staţii, să se înjure pe scări la metrou.

Aşa răsplăteşte Primăria bunul-simţ al cetăţenilor care-şi închipuie că lăsînd maşina acasă fac un lucru bun.

Pentru că administraţia noastră locală nu s-a prins nici în anul 2011 că e nevoie de mai multe mijloace de transport în comun pe traseu în zilele cu vreme foarte urîtă.

12 comments to După zăpadă

 • Freesys

  Aseara mi-au lovit masina in parcare (dauna totala) iar respectivii au fugit de la locul accidentului. Disperat sun imediat la 112 anunt accidentul le spun pe ce strada goneste vinovatul care poate fi prins iar ei imi spun: “va prezentati la biroul de accidente usaore cu urmatoarele acte…..”. Socul incepe la accidente usoare unde sunt indrumat sa completez o declaratie si sa vin cu masina la sediu pentru poze (masina fiind facuta acordeon la o statie de autobuz de sediul politiei). Ei nu pot cauta in baza de data doar dupa combinatia de litere si dupa marca autoturismului si ca sa vin eu cu martori sau cu o inregistrare video, ei mai mult nu pot face. Cam asta e tara in care traim si respectul statului fata de cetatean, asta in conditiile in care ieri am stat 4 ore la impozite fiind ultima zi de plata !

 • hm

  imi pare foarte rau! sper sa fie prinsi cumva!
  ai detalii despre masina care te-a lovit?

 • Serban

  Tu iti dai seama in ce hal s-a ajuns, daca, pt. postul de primar al Bucurestilor, au ajuns sa se “infrunte” Udrea cu Vanghelie?! De Oprescu, ce sa mai zic, ca nici nu pot sa-l mai vad/ascult. Asta e resursa umana (promovata)!

  Dupa aia, ne cutermuram de absurdul situatiilor, de genul celei in care se afla Freesys. Mai nasol e ca nici nu vad vreo solutie…

 • Tudor

  Bine, piedicile în calea “pietonului” apar de la ieșirea din bloc, pentru că deși – după 20 de ani de acces la modelul civilizației occidentale – am învățat cât de cât să dezăpezim străzile orașului mai durează până vom învăța că și trotuarele, stațiile de transport, etc. trebuie dezăpezite. Sincer să fiu, cu sau fără anvelope de iarnă cred că riscurile de accident sunt mai mici dacă mergi cu mașina decât pe jos. Se pare că e mai ieftin să repari șolduri rupte, mâini frânte, etc. decât să spargi gheața.

 • Freesys

  Cielo de culoare deschisa care din cate am inteles esta facut si el praf in partea frontala.

 • hm

  Serban, dacă mă uit la alte campanii electorale, candidaţii oare au fost mai breji?
  Tudor, da – şi e mai ieftin să-ţi repari o aripă sau un far decît să-ţi tratezi o fractură…
  Freesys, dacă putem face ceva, să dăm vorba mai departe, spune! Măcar atît.

 • Dan

  Zvonul urban e ca de la 1 februarie se reduc cu pana la 50% turele de pe majoritatea liniilor RATB – pe motiv de economie. Sa vedem daca le iese calculul…

 • La Politie oricum trebuie sa mergi.
  Si verifica daca pe drumul pe care au luat-o cei in Cielo se gaseste vreo camera video cu vedere pe strada (magazine sau Primarie, Politie rutiera).
  Dupa intensitatea accidentului e foarte probabil ca masina sa fie furata 🙁

 • Freesys

  A ramas ca eu sa gasesc autorul si politia sa-l prinda. Masina am dus-o la service dar nu se renteaza sa o mai repar. Partea proasta e ca masina (TICO) era imprumutata de la tatal meu (m-am dus cu ea la ITM ca era 25) a mea fiind in service saptamana asta. Evident ca in loc o sa-i cumpar o masina mai solida din Germania inmatriculata pe Bulgaria.

 • Incredibil, nu pot sa cred ce citesc.
  A fost o negociere cu inutilitia? s-au lasat greu? O sa faca cu tine salariul jumi-juma? Nu le-a fost rusine sa iti propuna asa ceva?
  Trebuiau inregistrati si dati la TV, in loc de toate panaramele care sunt pe ecrane de dimineata pana seara, poate asa o
  sa se trezeasca romanii din somnul cel de moarte.
  Ai lasat vreo reclamatie?
  Grabeste-te cu inregistrarea in Bulgaria, de la anul vor mari foarte mult taxele de inregistrare a masinilor vechi.

 • Freesys

  Intr-un final i-am inteles pe politisti, mi-au aratat si fisa postului si ordinul de servici, imi spuneau ca la mijlocul anilor 90 erau 40 de agenti pe schimb care se ocupau cu tot ce implica un accident rutier, acum au ramas doi agenti pe schimb cu singura atributie “constatare accident rutier fara victime” , nu au nici masina la dispozitie. Ce sa ne mai mire din partea MAI daca anul asta se vor desfiinta peste 85% din posturile de politie din mediu rural. Tampita e si legea asigurarilor, suntem singura tara din UE in care exista limita de vechime a autoturismului pentru incheierea de polite tip CASCO.

 • bucuresci

  No comment!

  Despre desfiintare au ales satele unde nu sutn nici scoli nici primarii, iar oamenii vor ramane in sistem cu totii, pierzand niste sporuri!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>