despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Preţul siguranţei cetăţeanului

… este cam juma’ de milion  de euro pe an; cam aşa.

Ştiţi că maşinile de poliţie au o raţie de benzină – 100 de litri pe lună; asta, la un Logan, face cam două plinuri. De pildă, o ambulanţă consumă cel puţin 450 de litri.

Cu două plinuri pe lună, un loganist bucureştean merge în fiecare zi la serviciu, sîmbăta şi duminica la cumpărături, la film şi la iarbă verde; cam asta faci cu două plinuri pe lună, doamnelor şi domnilor.

Pînă acum vreo trei ani ţin minte că la mine în cartier maşina de poliţie patrula pe stradă tot timpul; trecea prin faţa blocului cam odată la un sfert de oră. Nu s-a auzit atunci de maşini sparte, de furturi din apartamente.

De doi ani mă uit pe stradă şi nu mai patrulează nici o maşină.

Ce coincidenţă! – de doi ani au început spargerile.

Şi nu mă înşel. Singurele dăţi cînd apare o maşină de poliţie în cartier – cînd se sparge vreun apartament.

Pentru că nu poţi să patrulezi cu două plinuri pe lună.

Şi e nevoie să patrulezi. Ca să-i aperi pe oameni.

O maşină de poliţie nu are nevoie de două plinuri pe lună, ci de zece plinuri pe lună.

Zece plinuri pe lună înseamnă, azi, cam 2500 de lei.

Să zicem că fiecare secţie de poliţie are minim trei maşini care patrulează pe străzi. Trei maşini cam acoperă jurisdicţia unei secţii de poliţie. La cele 25 de secţii de poliţie ale Bucureştiului, să zicem că e nevoie ca 75 de maşini să patruleze – doar pentru păstrarea liniştii şi pentru protecţia cetăţenilor.

Dacă o maşină consumă benzină de 2500 de lei, atunci 75 de maşini consumă benzină de 187.500 lei – asta face cam 44.000 de euro.

Pe an, vine 530.000 de euro.

Juma’ de milion de euro ca să păzeşti oamenii, eu zic că nu e mult.

Banii ăştia… ştiu că nu e chiar etic să recurgi la genul ăsta de calcule şi argumentaţie – dar în Bucureşti banii ăştia există; doar că îi găsiţi aruncaţi pe statuia lui Carol, pe căruţa cu proşti de la Teatrul Naţional, pe autostrada suspendată.

8 comments to Preţul siguranţei cetăţeanului

  • Dan

    Acum sa fim si un pic rai, “RFG”-ul este totusi una dintre cele mai sigure zone din Bucuresti desi zvonul urban ne-ar face sa credem altceva. Grosul “durerii” este de fapt in Dr. Taberei, Militari, Iancului, Pantelimon….

  • Comentariu semi-serios: da’ pe jos ce-are?

  • tudor

    Și eu cred că se cam abuzează de scuza “bugetului redus” pentru a explica nefuncționarea unor servicii esențiale ale statului (siguranța, sănătate). Lucrurile au cam mers în mod consisten mai prost de ceva zeci de ani, indiferent că au fost ani de boom sau de bust. Benzina în mod sigur nu este singurul lucru care le lipsește polițiștilor bucureșteni, dar poate e singurul care doar trebuie cumpărat și nu format/insuflat/învățat.

  • hm

    Dan, aşa e! Chiar dacă pentru restul bucureştenilor RFG-ul pare o zonă periculoasă, în realitate este chiar sigură.
    alexandru mircea, păi cam pe jos merg acuma. Îşi lasă maşinile prin curţi de instituţii şi se fîţîe pe străzile adiacente. Unde mai e însă capacitatea de reacţie rapidă?
    Să nu uităm că există şi aşa-zisa poliţie locală, fosta structură a gardienilor publici, cu organizare şi eficienţă care diferă de la sector la sector
    tudor, da – se cam abuzează de scuza tăierilor de buget.
    Uite, de ce nu se pune GPL pe maşinile de patrulare? Explicaţia că ar fi mai puturoase pică; oricum nu se ţine Loganul după vreun BMW, la o adică…

  • Cata

    Poate din cauza sigurantei din cartierul nostru locuiesc in blocul de langa biserica Barbatescu inalte grade ale Politiei Romane (Chestorul Tutilescu sau celebrul Ciocan?)

  • hm

    nu ştiu, ăla e un bloc construit de la început pentru poliţişti, de aceea e şi un pic mai deosebit şi îngrijit

  • Pai pentru reactia rapida se pastreaza cele doua plinuri :))

  • Dan

    Hmmm, mi s-a parut mie mai deosebit blocul ala de langa biserica 😉 Eu in bloc de armata, oarecum vis-a-vis bloc de militie… pacat ca tovar’su a construit in ultimii ani de domnie doar blocuri nu si vecinatati.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>