Mergem pe stradă și ni se toacă creierii, ni se macină simțul estetic: amenajări de spații verzi greoaie, obositoare, nefolositoare ne sar în ochi peste tot, pe oriunde ne-am uita.
Piedonisme, cum s-ar zice – deși prostul gust al lui Piedone a fost demult depășit…
Ne-ntrebăm, oare, de ce? Unde-s specialiștii, ăia care – la o adică – ar putea să ne dea un sfat privind amenajările publice?
Unde-s ăia care-ar ști cum să puie-n valoare o peluză, cu ce s-o orneze și dacă e nevoie s-o orneze?
Unde-s ăia care, treziți din somn la trei dimineața, ar putea să ne spună cu ce flori, boscheți și pomi să-nfrumusețăm orașul?
Ne-am putea gîndi, cu toată sinceritatea, la specialiștii Grădinii Botanice: unde să fie locul cel mai nimerit să iei lecții despre cum să faci ceva frumos cu plante, cu flori?
Și ne ducem la Grădina Botanică și vedem… vedem asta din poză.
Dacă pe cei de-aici atîta-i duce capu’ să facă, noi ce pretenții să mai avem de la primari, de la adepeuri, de la parcuri?
Umblă o teorie că toată degradarea asta e o consecință a fenomenului “brain drain” din ultimii 20 de ani. Probabil că explicația simplă e doar că meseria de peisagist nu se plătește suficient de bine.
Totul pleaca de la management, gradina ar putea sa produca bani a.i. sa finanteze salarii mai bune etc.
La alt nivel gradina botanica din Londra are bugetul public: https://www.gov.uk/government/publications/royal-botanic-gardens-kew-annual-report-and-accounts-2017-to-2018
Pe anul fiscal trecut:
Total income 111.7£m !!! din care Income from activities 28.4£m.
Deci au facut 28 milioane £ din bilete, restaurant/cafenea, vanzari plante/seminte, ingetata, carti etc. De craciun pun luminite etc te atrag cu ceva.
S-ar putea să fii surprins în ziua de salariu dacă lucrezi ca „peisagist” la vreo S.C. de parcuri și amenajări cu capital deținut de un Consiliu Local 🙂
Să nu ne depărtăm așa tare! La Iași, Grădina botanică e giugiuc!
Ca să vedem ce mai pot face alții – tot nu prea departe – pe ăi de la Brukenthal îi ducea mintea să vîndă cicolățele „brănduite” cu muzeul – și să le vîndă scump!
Și să revenim! Zoo Băneasa are coadă la casă, da’ te ia urîtul înăuntru! Și nu lipsa animalelor doare, ci lipsa unor chestii care să te facă să te simți bine-n vizită.
Ia, bunăoară, se duc oamenii buluc la Ferma Animalelor nu să vadă oaia-vaca-capra-găina, ci pentru locuri de joacă, suveniruri, restaurant, lapte și iaurt, plimbări cu poneiu’ șamd.
Noroc că Muzeul Satului e încă FRUMOS…