despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

cum ar fi fost dacă

E o plăcere să te uiţi peste planul de sistematizare a Bucureştiului din 1935.

Nu vreau să-l comentez şi eu prea mult; vedeţi numai cîte artere de legătură erau proiectate. Vedeţi şi că planul acela a fost folosit şi de comuniştii vechi, şi de ceauşişti – ba chiar şi de cei de azi. E greu să nu te foloseşti de el, fiindcă e prea bine făcut.

Nu vreau să zic că dacă s-ar fi tăiat toate străzile planificate în 1935 am fi trăit azi într-un oraş mai  bun, mai frumos. Vreau să zic că planul din 1935 era coerent, curajos şi gîndit pentru viitor. Era un plan care ar fi însemnat distrugeri de clădiri şi străzi frumoase, şi cred că şi-n vremea aceea erau oameni care spuneau că nu merită.

Fiindcă demolările sînt un lucru îngrozitor. Dar în Bucureşti se va mai demola.

Şi de un plan în genul ăsta are nevoie acuma Bucureştiul.

La sfîrşit m-am jucat puţin cu harta de azi a oraşului, peste care am trasat, nu foarte exact, arterele proiectate în 1935. Unele (întregi sau segmente, le vedeţi cu roşu) au fost construite după Război; nu cred că vreunui comunist i-a trecut prin cap să recunoască deschis că le-a luat din planul interbelic:

… cu totul altfel, Bucureştiul, nu?

planul din 1935 l-a găsit aici.

6 comments to cum ar fi fost dacă

 • Parerea mea, ca unul direct afectat de proasta sistematizare, e ca Bucurestiul nu are un inel circular situat intre Stefan cel Mare-Mihai Bravu si Soseaua de Centura. Stefan cel Mare este deja prea aproape de centru, pe Centura daca o iei deja consumi prea multa benzina, asa ca ar fi nevoie de ceva intre. O parte din acel inel e deja construit , ma gandesc la blvd. Nic. Grigorescu in Sect. 3 care se continua cu Chisinau inspre Sect2, dar care de opreste brusc la Delfinul. Ma rog, ca si daca s-ar termina pasajul Doamnei-Delfinului, s-ar opri jucaria undeva prin Tei.

  Asa, daca taiem alte si alte bulevarde prin Centru (ceea ce din cate stiu nimeni din Europa civilizata n-o mai face) nu cred ca rezolvam prea multe, decat eventual sporim traficul si asa de multe ori generat aiurea.

 • pai uite acum incepe licitatia pentru PUG Bucuresti, ca saracu a expirat si nu prea a fost timp sa-l refaca

 • TRB

  Stiu ca in 1935 ,cu ocazia expozitiei “Luna Bucurestilor” cand a si fost prezentat publicului acest plan , a fost de asemenea prezenta o macheta a orasului cu toate modificarile facute.Oare mai exista pe undeva acea macheta, sa fie descoperita?Citeam pe net (nu stiu catd e veridic) ca ,dupa ce a luat decizia de a urma acel plan,Ceausescu a dispus distrugerea modelului.Pacatm daca este adevarat si nu doar un mit urban.

  De pe metropotam
  http://metropotam.ro/D-ale-Bucurestilor/2006/09/art5703241526-Luna-Bucurestilor/luna6.jpg

 • hm

  am vazut si eu poze cu macheta aceea, dar nu stiu nimic de soarta ei. si nici nu se vedea prea bine macheta.

 • Daca orasul era sistematizat de pe vremea aceea conform planului, distrugerile ar fi fost compensate de constructii de calitate…cu conditia sa nu fi existat comunisti care sa le inlocuiasca la randul lor cu blocuri.

 • Alex

  ..multumesc pentru atentionare ! Adevarat…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>