despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

cisterne de ciorbe

Industria cateringului și a „mîncătoriilor” nu ne e întrutotul cunoscută.

Ca utilizatori finali, cum se zice, ne batem capul doar cu alegerea felurilor de mîncare.

Presupunem, firește, că-s făcute în condiții bune: în bucătării curate, de personal îngrijit, din ingrediente proaspete.

Nu vrem să ne gîndim că o mare parte din mîncarea gătită pe care-o cumpărăm noi la prînz e, în realitate, produsă nu doar industrial – există veritabile fabrici de mîncare gătită, semipreparate și sandvișuri – dar și-n destule mici bucătării necunoscute de unde pleacă, zi de zi, cisterne de ciorbe, butoaie de sosuri și așa mai departe…

Trecătorul curios mai vede, în prag de dimineață, cîte-un break soios în care se-ncarcă găleți cu mîncare dintr-o casă și mai soioasă. Și-o zice, omul, c-o fi zeama care ajunge la vreun spital, la vreo cantină. N-are de unde să știe dacă nu cumva-i chiar supița de puiuț care i se pune-n față copilului său la after-school. Nu-i trece prin cap c-o fi ciorbița de casă care-i este servită cu cinșpe lei la prînz, într-o strachină dichisită, de-un flăcău cu bărbuța pieptănată.

În realitate sîntem nu foarte neștiutori, ci foarte nepăsători. Ni-i ușor să ne luăm de ăl care prăjește micii-n piață, de fastfood-ul care ne otrăvește cu junk, de șmecherul care vinde prăjituri „tradiționale”, dar luăm de bună prea ușor mîncarea gătită.

mîncaţi şi beţi cu moderaţie | faceţi sport | mergeţi cu bicicleta | mergeţi pe jos

3 comments to cisterne de ciorbe

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>