despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Stadionul Republicii în presa vremii

de Ando și HM

Întîi de toate, nițică istorie – anume, pentru cel ce vrea să știe cum s-a ajuns la construirea stadionului Republicii. Se deschide în 1926. Zece ani mai încolo, capătă forme moderne și trainice. Afectat de Război, e reconstruit după. Odată cu demolarea zonei adiacente Casei Republicii, e desființat, astupat și folosit – în parte – ca garaj al uriașei clădiri și-n ziua de azi.

Cel curios să vadă cum s-a ridicat stadionul, va citi articole ca acestea: Întâiul StadionDeschiderea StadionuluiTribunele StadionuluiStadionul ANEFStadionul ANEF – update.

Noi o luăm cam de unde se oprește istoria aceea frumoasă.

În mai 1948, în plină reașezare a vieții și a lucrurilor, aflăm că reconstrucția Stadionului va fi gata pînă pe 23 August; cam așa era calendarul inaugurărilor – ce nu se deschidea pe-Ntîi Mai, se deschidea pe 23 August.

Zis și făcut – sau aproape făcut; în August s-a ținut „festivitatea încheierii lucrărilor”.

… inaugurarea propriu-zisă, o lună mai încolo, pe 25 Septembrie. Hai că nu era rău.

Cu ocazia asta s-au desfășurat și campionatele de Atletism ale Republicii Populare Romîne.

Și, de-acuma, să te ții – meciuri, campionate, festivități. Da’ las-că festivități fuseseră destule și pe vremea veche aici. Doar butaforia și scenografia era alta.

De-abia în zece ani mai încolo – în 1958 – se montează și nocturna. Deja aveam și cel’lalt stadion mare al Capitalei: „23 August”, dar acesta nu urma să aibă nocturnă pînă-n anii ’70! Primul meci oficial se joacă pe 15 mai – odată cu „reușita inaugurare a partidelor nocturne”.

Au trecut ani și izvoadele au tăcut.

Frumoasa arenă a dispărut. În ’87 încă nu fusese înghițită de șantier:

Urma să fie acoperită în ’89.

Azi ne mai lovim de vechiul zid al tribunelor. Atît.

Atît și atît de trist.

5 comments to Stadionul Republicii în presa vremii

 • Ando

  Dacă priviţi atent fotografia nr.10, veţi observa că, în stânga, pe gazon, este montat un ecran.
  Prin anii 60, am prins perioada în care vara, pe Republicii, în faţa tribunei oficiale, se monta pe gazon acel ecran şi se proiectau filme. La fel şi pe stadionul Dinamo sau pe patinoarul din parcul 23 August (Naţional, cum îi zice azi).

 • Cristian Moanta

  Stadionul Republicii este ingropat pur si simplu in pamant. Peste tribune a fost turnat un planseu pentru a putea fi folosit ca garaj al Parlamentului. Din Str. Izvor, stadionul este vizbil exact asa cum era in trecut. Stadionul ar putea fi refacut daca ar exista o minte luminata si vointa necesara. Un bun prilej ar fi fost meciurile Euro 2020. Decat sa demoleze Stadionul Steaua, mai bine refaceau acest stadion. Ar fi fost o reparatie morala exceptionala pentru Bucuresti.

 • Cristian Moanta

  Oricum, ar trebui gasita o solutie pentru acel maidan mizerabil care acum se afla in curtea Parlamentului Romaniei. Absolut jenant ca Parlamentul Romaniei mentine un loc atat de neingrijit in centrul Capitalei.

 • Ando

  O imagine din martie 1989 de la lucrarile de modificare a destinatiei stadionului 🙁

  https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/4051650.jpg

 • Anonymous

  Pana in anii 95 in interior la nivelul zero inca sevmai vedeau urme de banci in tribune…adica ramasesera si bancile de lemn…atat de rapida a fost transformarea.
  Cum se vede si in poza cu santierul, este o mare parcare pe 2 nivele…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>