despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Urme ale trecutului (II) Calendare de buzunar 1962 (II)

de C. D. Mocanu și HM

Rămînem în ’62, dar tema calendarelor este, acum, cea a bunurilor de consum disponibile în magazinele comerțului de stat, aflat într-un veritabil avînt susținut de bunăstarea vremii.

Calendarele sînt desenate aidoma celor de săptămîna trecută – cele dedicate produselor alimentare. Fac parte, desigur, din aceeași „comandă”.

Să ai ceas-brățară era o chestie mare-n vremea aceea. Doamnelor le era dedicată marca „Era”; domnii puteau alege între „Stolicinîe” (adaptarea numelor rusești se făcea natural și corect) și „Rodina” automatic. Ceasurile astea erau sovietice și… elegante, precise și garantate.

Copilașii, așa cum trebuiau să fie-n reclame: veseli, să-i mănînci! – aveau jucării mecanice, distractive și jocuri în colectiv.

Cum trebuiau să fie confecțiile pentru toată familia? elegante, de bună calitate și ieftine.

După atîtea acumulări, relaxarea de acasă era oferită de noile aparate de radio „Electronica

Va urma!

6 comments to Urme ale trecutului (II) Calendare de buzunar 1962 (II)

  • Alex

    In materie de ceasuri (fiind un pasionat in materie), desi nu prea aveau reclama, era o perioada in care se gaseau si modele Doxa si Omega, la preturi mari pentru puterea de cumparare a romanilor !
    Daca nu ma insala memoria, in 1962, salariul minim net pe economie era de 380 Lei tramvai !?
    Un ceas Doxa cumparat de la celebra ceasornicarie de pe Str.Doamnei, model “varf de gama” (la vremea aceea), 25 rubine, automatic, incabloc, capac de aur…costa 1500 Lei !!

  • Alex

    IN plus, lumea buna nu prea cumpara ceasuri rusesti !

  • hm

    Ei, lumea bună n-avea nevoie de reclame pentru micul consum…

  • Alex

    @hm
    🙂 ..bine zis !

  • Ando

    @Alex: am găsit o reclamă la LOTO Central din 1956. In lista de câştiguri figurau: motociclete IFA , ceasornice de aur Schaffhausen şi ceasornice de nichel Schaffhausen şi DOXA”.

  • Alex

    @Ando
    Multumesc !
    Schaffhausen, wow..nu stateam rau de loc !
    Era perioada in care ceasurile erau inca facute integral in Elvetia…
    Doxa s-a importat in mai multe variante, pana pe la inceputul anilor ’70..cred.
    Ultima oara am vazut un model 1969 (restilizat, dar cu acelasi mechanism ETA) cu capace de aur, la vanzare, expus in Mall-ul din Baneasa la modesta (!?) suma de 11.000 Lei, acum vreo doi ani ??

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>