despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

la loterie în presa vremii (I)

de Ando și HM

Pornim pe firul cîștigurilor la loterie, căci atracția cîștigului e-n firea noastră.

Fiindcă Statul nu-i niciodată nătăfleț, a luat activitatea de organizare a loteriilor în grădina sa; firește, păstrîndu-și grosul cîștigurilor la buget.

Instituția Loteriei Române e veche și – în perioada interbelică – găsim pe ici-colo reclame dar și sloganurile care-ndemnau amatorii să cumpere loturi și bilete de tragere, „încercîndu-și norocul fără a risca prea mult”.

Nu prea-s informații despre cum se juca, despre clase, despre sisteme, despre reguli; ne mulțumim să parcurgem anunțurile și reclamele din ziarele anilor de imediat după Război; cu toate greutățile și împrejurările, jocurile se făceau.

Milionari, peste tot, dar drept e că și leul se făcea tot mai amărît. Prin ’45, reclamele încep să prindă, vremelnic, curaj.

„Orizonturi noi”… „S-a rupt zăgazul milioanelor” – suna ademenitor, nu?

În plus, nu mai era nevoie să-ți toci banii prin cazinouri!

… După aceea, odată cu apropierea schimbărilor din Țară, reclamele se restrîng în anunțuri modeste. Loteria de Stat își pierdea, firește, emblema cu coroană.

În ’47 găsirăm o reclamă în care cîștigurile nu mai ofereau decît „o iarnă fără griji” dar și o atenționare privind pe cei ce practicau – pe stradă, prin piețe și iarmaroace – jocurile de noroc care jecmăneau cetățenii fără ca Statul să-și ia partea…

Pare-se (dibuind o reclamă pitită din 1948) că monopolul nu era absolut – încă mai ființa, tîrîș-grăpiș, loteria bancherilor Campus și Bassa.

… cu toate astea, sistemul se întărea și venea cu lozinci noi: „Viitorul tău prin muncă… nu uita însă nici Loteria de Stat”. Cum să uiți, cînd „jumătate din numărul lozurilor sînt cîștigătoare?”

Pentru cei care, însă, se alegeau cu cealaltă… jumătate, se înființa sistemul Pronosport. Aici, din fondurile strînse prin „perspicacitatea” participanților urmau să se refacă stadioanele și terenurile de sport.

Ne oprim deocamdată aici. Va urma!

listă de articole selecționate din presa vremii – aici

14 comments to la loterie în presa vremii (I)

  • Alex

    Faza este ca pe vremea aia…chiar se castiga !
    Nu existau softuri de “excludere” si nici bile calde,bile reci ori de greutati diferite !
    Daca urmarim statistica ultimelor 10 ani vom putea vedea cat s-a dus in realitate, catre castigurile acordate !? Prin comparative cu cea a anilor’ 60/’70 !? In plus, exista si o alta distributie pe categorii..

  • HM

    O fi, n-o fi, n-am câștigat nici atunci…
    Nici acum.

  • Alex

    @Anonymus
    Ha,ha,ha…:)

  • Dan

    Într-o zi aveam nevoie de cash, nu mai știu exact pentru ce, dar nu aveam timp de pierdut. La magazinul din zonă bancomatul era “out of order”, așa că mă duc la casă și le spun problema. Aici există legea cash-back (ff bună pentru lăsat tips direct de pe card), dar șmecheria e că trebuie să cumperi ceva pentru a primi diferența în cash; în consecință am cumpărat un scratch card de 1€. L-a răzuit doamna, 2€ căștig. Norocul începătorului…

  • hm

    ne fură românii până și cîștigul la loz în plic, vorba aia!

  • Alex

    @hm
    Bine zis ! Parca imi este dor de vremurile cand gestionarii cumparau (pe bune) lozurile castigatoare cu Dacia 1300, de la cei ce le trasesera pe bune…ca ei sa-si poat justifica averea..ilicitului..Lega 18, daca nu ma insel; ori poate pariurile ad-hoc, pe care le faceau, mai ales unii conationali, pe 100 de Lei…este asta castigator ori nu !? Bineinteles ca lozurile erau stiute…
    Parca imi este dor si de cele “falsificate” (de 3 Lei) de pe vremea aia…Grosloan este drept…dar mai tinea uneori 🙂

  • hm

    Asta, da! Cum spunea Băieșu undeva, într-o piesă de-a lui, despre un dar la o nuntă: „și un borcan de lozuri în plic cîștigătoare…”

  • Alex

    Rog ca cineva sa-mi improspateze memoria !
    Cele de 1 Leu erau roz..iar cele de 3 Lei verzi – dupa ce le deschideai ?

  • C.D. Mocanu

    Lozurile erau de 3 și de 6 lei. Nu îmi amintesc ce culoare aveau.

  • hm

    „Loz în plic” apare de-abia în 1955, la sfîrșitul lunii mai.
    Inițial, ca loterie dedicată zonelor rurale. Prețul lozului, lei 3.
    Să nu anticipăm… va urma!

  • Alex

    @hm,C.D.Mocanu
    Abia astept 🙂
    Multumesc !

  • Habar n-aveam că 3/90 se juca încă din 1945… cred că până prin 1995 s-a jucat (a prins şi sistemul automatizat, am avut prin casă buletine de 3/90 când eram mic), când a fost înlocuit cu Super Loto 5/40.
    Pronosportul există şi acum, trecut şi el în SILOR ca restul jocurilor automatizate. Din păcate, la fel de necunoscut în 99% din agenţii 🙁

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>