despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

statui noi în sectorul 5

Ne procopsim cu înc-un Tudor! După cum știam, primăria din Sectorul 5 nu-l putea lăsa pe pandurul nostru drag așa, fără statuie.

Nu că așezarea e neinspirată; ba chiar mai potrivită decît cea a statuii cele vechi, făcută în anii ’30 pe strada Mihai Eminescu.

Tudorul nostru cel nou șade pe șoseaua Panduri și privește chiar spre cealaltă șosea, cea care-i poartă numele!

Dar de privit, săracul, nu privește cu mîndrie; șade cu mîna-n șold ca un precupeț ce nu prea-și vinde marfa.

Avîntul cultural al primăriei noastre de sector nu se oprește aici. În dosul Pieței de flori, în scuarul unde strada Uranus se desprinde din vechea cale a Rahovei, se montează… un cap! Un alt cap, nu ăsta:

… ce cap frumos răsare! A cui să fie oare? Bună-ntrebare!

… florăreasa necunoscută n-are încă plăcuță, așa că nu știm ce caută aici. S-o lega de Calea Rahovei? – nu cred;, de strada Uranus, nici atît – că doar n-o fi monumentul doamnei Urania – așa că trebuie să așteptăm să vedem și noi cui tăiem panglica.

7 comments to statui noi în sectorul 5

  • Filip

    Domnu’ Tudor e deghizat în palicar 🙂

  • E o reluare a posturii redate de Theodor Aman in tabloul lui (cred) Asa cum aia veche pare o continuare a gestului lui Tudor din statuia de la Targu Jiu, unde e cu steagul fluturand si cu sabia in mana … la Bucuresti e deja cu sabia ridicata si aproape gata sa impacheteze steagul …

  • Florin

    ”Mononentul” din a treia poză este de mare respirație artistică.Ca să-l citez pe Mefisto,este plin de incongruență fenomenologică rebarbativ caducă.

    • hm

      din fericire, ăsta a dispărut de mult. Da’ parcă în scuarul ăsta de vizavi de Bursa de mărfuri fusese demult un WC public? Nu mai știu.

  • hm

    Cică florăreasa e un DAC, ar trebui dezvelit de ziua Unirii, pe 24 Ianuarie.
    Alte monumente plănuite – Constantin Brîncoveanu, fîntîna lui Bucur Ciobanul, ansamblu statuar dedicat latinității și ansamblu statuar „memoria apei”

  • hm

    Ambele „monumente” au fost inaugurate conform programului.
    Tudor pe 23 ianuarie
    Dacul – dac e, nu Decebal ori altceva – pe 24.
    În anonimat absolut, fără nici un anunț, fără nici o relatare în presă, nimic.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>