despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Urme ale trecutului (II) Calendare de buzunar 1963 (III)

de C. D. Mocanu și HM

… iată-ne la ultima tranșă a calendarelor pe ’63. Reclamele celor de azi sînt la bunuri de consum, nu întrutotul lesnicios de procurat!

Cu mașina de spălat rufe „Perla” gospodinele economiseau timp și efort; dar tot la cratiță rămîneau.

Ceasurile de mînă – fără să se dea, de data asta, numele vreunei mărci – rămîneau „elegante și precise”.

Abundența produselor disponibile în magazinele cooperativelor de consum reiese grăitor: mașini de cusut (că tot aveau gospodinele mai mult timp liber), fiare de călcat electrice, aparate de radio pe lămpi, veioze, ceasuri deșteptătoare (nu dintr-alea precise), biciclete, cămăși, pantofi, metraje – „mărfuri de calitate și în sortimente variate”, carevasăzică.

Va urma!

1 comment to Urme ale trecutului (II) Calendare de buzunar 1963 (III)

  • Dan

    Înainte de a emite judecăți legate de cratiță cred că ar fi util de văzut progresul tehnologic în sine. Bunicile mele au spălat doar de mână toată viața lor; de asemenea fierul de călcat precede de fapt electrificarea – cadrul metalic se umplea cu cărbuni din sobă. Cu ceasurile e altă problemă – noi acum avem casele pline de ceasuri și ne frustrăm de 2 ori pe an când se schimbă ora fiindcă sunt prea multe de ajustat; la bunicii mei exista doar ceasul de masă (deșteptător) și ceasul de la mâna bunicului. Precizia nu era o mare problemă fiindcă viața nu curgea chiar la minut – se reglau unele după altele iar radioul dădea oricum ora fixă.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>