despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Urme ale trecutului (II) Calendare de buzunar 1964 (I)

de C. D. Mocanu și HM

1964. Un peisaj liniștit cu lacul Herăstrău, din vremea cînd parcul era „de cultură și odihnă”. Se vede mătăhăloasa Casă a Scînteii, oglindindu-se în apă.

Nu se vede Pavilionul H, deși de el se leagă următorul calendar:

În acest spațiu s-a ținut expoziția americană „Transporturile în SUA”. Cu toate că deja se inaugurase pavilionul cel nou, al Expoziţiei Realizărilor Economiei Naţionale, în micuțul „H” încă se organizau asemenea manifestări (să nu uităm că încă din anii ’30 Herăstrăul devenise destinația bucureșteană obișnuită pentru expoziții, odată cu manifestările legate de „Luna Bucureștilor”). Moda expozițională revenise aici de cîțiva ani; în 1959 se ținuse primul „pavilion de mostre” al industriei noastre, cu 20 de mii de exponate.

Revenind la expoziția americană, a fost ceva nemaiîntîlnit, ceva care-a rămas în mintea bucureșteanului obișnuit cu puturoasele automobile sovietice; parcul nostru auto de-abia începea să se-mbogățească cu mașini occidentale (îndeobște modele populare).

Mai avem două calendare; unul ne-ndeamnă să încheiem asigurări de persoane la adas și cel’lalt să folosim ceaiuri și plante medicinale – le găseam la farmacii și la magazinele specializate ale cooperației de consum.

Va urma!

4 comments to Urme ale trecutului (II) Calendare de buzunar 1964 (I)

 • Ando

  Unul din prietenii de pa stradă avea revista de la expoziţia cu transporturile americane.Era tipărită în limba română şi când ieşea cu ea afară, ore întregi ne uitam la pozele cu maşini şi autostrăzi.Era ceva ca-n filme!

 • Am eu si eu acea brosura de la expozitie, am gasit-o acum cativa ani intr-un anticariat din Bucuresti si mi s-a parut geniala (postul acesta m-a facut sa incerc s-o caut prin haosul din biblioteca 🙂 ). Am gasit niste poze ale acelei brosuri aici: http://miniauto.ro/forum/index.php?topic=37742.0 , acolo sunt doar paginile ce au legatura cu automobilele, dar tin minte ca mai era si o harta a tuturor zborurilor de linie din SUA care mi s-a parut si aceea super tare

 • hm

  Uau! Ești norocos! Mi-am propus de mult să nu mai “iert” nimic din ce găsesc interesant și… accesibil prin anticariate.

 • C.D. Mocanu

  Expoziția nu a fost spectaculoasă. Impactul ei în România însă a fost foarte mare. Expozițiile următoare, a Japoniei (tot în pavilionul H) și a RFG (la pavilionul mare)au fost foarte, foarte interesante.
  La intrare în expoziția SUA, fiecare vizitator primea broșura, calendarul și o insignă care reproducea sigla de pe calendar. La mine au supraviețiut calendarul și insigna. Spre regretul meu broșura s-a pierdut.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>