Una din deprinderile pe care le-am pierdut e aceea de a construi o copertină frumoasă, simplă, elegantă, chit că era pentru o casă ori pentru o construcție comercială, publică!
Obișnuia să ne iasă chiar în anii-n care ridicam blocuri după blocuri! Cu elemente variate, dar armonioase, cu linii îndrăznețe, dar la locul lor, chiar este și astăzi o plăcere să le vezi. Și nu numai să le vezi, ci, mai ales, să beneficiezi de adăpostul lor: ce bine e să-ți fie umbră, ce bine e să nu te bată ploaia…
Ca să fie treaba și mai nasoală, în ultimele decenii ne-am și apucat să procopsim cu alcătuiri utilitare din fier și tablă asezonate cu ceva sticlă și plastic clădiri cu iz istoric ce n-au fost gîndite să le primească! Spurcăm nu numai clădirile, dar și împrejurimile!
A fost un avînt prostesc, care astăzi ne-a încărcat cu încropeli ce se deteriorează. Iată, în Cotroceni, cum zace intrarea „oficială” a Arenei de tenis, de pe vremea cînd alde Sever Mureșan organiza pe-aici „openul” României.
Și asta nu-i nimic! Cît de nepotrivită e copertina de autogară trîntită în fața Guvernului!
Cît de hidoasă e copertina teatrului Nottara! Și ce rușine e cea a hotelului Lido.
Mi-aș fi dorit ca, odată cu renovarea acestui hotel, să se renunțe la această improvizație ieftină, nouăzecistă, dar m-am înșelat: copertina a fost curățată, văpsită și păstrată. Halal – hotelul Lido arată a benzinărie, nu a monument istoric…
[…] de la SimplyBucharest se plâng de urâciunea copertinelor contemporane. Au dreptate. Iar alea elegante în aparenta lor simplitate se duc dracului […]
Sala de box/haltere din Onești este precum copertina de la EREN (hiperbolic/parabolic): https://www.facebook.com/SocModernism/posts/1176906755785397/
N-o știam!
Gara Predeal are acoperiș p-h. Acum mi-a venit, cred că și bazinul de înot din Bacău.
Tot prin anii 60 un ring de dans la Costinești avea un acoperiș precum gara din Predeal.
Și dinăuntru e așa frumoasă gara!