Nu spun nimica nou – calitatea germană vinde. Îi de-ajuns să pui o etichetă cu negru-roşu-şi-galben şi orice ştift se vinde. Pun şi pariu că dacă-mi schimb numele site-ului în Simpel Bukarest o să mă pomenesc cu niscaiva vizitatori în plus. Nemţii sînt serioşi, nemţii sînt corecţi, nemţii sînt punctuali – aşa că tot ce fac nemţii tre’ să fie, neapărat, de calitate.
… şi calitatea germană a devenit o afacere.
Magazinele TCM
TCM e o franciză de succes şi reţeta ei e simplă: culorile nemţeşti şi produsele aduse din Germania. Aduse nu înseamnă şi fabricate, dar odată intrat în magazin nu stai să te uiţi chiar la toate etichetele, nu? Dar TCM e un magazin bun, mai ales în perioada promoţiilor şi a reducerilor de preţuri, cînd TCM vinde produsele de îmbrăcaminte (Bjornson şi alte mărci) foarte convenabil – chiar treceţi zilele astea şi uitaţi-vă. Nici nu ştiu cîte magazine TCM sînt – dar sigur e vreunul prin drumul vostru.
DM
DM vine de la Drogerie Markt; sînt vreo 7 magazine în Bucureşti. DM vinde cosmetice, plafar, produse de îngrijirea casei; e un magazin civilizat şi destul de scump. Dar DM îşi scoate pîrleala cu produsele own-brand; cele mai cunoscute se vînd sub marca Balea. Cam tot ce se găseşte la DM sub numele Balea e mult mai ieftin decît echivalentul produsului de marcă vîndut în supermarket. Partea bună este că produsele Balea chiar sînt reuşite – şi cam doar pentru ele trebuie să mergi la DM.
Billa, Penny, Kaufland, Plus…
Toate magazinele astea universale au game de produse alimentare, de curăţenie şi îngrijire own-brand. Dar aici treaba e niţel altfel; multe sînt game low-cost, fabricate mai ales prin Polonia – şi cu toată simpatia mea pentru ţara polonă prietenă, nu-mi aduc aminte să-mi fi plăcut vreodată un lucru făcut acolo. Zău aşa – de pildă chiar şi cele mai proaste dulciuri româneşti dau clasă dulciurilor poloneze.
Trebuie să cumperi, să verifici, să experimentezi – dar cu siguranţă o să găseşti şi ceva de calitate acolo. Eu aş zice că cele mai reuşite produse own-brand se găseau la Plus (Plus e pe cale să devină Lidl), dar mă puteţi contrazice.
Praktiker, Hornbach!
Cînd vine vorba de meşteri, cine-s cei mai serioşi? Nemţii, fireşte. Aşa că la Hornbach sau la Praktiker sînt lucruri nemţeşti făcute să ţie o viaţă.
E adevărat – sînt şi lucruri dintr-astea; dar grosul materialelor de construcţii şi al chestiilor de bricolat sînt produse în România, Turcia şi China. Calitatea execrabilă a prizelor şi cablurilor turceşti e legendară şi feroneria chinezească e vai de ea.
Pe mine mă distrează mai ales numele vopselurilor: Innenweiss, Kober, Zertifikat, Deutek, Oskar – toate sînt făcute la noi; mărcile astea nu există în Germania.
O explicaţie
S-o spun elegant sau nu? S-o spun aşa: am pus botul şi o să-l mai punem la eticheta ‘Made in Germany’. E, fireşte, greu să crezi în condiţiile actuale chiar se fabrică atîtea lucruri în Germania; în China se fabrică; dar şi China asta face şi lucruri bune!
Doar că din China aducem doar ce e mai ieftin, aşa cum făceam şi cu Turcia, acum 15 ani. La naiba! – în anii 90 jumate din îmbrăcămintea de calitate pe care o vedeam în vestul Europei se fabrica în Turcia. Am trăit atîta vreme cu ideea că ţoalele turceşti sînt urîte şi de neam-prost pentru că doar astea se aduceau din Turcia. De ce nu se aduceau şi ţoale bune? Simplu – pentru că nu se cîştiga îndeajuns de mult la ele; din Turcia trebuia să cumperi foarte ieftin ca să poţi vinde foarte scump.
… la fel e şi acum treaba cu China. Credeţi că nu se fac lucruri de calitate în China? Ba bine că nu! Dar încă n-am văzut comerciant român care să aducă produse mai pentru clasa de mijloc, ca să zic aşa. Fireşte, toţi dau vina – de douăzeci de ani – pe sărăcie, pe şpăgile cerute, pe chiriile mari; dar faptul rămîne: importăm doar ce e mai ieftin, pentru că de aici putem să scoatem cei mai mulţi bani.
Apropo de “made in”, ma uitam la un documentar, pe Viasat History, in care se spunea ca, din 1994, NICIO pereche de blugi Levi’s nu a mai fost fabricata in U.S.A., doar pe-afara…
Da aici trec la alta problema, la noi nu functioneaza nici ideea ca “dai un ban, dar stai in fata”. Blugii scumpi, pe care mi-i mai luam de la magazinul Levi’s (ca tot vorbeam de ei), se rupeau mult mai repede decat cei Motor sau Diesel, de exemplu.
Alta marca, cu care am luat teapa, este New Man. Tricouri frantuzesti, mai scumpe decat oricare altele, care s-au rupt mai repede decat oricare altele.
Asa ca, in ultimii ani, d.p.d.v. al imbracamintii, eu am fost foarte satisfacut de Metro, iar nevasta-mea de Miniprix :).
Înseamna că n-ai băut Vyborowa sau Zubrowka made in Poland
Serban, blugii turceşti de calitate sînt foarte buni. Madoc, de exemplu, erau grozavi… Dar blugii polonezi – proşti.
teoctist, nu am nici un argument valabil ca să te contrazic aici 🙂
– In afara de mobila nu prea stiu altceva polonez pe la noi, si pot sa zic ca din mobilierul accesibil, adica din depozitele de mobilam, sunt cele mai placute ca aspect.
Obiectele de consum nu se mai fabrica de ani buni in tarile de unde provin marcile originale – sa incep cu masinile sau cu hainele?
Fordul si H&M devin din ce in ce mai romanesti, daca luam in consideratie cine le face, doar tehnologiile raman cele ale tarilor de provenienta.
Iar cat am stat eu in State si mi-au trecut prin maini sute sau mii de etichete de haine [nu ma intrebati cum..], nu am gasit nici macar UNA de Made in USA – blugii sunt in general mexicani urmat de orice sud-american, iar restul de la “tigrii asiatici”. Am gasit un tricou made in Romanica, dar culmea nimic turcesc.
Asadar nu conteaza cine le mai face ci PENTRU CINE le face, brand sau tip de consumator.
corect – contează pentru cine se face marfa.
Şi pentru cine se vinde.