despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Bucureştiul pe Tripadvisor

Poate v-aţi folosit şi voi de Tripadvisor, atunci cînd aţi plănuit să mergeţi într-un loc necunoscut. La fel ca toate celelalte instrumente online bazate pe experienţe personale şi review-uri, Tripadvisor e subiectiv – dar depinde şi de tine să alegi recomandările pe care să le iei în serios. Mie-mi place să văd ce cred alţii despre noi şi am învăţat multe, luînd seama la ce zic străinii.

Nu-nseamnă că străinii au întotdeauna dreptate, doar pentru că sînt străini; înseamnă doar că – dacă vrem să facem ceva bine – nu strică să le ascultăm părerea.

Bucureştiul nu e un oraş turistic – şi n-o să fie niciodată. Dar străini sînt mulţi în Bucureşti, şi i-am văzut cam pe toţi încercînd să se simtă bine. Fiindcă e un oraş uşor, care ia lucrurile uşor, e plăcut de vizitat. E plăcut şi de locuit, şi de petrecut ceva timp. Avem noi nişte complexe de inferioritate, e drept, dar am mai trecut peste ele. Eu zic că pe măsură ce Bucureştiul va fi mai plăcut de locuit şi pentru noi, va deveni şi mai plăcut de vizitat pentru ei.

Ce -ar fi de văzut în Bucureşti? Muzeul Satului, de pildă – pentru casele şi atmosfera liniştită:

you could almost forget you were at a museum and not wandering around in the countryside.

… apoi o plimbare prin Herăstrău:

a great place to people watch – lots of families, couples at the park.

neapărat un tur al Casei Poporului; pentru că e impresionant şi inutil de mare… dar doar atît:

Building its self is impressive – but thats all it is – a big building.

Străinii socot că merită mers la Ateneu şi la Operă – spectacolele sînt destul de bine văzute.

Unde merită să mănînci? Fireşte, cel mai comentat restaurant rămîne Caru’ cu bere; are 90 de review-uri. Arhitectura şi atmosfera impresionează…

Rarely have I seen such a splendid interior. No wonder the cooks don’t need to do an effort to have this place packed.

… dar mai puţin servirea şi chiar mîncarea, care este destul de banală. Ne-om lăuda noi cu ciolanul şi sarmalele, însă doar papanaşii – a warm, light kind of doghnut with cream and berries – par că mai salvează situaţia.

Tripadvisor mai recomadă restaurantele Baba Dochia şi Vatra.

Cînd e vorba de tras la hotel, găseşti foarte multe review-uri bune pentru cele mari, ca Radisson şi Novotel şi pentru cele mici, ca Rembrandt şi Cristina – sînt apreciate serviciile bune şi amplasarea centrală.

Îmi place şi forumul; este bine moderat de către colaboratorul local Tripadvisor; răspunsurile sînt prompte şi exacte, ceea ce e de apreciat; în general, străinii se interesează de legăturile cu aeroportul, de transport, de închirierea unei maşini şi de principalele atracţii – cam despre ce se poate vedea în trecere. Impresia care-ţi rămîne este aceea unui oraş în care ai ce face o zi-două, nu mai mult; a unui oraş prietenos şi mai sigur decît am crede noi; nu ştiu cum să zic – a unui oraş cu destule bune intenţii.

Un oraş care şi-ar putea pune în valoare mai bine atracţiile, care ar avea de cîştigat prin umanizarea Casei Poporului, care ar avea nevoie de servicii publice de mai multă încredere, care-ar putea să-şi înjghebeze chiar un soi de brand-ceva-acolo; un oraş căruia nu i-ar trebui chiar atît de mult ca să devină mai bun.

8 comments to Bucureştiul pe Tripadvisor

 • Radu

  La partea de branding Bucurestiul are multe de invatat de la Brasov. Ok, Bv are mult mai multe turisme care sa atraga lumea dar campania de branding si ce se intampla in oras (se plimba niste unii in costume medievale, steaguri, etc) sunt usor de adaptat la Bucuresti.

  Saptamana viitoare am de facut un discurs persuasiv pt la facultate si ma gandeam sa spun ceva de ‘vizitati Bucurestiul’ dar mi-am dat seama ca e mai greu decat credeam asa ca l-am schimbat pe “investiti in Romania”. Tot un fel de turism e si ala.

 • hm

  dar avem şi aici nişte cetăţeni în costume destul de medievale care se plimbă pe străzi şi strigă fieeeer veeechi!!!!! fieeeer veeeechi!!!!

 • MARIVS

  @hm
  Foarte buna asta cu medievalii nostrii! :))

 • Serban

  @hm – Citatul exact e: “Fiareee looom, fiareee vechi looom!!!”:)

  P-aia cu siguranta am auzit-o si eu, cum ca e mai mare decat am crede noi.

  Ar trebui sa termine odata cu centrul ala vechi (in ’92, cand eram in facultate, am facut releveee in zona – inclusiv la cladirea vecina Carului cu Bere, cea din stanga cum te uiti la fatada – pt. o firma care lucra la un proiect de amenajare/reabilitare/restaurare, care trebuia realizat in 1994!!! Constat ca si asa, cu doar doua strazi finalizate, locul e de mare atractie pt. straini, seara mai ales.

 • @HM: nu sunt medievali ci din “dark ages”.
  @Serban: un proiect pentru acea casa a fost avizat la CZMI in urma cu circa un an jumate – doi ani in urma. Mihai Butucaru sef de proiect.

 • Serban

  @adrian – Sa speram ca se finalizeaza. Pe Butucaru l-am avut asistent, la atelier, in anul I. Mica-i lumea…:D

 • Freesys

  Penibile impresii, am vizitat Herăstraul, Casa Poporului si am mâncat la Carul cu Bere…frumos oraș. Am fost la Milano acum câteva săptamâni și îmi spunea cineva că a vizitat Romania adică a fost la Bran și la Mamaia…frumoasă țară.

 • hm

  Păi ce să fi vizitat, Calafatul şi Medgidia?

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>