scris de Ando
Hazardul a făcut ca o mică parte din zona în care am bântuit în anii copilăriei să scape de vâltoarea nimicitoarelor demolări care au topit pentru vecie cartierul, generic numit, Uranus.
E vorba de aria cuprinsă între străzile Antim-Justiţei (şi ele ciuntite), până la fosta Cale a Rahovei (actuală George Georgescu) şi bd. Regina Maria (fost George Coşbuc).
De câţiva ani, îmboldit de nostalgie dar şi de curiozitate, trec deseori prin zonă. Aşa se face că, deşi am realitatea în faţa ochilor, automat, îmi apar în minte şi imaginile din copilărie. Iată cum arată, acum, fosta mea şcoală elementară – nr. 123, zisă şi Poenărescu:
E întreagă, bine întreţinută, dar devenind sediul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, cei de acolo au scotit nimerit, după cum se vede în poze, să-i trântească ditamai „zidul de apărare” în locul vechiului gard din fier forjat şi să lase în viaţă doar un banal oţetar.
Pentru mine însă, şcoala a rămas cea din fotografiile lui Dan Perry, cu acea curte, umbrită de castani, vizibilă oricând din stradă. Intre cei doi copaci din mijloc, agăţam plasa de volei la orele de sport, iar în pauza mare, tot aici, încingeam câte o miuţă, chinuindu-ne să lovim mingiuţa de cauciuc de un leu şi şaptezeci de bani, cumpărată prin chetă de la tutungerie. Câte mingiuţe nu ne-au confiscat profesorii pentru că reveneam în clasă prăfuiţi şi transpiraţi!
Sau părculeţul de vizavi, cel dintre şcoală şi Mănăstirea Antim, cu ai săi copaci bogaţi.
Aici, atracţia principală era careul de beton care, probabil, proteja vreun transformator electric subteran, habar n-am. Era locul preferat unde ne adunam la pălăvrăgeală sau pentru a pune la cale cine ştie ce nebunie.
L-am adorat, poate şi prin faptul că nu am avut, niciodată, curte. Câte momente vesele sau triste am petrecut aici cu prietenii din vecinătate! De multe ori, ne prindea seara târziu, dar nu ne păsa: eram toţi la nici două minute de casă!
Acum, în locul părculeţului, distrus de organizările de şantier din anii 80, e încropit un scuar firav, chelit de copaci şi destul de neîngrijit deşi, aici a fost amplasată poate una din cele mai reuşite statui din Bucureştii post-revoluţie, cea a mitropolitului Antim Ivireanul.
A venit anul 1963. După doi ani de alergătură şi petiţii pe la diversele „organe” şi instituţii, taică-meu a reuşit să obţină repartiţie pentru un apartament la bloc şi, astfel, am părăsit casa insalubră, pe jumătate ruinată, din Cazărmii 21, mutându-ne pe şoseaua Giurgiului, la Toporaşi.
Aşa s-a produs prima ruptură. Ai mei au ajuns la concluzia că e mai bine să termin şcoala la 123, cu vechii colegi şi profesori, dar asta a însemnat drumul zilnic dus/întors cu tramvaiul pe traseul Toporaşi-11 Iunie. Timpul liber s-a redus substanţial. Oricum, mai ales din clasa a V-a, era din ce în ce greu să ne mai întâlnim atât de des, toată gaşca. Mulţi învăţau la şcoala vecină (nr. 122), orarul nu era acelaşi etc. Ne mai vedeam prin vacanţe şi, eventual, când aranjam câte un fotbal. Iar în blocul nou de la Toporaşi, în care ne-am mutat, cei mai mulţi copii erau de vârstă preşcolară, aşa că aici nu mi-am mai făcut prieteni. Sau, din cauză că oi fost si eu mai retras, cine ştie?
Am urmat, în aceeaşi logică, liceul, la „Mihai Eminescu”, pe fosta Cale a Rahovei. A avut şi el şansă! E tot acolo (devenit colegiu naţional), dar cu multe modificări. Astfel, a rămas vechiul corp principal (X), la care s-au adăugat două clădiri noi, toate trei închizând curtea interioară.
Bineînţeles, toţi ştiam că în clădirile de vizavi este pârnaia, adică arestul miliţiei, dar la acea vârstă ăsta era un subiect marginal, principalele noastre preocupări erau altele, mai ales că începuse să se simtă relativul dezgheţ politico-social de după 1964, care avea să ne marcheze adolescenţa.
Dar să părăsim ţinutul de neuitat al amintirilor şi să trecem la realitate.
Tronsonul Căii Rahova cuprins între fabrica de bere, din vârful dealului, şi cheiul Dâmboviţei – tronson pe care-l ştiam bine – era, în acei ani, plin de viaţă. Erau înşirate magazine de tot felul, restaurante, depozite, birturi, ateliere, cinematografe, locuinţe. Era trafic: circulau maşini multe, plus autobuzele liniei 32 ale ITB-ului (mai apoi și 117). Nu era un „corso”, dar strada era vie, era cu oameni.
Avem adunate, datorită unor băieţi deosebiţi, destule imagini din acea perioadă care dovedesc asta.
Fragmentarea brutală a acestei porţiuni prin demolări şi prin tăierea noilor bulevarde a fost fatală, astfel că, nu numai ce a rămas din Calea Rahovei (rebotezată George Georgescu), dar şi toată zona de care vorbeam la început, a intrat într-un soi de lâncezeală jalnică, întreruptă doar de cine ştie ce slujbă importantă la Mănăstirea Antim sau de vânzoleala carelor de la televiziunile de ştiri, bulucite în faţa arestului poliţiei ca să surprindă întemniţarea sau eliberarea vreunui personaj „celebru”.
Mai trist e că anii de după 1989 au adus, şi aici, „sindromul caselor căzute” întins ca o pecingine peste întregul oraş, sindrom care a accentuat starea de decădere a zonei.
Şi totuşi, semnele schimbării încep să devină din ce în ce mai prezente. Dacă stăm să ne gândim nu este surprinzător. O asemenea „felie” urbană nu putea să scape de interesul dezvoltatorilor imobiliari. La poalele frumosului deal al Mitropoliei, foarte aproape de centrul oraşului şi de gura de metrou de la Unirii, cu Parcul Carol la nici jumătate de kilometru – sunt câteva atuuri care compensează faptul că această cvasi-enclavă nu are, practic, ieşiri auto decât spre supra-aglomeratul bulevard Regina Maria!!!
Simptomatică, pentru schimbările de care aminteam, este, de exmplu, evoluţia clădirilor de la numerele 56-60, de pe strada Justiţei.
Cum spuneam, din loc în loc, unele clădiri au fost renovate şi au primit o altă faţă, dar s-au ridicat deja şi câteva noi.
Altele aşteaptă la rând. Avem acum un mic şantier în lucru, pe colţul dintre Justiţiei cu George Georgescu:
Şi altul, mai mare, pe Intrarea Gladiolelor:
Ca să nu mai punem la socoteală terenurile virane (X) existente (sau… în devenire), aflate, deocamdată, în standby!
Realist vorbind, e imposibil de revenit la specificul vechiului vad comercial, dar, per ansamblu, estimez că, într-o perspectivă de maximum 10 ani, această zonă se va schimba radical.
Dacă trecem puțin strada, o să vedem că triunghiul viran dintre Regina Maria, Justiției și Poiana Florilor a fost recent igienizat. Chiar sper să se poată construi din nou acolo, întrucît nu a fost niciodată spațiu verde.
@HM:Referitor la acel teren de care pomeneşti, am găsit un comentariu interesant făcut de Gheorghterea.e Lodroman, fost consilier administrativ al patriarhului Teoctist:
“Acest teren cât şi casa a aparținut, în perioada interbelică, unei binecunoscuta cucoane, de la timpul respectiv, “Doamna comandor”, ce a fost căsătorită în tinerețe cu un comandor. Afară de acest imobil a mai deținut pe Str. 11 Iunie colţ cu Str. Principatele Unite, renumitul restaurant ” Prieteniei”, unde zilnic se servea celebra ciorbă de burtă. A funcționat până la sfârșitul anilor 90, când după recuperare, un nepot al respectivei, a vândut imobilul. Pe acest teren s-a ridicat un impunător bloc.
Revenim la primul imobil, acesta a fost donat Mănăstirii Ciorogârla, unde este înhumată Dna. Comandor. A pus nişte condiții la donație, greu de încălcat, prima ar fi ca, acest imobil, teren şi clădire să nu fie înstrăinate. Gardul din plăci de beton este deteriorat, dar din loc in loc, acolo unde a căzut, s-au amplasat plase de sârmă. Patriarhia Română nu are nicio posibilitate de preluare a acestui teren, el rămâne proprietatea Mănăstirii Ciorogârla”.
Iar de la ADY88, avem şi poza vechii clădiri pomenită în comentariu, demolată între timp:
http://wikimapia.org/?fbclid=IwAR3l-icforq98qLCcS70UaG0C-SahBRB4fN9TS5hc5FwspuQxoLfIw2c0Hc#lang=ro&lat=44.423299&lon=26.094050&z=19&m=w&show=/35391911/ro/Imobil-istoric-DEMOLAT(1903-2006)/photo/5640600
Mulțam, chiar uitasem cum arăta căsuța. Multe istorii-s pe aici…
Numele corect al consilierului lui Teoctist este: Gheorghe Lodroman.
Zic eu că punctul de cotitură o să fie cînd în locul „Ascensorului” de pe Justiției se va construi un complex imobiliar.
Drept e că n-am auzit în mod public de încă nici o idee, dar nu văd cum se va-ntîmpla altmiterea.
… oricum, zece ani de degadare tot mai rămân.
Ce badaranie in treaba aia cu gardul scolii … Cum or fi luat o asa hotarare si cand? Si unde e casa aia cu anuntul de vanzare?
@Adrian: Clădirea cu anunţ este pe George Georgescu (fosta Calea Rahovei, la doi paşi de intersecţia cu strada Justiţiei.
https://www.google.com/maps/@44.4242248,26.0935499,3a,75y,289.82h,98.11t/data=!3m6!1e1!3m4!1sSrKmUTtX-8gnk0vpP5_V_w!2e0!7i13312!8i6656
Pe vremea mea, era Şcoala profesională “Electromagnetica”.Am avut şi ore de practică acolo.E clar că acolo nu mai ai ce face. Important e, de fapt, terenul.
Aveam o intrebare legata de poza nr.32, dar intre timp, m-am lamurit:
https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-22780029-fotogalerie-prima-coal-fete-predare-limba-rom-institutul-doamna-elisabeta-tirbey-sat-paragin.htm
Am mai trecut pe lîngă ea în serialul dedicat caselor căzute:
https://www.simplybucharest.ro/?p=29248
Și alte detalii –
https://adevarul.ro/news/bucuresti/prima-scoala-fete-limba-romana-institutuldoamna-elisabeta-Stirbey-1_50dc87c0596d72009141114c/index.html
Mulțumim!
Superb articol, Ando! In ce ani ai fost elev la Liceul Eminescu?
Vechiul cartier Uranus va ramane parte integranta a sufletului Bucurestilor mult timp de acum inainte. Asta este si pentru ca aceasta zona n-a apucat sa-si depene istoria in mod natural, organic. Povestea ei a fost intrerupta brusc, iar locuitorii au fost stramutati fortat.
In ultimii ani istoria cartierului si-a reluat cursul prin povestile celor care au locuit candva acolo, precum si prin efortul unor entuziasti, cum sunt cei de la site-ul Cartierul Uranus. Oamenii au nevoie sa afle aceste povesti pentru a-si lua, metaforic, orasul si istoria inapoi.
@Vlad: Mulţumesc! Am făcut liceul “Eminescu” între 1965-1969. Ai dreptate: ce fac cei de la Cartierul Uranus este extraordinar.Şi dacă tot sunt aici, trebuie neapărat să îl aduc în discuţie pe “aventurierul”- Gilly Graur, cel care a pomenit primul despre strada copilăriei mele: Cazărmii.
http://www.bucurestiivechisinoi.ro/2010/04/cazarmii-o-strada-pierduta-in-negura-vremurilor/
@Marian: In perioada în care eram elev la Poenărescu (1957-1965), vedeam mereu grupuri de tineri ieşind/intrând în curtea acelei clădiri(posibil studenţi), dar nu mă interesau prea tare, dată fiind diferenţa de vârstă.Oricum,era activitate acolo.
Am citit şi eu comentariile şi ceea ce mă surprinde într-adevăr, este că nu apare nicăieri cu claritate statutul clădirii, numele proprietarului etc.Am văzut şi terenul de lângă clădirea principală, rămas acum liber, după demolarea clădirii vecine. Mie îmi este clar ce se pregăteşte acolo.De aia, am şi marcat acel perimetru cu X galben, pe ultima fotografie (48).
Avem cam aceleas amintiri, domnule Ando, mai ales in articolul asta, scoala Poinarescu. Chiar in placutele puse de noi, fostii elevi ai scolii, apar si eu in clasa cu Motu Pitis. Bineinteles am fost si la Eminescu, dupa care am parasit Romania..1961.
@Dan Perry: Domnule Perry, este încă un prilej de caldă mulţumire pentru pozele dvs. cu şcoala Poenărescu. Nu ştiam că aţi fost chiar coleg de clasă cu Florian Pittiş, dar ştiu de pe pagina de facebook “Cartierul Uranus” că aţi locuit în cartier şi că aţi revenit de multe ori prin zonă.De altfel, dvs. vă datorăm şi alte multe imagini cu cartierul înainte de demolări.Sănătate şi numai bine!
Multumesc asemenea. Am stat pe strada Arionoaiei pana in 1961. In ultimii ani vin in Romania aproape in fiecare an si fac multe poze.
https://www.facebook.com/dan.perry.3975/media_set?set=a.10203618173469309&type=3, si nu numai.
https://www.facebook.com/dan.perry.3975