despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

ecologia costă

După cum știe oricine, e frumos să ții cu planeta: să reciclezi – cînd se poate – și să nu risipești.

După cum simte oricine, ecologia asta ne costă; becuri mai scumpe, pungi mai proaste, hîrtie mai grosolană.

Dacă, într-un acces de slăbiciune, te pune aghiuță să iei o sacoșă de plastic dintr-aia „biodegradabilă”, descoperi că dai pe ea mai mult decît pe una dintr-aia simplă, de plastic.

Păi la ce folos să dai 50 de bani în plus pe-o… pungă?

Să faci o faptă bună pe banii tăi? – de fapt, cam așa ar trebui să se și facă faptele bune – de-acord!

… dar cînd știi că-n treaba asta e, mereu, un interes al comerciantului, zău c-o lași baltă!

Mai ales că sacoșele de plastic obișnuite rămîn bune și trainice: folosesc și refolosesc de aproape trei luni doar cîteva de la Mega Image și nu s-au rupt deloc. Asta de reciclare!

10 comments to ecologia costă

 • Aia nu-i reciclare, e refolosire, ceea ce e mai bine. Doar ordinea e reduce, reuse, recycle.
  Si da, ecologia costa, preturile in general nereflectand costurile reale altfel, o buna parte din pret fiind platit de mediu, de alte specii, de oameni extrem de saraci care muncesc ca sclavii pe mai nimic si/sau traiesc in poluare extrema…
  Iar pungile ar trebui sa coste mult, poate asa n-ar mai lua oamenii mereu si ar invata sa refoloseasca ce au, reducand astfel consumul, care-i cel mai important lucru. Oricum cele subtiri nu se recicleaza.

 • Ar trebui sa existe ca la americani, pungi d’alea de hartie mai groasa (reciclata) pe care sa le poti cara in brate … In ce priveste alea de plastic care nu se rup, tocmai asta-iproblema – sunt indestructibile si raman in pamant sau in ape aproape vesnic. Nu zice nimeni sa pleci la cumparaturi cu cosul ecologic din nuiele dar se poate cu o sacosa zdravana textila. Sunt si mai putin zdravene dar care se ingramadesc intr-un mic buzunar sau husa proprie, cat sa ai mereu una asupra ta. Solutii sunt. Cu becurile sunt de acord ca e o mizerie, avand in vedere durata lor de viata si costul lor in raport cu cele vechi, cu incandescenta. Vreau sa zic ca, pentru consumator, lucurrile nu sunt deloc economicoase. La cat cost acurentul si avand in vedere diferenta de consum, daca becul “economic” se duce naibii in trei luni (am inceput sa notez pe baza, cu markerul, data intrarii in serviciu) atunci era mult mai ieftin sa iei un bec de un leu si sa consumi mai multi wati in perioada de exploatare ca ieseai mai ieftin.

 • @Adrian: Daca iese prost la calculul ala legat de becuri, poate insemna si ca e prea ieftin curentul acum. Dar mai important, ce becuri iei de se duc in 3 luni? Am avut in dormitor niste CFL-uri luate prin 2007 care inca mai functionau acum un an cand le-am schimbat cu LED-uri. Care LED-uri au 3 ani garantie, deci daca s-ar duce mai repede n-ar fi problema mea. CFL-urile au alte probleme oricum, vaporii de mercur continuti, deci o problema daca se sparge vr-unul si clar o problema la scoaterea din uz, ca trebuie tratate ca materiale potential periculoase. Deci au fost de la inceput doar o solutie temporara pana se maturiza tehnologia LED.

 • @Cavalry, probabil ca am eu o problema cu dulapul-oglinda din closetul de serviciu in care tot inserez becuri spiralate de 11 wati si se ard pe rand, cand ala din stanga, cand ala din dreapta. Dar am patit si cu altele, mai rar, in baie si bucatarie – d’alea care vad ca nici nu se mai gasesc la marile magazine de materiale, de 56 wati si suficienti lumeni cat sa nu-mi schimb ochelarii prea des …
  Pe de alta parte, de ce ar trebui sa fie curentul mai scump? Doar pentru ca ar parea prea ieftin acum si se poate face profit mai mare?

 • Pentru a incuraja oamenii sa consume mai putin. Evident nu pt. profitul companiilor, ci orice scumpire aici ar trebui sa fie pt. a strange fonduri care sa fie folosite strict pt. trecerea la energie curata si imbunatatirea eficientei energetice. Poate chiar date inapoi consumatorilor, sub forma de reduceri la achizitionarea de echipamente mult mai eficiente energetic decat cele pe care le inlocuiesc, sau la inlocuirea echipamentelor care folosesc combustibili fosili (incalzire, gatit…) cu unele electrice eficiente energetic.

  Si da, probabil ca e ori o problema cu circuitul acolo daca se ard asa des intr-un anume loc, CFL-urile sunt sensibile la variatiile de tensiune, ori sunt aprinse si stinse prea des, CFL-urile avand durata de viata limitata mai degraba de numarul de aprinderi/stingeri decat de perioada cat stau aprinse. Parca citisem ca durata de viata listata presupune ca stau aprinse in medie cate 3h, scazand daca e mai putin, iar in cazul in care e vorba de mai putin de 10 min uzura e clar disproportionat de mare si atunci e probabil sa se arda repede, da. LED-urile n-au problema asta.
  56W… CFL-uri? Cred ca te referi la halogen sau ceva de genul asta, care da, sunt scoase de pe piata ( https://www.theguardian.com/environment/2018/aug/23/europe-to-ban-halogen-lightbulbs – sau daca vrei ceva in romana https://www.hotnews.ro/stiri-esential-21264412-spoturile-halogen-urmeaza-fie-scoase-treptat-din-toata-europa.htm ), ca daca ar fi CFL-uri de 56W ar fi enorm, la eficienta considerata uzuala de 60 lm/W. Dar pt. lumina perceputa trebuie sa mai tii cont si de temperatura culorii.

 • Dan

  Nu s-a inventat în .ro sau în Europa ecologia ca business. În SUA, unde chiar rentează în anumite regiuni geografice să ții panouri solare pe casă, citeam că au apărut business-uri de pus panouri în leasing pe 20-25 de ani, contra unei sume anuale care se indexează cu un anume procent. Sigur, compania se ocupa de reparații, înlocuiri, service etc și prelua excesul de energie trimis înapoi în rețea. În primii ani calculul dădea un rezultat în zona acceptabilă, chiar se economiseau niște bani, dar după cam 5 ani indexarea respectivă începea să se simtă la buzunar, estimarea fiind că în ultimii 10 ani ai contractului ar fi fost mai bine să stai doar pe curentul din rețeaua orașului. Șmecheria? Contractul era legat de “actul casei” – vânzarea casei includea transmiterea ca atare a contractului (în SUA se poate). Iar dacă voiai ieșirea din contract, erau niște daune prevăzute acolo cât să te mai gândești de câteva ori.

 • Nu, erau niste becuri “Office”, chinezesti, evident. Lumina rece, pe care o prefer in bucatarie si in baie, ulterior au aparut si de 65W. Le luam de la Leroy Merlin. Nici astia si nci Brico nu mai au acum becuri pentru oameni normali. Am hotarat sa nu mai trec pe la raioanele lor de becuri ca sa nu ma mai enervez degeaba (dar e saracie si la Dedeman totusi).

 • hm

  deci pot conchide că ecologia NE costă.
  Nu doar bani – direct și indirect, factura ei tot la noi se regăsește – da’ și o droaie de neuroni consumați: la ăștia nu se contabilizează economia.

 • O fi calculat cineva care e impactul fabricaţiei unui număr mai mare de pungi ,,prietenoase” vs fabricaţia celorlalte pe care le refoloseai de n ori? Încă mai găsiţi ,,în exploatare” pungi de Billa, deşi Billa nu mai există de ani, în vreme ce pungile astea biodegradabile abia rezistă 10 minute, dacă nu te duci la cumpărături cu maşina ai toate şansele să ţi se rupă punga pe drum. Ce făceam cu pungile de Billa (vreo 10 rânduri de mers la piaţă şi apoi, când se rupea toarta, o foloseam pe post de sac de gunoi) era reciclare, pe când actualele pungi ecologice sunt doar un hipsterism.
  E ca la motoarele noi: euro 6, da’ uite că un Ikarus consuma 31 de litri la 100 km, pe când un Citaro consumă 45 litri la 100 km că, deh, euro 6, turaţie mai mică şi putere mai mare. Că doar petrolul îl scoatem de la ruşi şi kazahi, care nu dau doi bani pe normele euro. Apoi îl aducem la noi cu vaporul sau cu trenul, unde iar nu se aplică normele euro.
  Sau una şi mai bună – maşinile electrice se încarcă de la prize. Unde vine curent produs în termocentrale, deci halal ecologie.
  Şi încă una bună, că nu m-am putut abţine, e la modă să foloseşti ulei de rapiţă în loc de motorină. Asta înseamnă să cultivi rapiţă, în detrimentul grâului şi porumbului. Păi ce-am câştigat de aici?

 • hm

  Pentru punga de Billa am cel mai mare respect.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>