de Ando și HM
Scriam despre plăcuțele cu numele străzilor și istoria lor încă de-acum zece ani. Revenind asupra subiectului, tot n-am apucat să-l epuizăm…
Am strîns, de astă dată, plăcuțe vechi cu numere de case care conțin – scris mititel – și numele străzii. Mici bijuterii emailate, trainice, înfruntînd de mai bine de-un veac intemperiile: aproape fiecare o mică lecție de istorie a Orașului.
Frumoase, dragele de ele! Și cîte ne povestesc! Strada Robert de Flers nu mai există de cînd hăul; azi poartă numele logofătului Luca Stroici. Pe aceeași suprafață minusculă de tablă a intrat ba „Nic. Filipescu”, ba „Nicolae Filipescu fostă Scaune”. În alt caz, scrie ba „strada Puțul de piatră”, ba „st. Puțu de piatră”. Ba Caragiale, ba Carageale. „Dimineței” e-n grafia veche; aleea Alexandru e ortografiată „alea”. Strada Stupinei e, azi, Constantin Kirițescu. Zidarului, preot Chiriac Bidoianu…
Deși materialul folosit și epoca e alta, am cules și-o plăcuță mai dinspre zilele noastre (nu că n-o fi, totuși, de juma’ de secol, stați liniștiți!), fiindcă are și ea șarmul ei!
Și hai să mai privim odată și niscai plăcuțe stradale strînse laolaltă care și azi ne-nvață că oamenii trebuie ajutați să se orienteze nu doar prin locuri, dar și prin timpuri.
Pe mine m-a impresionat plăcut şi placa explicativă montată pe clădirea de la nr.54, de pe strada Cobălcescu.Nu ştiu când şi cine a pus-o, dar mi se pare un gest ieşit din comun. Sper să meargă link-ul.
https://www.google.com/maps/@44.4391657,26.0825476,3a,15y,42.43h,103.25t/data=!3m6!1e1!3m4!1s9415OWr5LuFDWIcPBQPjPg!2e0!7i13312!8i6656
merge, mai demult era o altă plăcuță pe undeva pe stradă unde scria, parcă, „Cobîlcescu”, dar n-am mai găsit-o
Ce mult imi plac vechile nume de strazi bucurestene, cum ar fi “Putu de Piatra” sau “Putu cu Plopi”. Aceste denumiri transmit ceva din istoria orasului (probabil ca, demult, pe strazile acelea existau puturi de unde carau oamenii apa).
Nu stiu cine a pus placa explicativa la care se refera Ando, dar asta mi-a amintit de proiectul si cartea “Odiseea Placilor Memoriale” de Ion Lazu, care a pus multe placi memoriale pe cladirile din Bucuresti.
Pentru a nu știu cîta oară, revizităm străzi, căutînd altceva, alte detalii, alte istorii, alte chițibușuri, și încă-i o bucurie.