despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

top 3 merdenele

Care sînt cele mai bune trei merdenele din București?

Vestea bună e că eu știu!

Vestea proastă e că în afara lor… nu știu altele!

Da: patiseria bucureșteană o duce la fel de prost. Mediocritatea tronează peste covrigării, gogoșerii și patiserii.

Pe primul loc socot în continuare merdeneaua făcută la patiseria de pe Batiștei, de peste drum de biserică: pentru cocă și felu-n care iese coaptă – perfect de-a dreptul. Am încercat și gogoșile produse aici, dar din păcate nu m-au convins deloc, fiind banale. Se fac și covrigi, nu i-am încercat. Programul patiseriei – mică patiserie! – e dintr-acela scurt; seara și-n weekend nu ține deschis.

Pe locul al doilea este, bunînțeles, merdeneaua de la Amzei. Bună mereu și bună la fel ca acum 40 de ani; întotdeauna cu brînza potrivită excepțional. Laude patiseriei în sine, cu un sortiment bogat și foarte echilibrat calitativ, cu siguranță cel mai bun din tot orașul. Nu face gogoși și nici covrigi, și bine face – nu trebuie să amesteci lucrurile, ci să te axezi pe cîteva care-ți ies! Ce e sigur aici? – că o să găsim practic mereu deschis, chiar și de sărbători!

Pe locul al treilea este cea făcută la vechea patiserie din pasajul de la metrou din Piața Victoriei: constantă și plăcută chiar și-n momentele în care alegerea brînzei este mai nefericită. Găsim aici și cele mai bune trigoane cu rahat din București (scumpite de cîteva zile la 2 lei de la 1 leu 50). E o patiserie cu un sortiment conservator și cuminte, care, datorită poziției și vadului, e deschisă pînă seara tîrziu; doar duminica e-nchisă.

Diferențele dintre aceste trei merdenele nu-s uriașe. Luată fierbinte, cea mai bună dintre toate este cea din Amzei; călduță, cea mai bună e cea din Batiștei; rece – felu-n care merdeneaua de calitate-și dovedește valoarea – e, fiecare, la fel de bună.

Firește, fiecare dintre noi are o preferință anume cînd e vorba de felu-n care mănîncă merdeneaua. Cînd cumpărăm două, cum e cel mai bine s-o facem: una după alta sau împreună, ca un soi de sandviș?

mîncaţi şi beţi cu moderaţie | faceţi sport | mergeţi cu bicicleta | mergeţi pe jos

12 comments to top 3 merdenele

 • Ando

  Pentru cei care au drum prin zonă, recomand patiseria “Maryab” aflată chiar pe colţul dintre şos.Mihai Bravu şi Vatra Luminoasă.Face lucruri bune, inclusiv merdenelele.Am înţeles că au chioşcuri şi pe Ion Mihalache şi pe Colentina.
  Cu toate astea, nu sun fan merdenele.Prefer pateurile care mi se par mai fragede.Mă rog, gusturi şi gusturi!

 • hm

  Da, are și la Piața 1 Mai, a înlocuit un Georgi, cred; produse bune, fără bîlbe.

 • dragos b

  Mie-mi plac şi cele de la interiorul staţiei de metrou Brâncoveanu. Le ştiu pe cele de la Amzei şi PV. Cu varză acră (dar şi bune) s-or mai fi găsind pe undeva? Că de-ncercat mai încercau pe la Perla. Erau ele ceva-ceva, decât nimic mai bune alea dar nu se comparau cu cele de la metrou Tineretului la suprafaţă, desfiinţată de muuult. 🙁

 • hm

  Putem spune, fără a greși, că nu se produce nimic de patiserie cu varză acră. Mai erau cîteva locuri (de exemplu, Nicola la Ștefan cel Mare colț cu Aurel Vlaicu), dar nu mai știu ce fac azi.

  La fel de supărător este și faptul că nici cu ciuperci nu prea se mai fac pateuri/merdenele/dobrogene de calitate. Da, se găsesc mini-pateuri cu ciuperci destul de bune, dar mai degrabă la cofetării decît la patiserii.

  Stăm rău!

 • hm

  Nicola rămîne o unitate bunuță, cel puțin pe patiserie n-a restrîns încă sortimentul. Confirm că face și ceva cu varză.

 • hm

  N-am amintit, e bine și acum: merdeneaua e trei lei cam peste tot.

 • Mihai

  Piata victoriei CEA Verde Este de cand we in liceu 1998, merdeneaua nu Siva schimbat gustul, e aceasi, la fel si strdelul cu mere , cornul cu cacao, trigonul, etc.

 • Mihaela

  Plăcintă cu carne unde găsim?
  Pateuri cu carne?
  Am mâncat la un local ,parca Ciorbe și plăcinte,dar nu mi au plăcut.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>