despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Urme ale trecutului (IV) – Culegeri…

scris de C. D. Mocanu

… de exerciții și probleme de algebră și geometrie pentru școala generală sau de exerciții și probleme de matematică pentru examenul de admitere în licee și școli profesionale.

Sunt de pe vremea când, nu numai în liceu ci și în școala profesională, se intra prin concurs. I se spunea examen dar locurile se ocupau în ordinea rezultatelor obținute la prima verificare serioasă a nivelului de pregătire a unui absolvent de școală generală.

Cea alcătuită de Grigore Gheba a apărut la Editura Didactică și Pedagogică în 1967.

  

Eram în clasa a șaptea, știam ce ne așteaptă. Sub îndrumarea inimoasei noastre profesoare de matematică am început prin a ne împrieteni cu un nou instrument de pregătire și am sfârșit prin a lucra serios cu acesta.

Un an mai târziu, în 1968, a apărut o nouă culegere, cea elaborată de Aurelia și Viorel Arimescu. Am folosit-o și pe aceasta cu intensitate sporită.

Munceam pe rupte și nimeni nu se văicărea că ar fi prea mult. Nici elevii, nici părinții, nici profesorii. Pe atunci eșecul înregistrat la examen nu era justificat prin „ne-a dat prea greu” nici de elevi, nici de părinți, nici de profesori.

10 comments to Urme ale trecutului (IV) – Culegeri…

 • Ando

  “Munceam pe rupte și nimeni nu se văicărea că ar fi prea mult.” Şi găseam timp şi pentru joacă, filme, sport, lectură…dădeam o mână de ajutor şi pe la treburile casei.Ţin minte că la publicarea rezultatelor la examenul de intare la liceu, ai mei erau la piaţă ,făceau cumpărături şi li s-a părut foarte normal când-la întoarcere-le-am comunicat că am reuşit.Erau bucuroşi, bineînţeles, dar fără să manifeste un entuziasm exagerat.

 • dragos b

  Vineri pe la prânz, când la emisiunea “Vorba de cultură” de la Radio România Cultural matematicianul şi scriitorul Bogdan Suceavă vorbea despre cum face el cercul de matematică în SUA cu ajutorul revistei “Gazeta matematică” şi ce fabuloasă sursă şi resursă este “GM” şi ce geometrie în spaţiu se face la noi ş.a.m.d. … în timpul ăsta tocmai găseam o grămadă de culegeri şi numere din “GM” şi alte cărţi aruncate la gunoi. Şi nu e prima dată. Am ales câteva titulri de pe acolo. Câteva pentru mine, câteva pentru un prieten tânăr. Şi nu e prima dată. Şi am şi poze… 🙁

 • C.D. Mocanu

  @dragoș b
  Să le vedem! Pe poze zic! Dați-le în vileag! Puneți trei vorbe lângă ele și ați făcut de-o postare!

 • Cristian Ioan

  Multumesc pentru imagini!
  Am regasit si Gheba, si Arimescu, si altele
  Le-am pastra mult timp, dar in cele din urma am scapat de ele. Si nu le-am facut poze inainte sa le dau …

 • dragos b

  Bogdan Suceavă despre “Gazeta matematică” în S.U.A. (şi nu doar acolo):
  https://drive.google.com/open?id=1phdWJTHfN1NrkXJwPCri-mTIhlRJFfBv
  (10 minute, 10 Mb)

  Toată ediţia emisiunii aici:
  https://drive.google.com/open?id=1k5b1hvxvyXML67jhrORcA4FtJoUrDXmo
  (30 minute, 27 Mb)

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>