despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Doar că nu-i simplu

Începură vremuri încurcate: alegeri europarlamentare acuș-acuș, prezidențiale la toamnă…

… și locale peste un an.

Ce mai e un an, cînd te gîndești cîți om fi pierdut deja-n Capitală?

„Om vedea noi ce-om face!” par a-și zice cu toții – cei implicați în politica Bucureștiului.

Pîn’la urmă, avînd asemenea primari de mai mare rușinea, ți-ai putea zice că nu-i mare scofală să scapi de ei.

Din păcate, argumentul gugumăniei nu șade-n picioare; or fi primarii ăștia proști, da tare cred c-ar fi cuminte să-ncepem să știm deja care-s ceilalți – cei care nu-s gugumani, carevasăzică.

Nu ne place de heirupiștii Băluță și Negoiță? Nu-i bai; dar cine-i combate la sectoarele 3 și 4?

Ne e rușine cu anonimii și nepricopsiții de primari din sectoarele 1, 2, 5 și 6? Nemaipomenit; dar cine se ridică să spele rușinea?

Ne vine greața cînd ne gîndim la Primarul Capitalei, Gabriela Firea? Bun; cine-i, atunci, omul care vine să facă ceva, care vrea să facă ceva?

Cu siguranță putem spune că opoziția în Capitală este U.S.R.; nu P.N.L. – ocupat pe alocuri să fie partener constructiv și care, la ultimele alegeri, n-a fost în stare să-și găsească nici măcar un candidat pentru Primărie!

Foarte bine! Cu atît mai mult avem pretenții – da, de la oamenii onești și deștepți avem mai multe pretenții decît de la ăilanți.

Da, fiindcă a trecut vremea-n care era de-ajuns să spui „ăia nu fac bine!” – acuma, mai ales după un exercițiu administrativ de trei ani de zile, ți se cam cere să spui clar „cum o să facem noi bine”.

Cam e momentul: Capitala trebuie luată-n serios.

Acuma să vedem și capitolul ăla scîrbos, care-ncepe cu „doar că…”

Doar că nu-i simplu.

Vedeți voi, este cumplit pentru Opoziție să ajungă la noi cu ce-are de spus. Urîte ghidușii se petrec în presă – la absolut toate nivelurile ei – cînd e vorba s-o țină-n brațe pe Gabriela Firea: ea poate veni oricînd, la orice televiziune, să spună orice, fără a-i fi pus la îndoială nici un cuvînt.

În ziarul „Libertatea” nu găsim nimic critic la adresa Primarului General; ba, cînd se mai zvonește ceva nasol prin alte locuri, apare pe-aici imediat cîte un material despre ce bani se mai aruncă numai în Sectorul 5…

Nimic rău nici pe blogul „Tolo” – nu că actuala administrație locală n-ar fi printre cele mai dușmănoase la adresa presei mici, independente.

… pe blogul „Petreanu” n-a apărut niciodată vreo strîmbă mititică despre Gabriela Firea; autorul nu pierde vreo ocazie să se-arate contra P.S.D. dar – ce-ntîmplare! -, spre deosebire de restul concetățenilor, căsătoria lui a fost oficiată de Primarul General în persoană.

11 comments to Doar că nu-i simplu

 • Bogdan

  Petreanu a fost șeful lui firea când lucrau amândoi la televiziune. Au rămas prieteni buni de familie. Și-a luat-o prin comentarii când a apărut poza de la nuntă și cam atât. Soția lui petreanu încă lucrează la antena.

 • Apropo de presă, de ceva vreme au început să apară reclame plătite de Primăria Sector 3 pe Digi24 (!), precum şi articole publicitare pe digi24.ro (au marcajul (P) în titlu). În rest, presa pare o mare “famiglie”, nu se atacă ziariştii între ei, iar Fi(e)rea e, la urma urmei, una de-a lor şi tot în presă va lucra după ce nu va mai fi primar, adică după ce se revine la alegerile în două tururi sau după ce îşi mai găseşte vreo sârmă în partea dorsală, că altfel va fi eternă.

 • Dan

  Într-o carte citită recent (Dictator’s handbook) sunt câteva pagini bune despre controlul media și despre “cultivarea opoziției”. Ideea era că dacă ții terenul ocupat cu “opoziția ta” – idioți utili sau nu, contează mai puțin – șansa de a se dezvolta o mișcare reală de opoziție este aproape nulă. În altă carte, citită înainte de alegerile prezidențiale precedente (au trecut 5 ani!) – “Why nations fail” – autorul spunea că într-un mediu social-economic extractiv scopul opoziției este doar de a înlocui “puterea” la butoane, nu de a schimba fundamental sistemul în beneficiul unei pături mai largi a populației. Restul e istorie. Chiar, m-am înregistrat la vot aici, inclusiv la europene am completat un formular pentru a putea vota candidații de aici, adică de a fi scos de pe lista electorală din .ro.

  • hm

   pe acolo cum se simte treaba electorală?

   • Dan

    Aici sunt alegeri locale în aceeași zi cu cele europene. Candidații “europeni” apar cu poză doar prin ziare, sunt politicieni de carieră despre care afli eventual de pe internet. La locale treaba e mai colorată: aici se votează doar consilierii printr-un sistem de vot mai ciudat – pe buletinul de vot faci un clasament de preferințe, adică scrii 1, 2, 3… în dreptul favoriților. Poți vota un singur consilier sau poți pune numere în dreptul tuturor, dar votul se anulează dacă pui același număr la mai mulți. Practica locală e de a se vota maxim 3 candidați. Ca o paranteză, sistemul acesta de vot a propulsat foarte mulți independenți, mergând până la 1/3 din consilii sau din parlamentul național.

    Acum despre campania în sine – stâlpii sunt plini de poze cu “vote no 1” și am băgat deja la pubelă un braț de fluturași și de scrisorele găsite în cutia poștală. Într-o seară ne-am trezit cu un individ la ușă care ne spunea că e candidatul Cutărescu, dacă vrem să discutăm despre “problemele comunității”. Bine, n-am discutat, la momentul respectiv nu eram deciși dacă să ne înregistrăm sau nu pentru vot. Momentan majoritatea candidaților sunt nativi, poate 2-3 să fie imigranți (am remarcat o chinezoaică). Cam asta ar fi de zis.

 • hm

  Aha! interesant, util pentru independenți.
  Îmi place mult cum la noi opoziția merge în continuare pe visul frumos că se va reveni la alegerea primarului în două tururi.

  • Opoziţia (adică aia reală, USR/Plus) o să tot meargă pe visul ăsta până va prinde câteva primării mari, adică până mai intră la răcoare vreun pesedist sau penelist ori dispare în mod natural, că altfel slabe şanse la altceva decât câteva comune.
   În rest, situaţia cu un tur convine de minune atât PSD-ului, cât şi PNL-ului. Oameni precum Robu, Falcă, Chirică, Scripcaru, Boc, Florea (de la Tg. Mureş), Negoiţă, Pandele şi chiar Firea sunt eterni pe funcţie, doar cu DNA-ul îi mai dai jos (gen Oprescu sau Mazăre) fără alegeri în două tururi.

   • hm

    Am, așa, senzația că-s destul cu capul pe umeri să accepte că e important să obțină cît mai mult în consiliile locale.

    Da’ chiar, opozantul lu’ Pandele cine e?

 • hm

  Să consemnăm, de dragul adevărului, că Tolo a-nceput o campanie, de curînd, luîndu-se în sfîrșit de Primărie și de G. Firea.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>