scris de Ando
Pe strada asta, aflată aproape de Foişorul de Foc, ochisem – mai demult – casa de la nr. 13. Părăginită, cu ferestrele baricadate, avea, pe atunci, curtea plină, peste nivelul gardului, cu tot felul de fiare, bidoane de plastic, scânduri. Ce mai, un veritabil depozit de gunoaie, plus duhoarea care te gonea pe trotuarul de vizavi!
Intre timp, gunoaiele au fost înlăturate, dar casa arăta, în continuare, a fi părăsită, cum e în poza asta de anul trecut:
Deci, suficiente argumente s-o adaug pe lista noastră de case căzute. Trecând, însă, zilele trecute pe acolo, am avut o frumoasă surpriză. Casa a intrat într-un proces de renovare, renovare ajunsă destul de aproape de finalizare, şi acum, arată astfel.
Si care-i partea buna in afara de disparitia gunoiului !?? Mie mi se pare o oroare ca exista arhitecti care produc asa ceva, o zic de-a dreptul …
îmi pare rău, dar nu pot sa fiu de acord. Clădirea așa cum arată acum nu arată bine, ci de prost gust, adică kitsch. Ce înseamnă kitsch
-Opus față de operele de artă (care chiar cer interpretare), kitschul nu este interpretabil;
-Kitschul propagă și repetă stereotipuri și clișee și îi lipsește originalitatea;
-Kitschul este deseori ușor reproductibil (articole de masă).
O clădire care încearcă să imite un stil din trecut fără să știe si fără sa tina cont de specificul zonei nu este o surpriză plăcută, este un dezastru.
Culmea e că, din toate străzile din zonă, Iancu Căpitanu este cea mai eterogenă din punct de vedere arhitectonic(şi aici mă refer la vechile clădiri). Aşa că, eu personal, nu văd nimic kitschios în această renovare.
Nici eu. Dimpotrivă. Valirifică armonios nevoia de spațiu util interior și nu incarca strada.
Și care este specificul zonei? Cum trebuie să arate cladirea?
E oribil ca exista astfel de arhitecti pe piata … Sunt si eu in acord cu primul comentariu, au pocit o casa pe care ar fi putut sa o extinda pe verticala si cu ceva creativitate, in acelasi timp cu mentinerea casei autentice nu cu caricaturizarea ei …
(Am mai comentat si ieri dar nu a intrat si cand am incercat sa plasez din nou comentariul mi-a zis ca se pare ca repet. Concluzia e ca nu pt comenta via identitatea de blogspot asa ca o incerc pe cea de wordpress)
Nu știu de ce s-a dus în folderul de spam dar l-am scos de acolo – comentariul, vreau să zic.
Fiindcă nouă ne place dar suntem ageamii uneori, unde greșim?
Gresiti pentru ca mai bine darama casa si facea ceva cinstit. Daca au vrut sa pastreze casa, ar fi trebuit sa o faca in forma sa autentica, macar pentru aspectul la strada (probabil la interior n-o fi avut nimic remarcabil). Daca doreau o extindere ar fi trebuit sa faca ori unda discreta ori una contemporana, evidenta. Asa, au facut un acoperis gretos, in stil Buzescu sau Sintesti si un soclu cu caramidute de saormerie …
Ca principiu, niste exemple ceva mai fericite, cautate si gasite la intamplare:
https://i1.wp.com/magazine.bam.archi/wp-content/uploads/2017/12/surelev-baua.jpg?resize=759%2C500&ssl=1
https://i0.wp.com/blog.bam.archi/wp-content/uploads/2018/03/surelev-garces-de-seta-bonet.jpg
https://immobilier.lefigaro.fr/article/surelevation-gagner-un-etage-c-est-possible-mais-complique_a48e28b0-d810-11e6-af62-787f14c203b5/
Adica acolo cred ca au lucrat niste arhitecti care au fost probabil si platiti pentru asta, nu au facut un proiect intr-o zi pentru ca pentru o zi au fost platiti (probabil cazul fericit de la noi).
PS: cred ca blogul meu semiactiv pe blogspot are o problema, inclusiv cu efecte in blocarea comentariilor cu identitatea aia. Nici citarle nu sunt recunoscute de Zelist, de exemplu. Poate gasiti odata un subiect care sa dea un link spre verunul dintre subiectele mele de acolo caci sunt curios daca citarea este sau nu indexata apoi in celebrul “Zetop”
E clar ca că nu mă pricep, fiindcă cel puțin exemplul ăsta
https://i0.wp.com/blog.bam.archi/wp-content/uploads/2018/03/surelev-garces-de-seta-bonet.jpg
nu mă încîntă mai tare decît ce s-a făcut la PS3
https://www.simplybucharest.ro/?p=33723.
Mie, în continuare, mi se pare că e agreabil ce e aici pe Iancu Căpitanu și pesemne că destul de rezonabil în ceea ce privește banii băgați.
PS – mie mi-e greu să comentez pe multe bloguri care-mi cer autentificări ba cu cont FB, ba cu identitatea de blogger/wordpress șamd.
Uite un exemplu mult mai bun pentru autenticitate:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0c/Neues_Museum_Berlin_EP1.JPG
Uita-te intai la imaginea generala fara sa incerci deloc sa fi analitic. Pe urma da un zoom si uita-te intai in dreapta corpului central si apoi la partea din stanga. Dupa aia va fi foarte clar ceea ce am vrut sa spun cu exemplele de mai inainte, comentate doar ca imagine, fara sa stim ce a fost in spatele interventiei. La S3 stim foarte clar ca a fost o fortare a unei constructii si nu neaparat o interventie de reabilitare.
Asta e, noi, neofiții, o să vedem lucrurile mereu altfel, întrucât îmi place și cred că a ieșit bine pe Iancu Căpitanu și de fiecare dată când întâlnim ceva asemănător ne bucurăm și credem că este un mare câștig.
Noi ailalti o sa vrem mereu ceva, ca “ceva mai mult” este deja o pretentie prea mare. Adica noua o sa ne zgarie retina elemente d-alea precum consolele kitschoase si disproportionate de la ferestre. Ridicole de parca ar fi furate din casa lu’ Vali Vejelie sau Carmen Serban … Cu cat o sa va uitati cu mai multa atentie cu atat o sa va dati seama ca nu e niciun castig.
Sa nu fie cumva acelasi arhitect ca aici:
https://www.google.ro/maps/@44.4367486,26.0871823,3a,75y,285.24h,97.22t/data=!3m7!1e1!3m5!1sHAf_CUrC1dkY7LC_F3rlrQ!2e0!6s%2F%2Fgeo2.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3DHAf_CUrC1dkY7LC_F3rlrQ%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D111.17508%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i13312!8i6656
Sau poate de aici:
https://www.b1.ro/thumbs/landscape_big/2017/09/22/cum-arata-canapelele-din-casa-fiicei-lui-nicolae-guta-foto-252757.jpg
În continuare o să trecem cu drag pe lîngă casa asta și pe lîngă multe altele ca ea; în continuare o să socotim refacerea ca pe un exemplu bun și inspirat și, laolaltă cu Griviței 50 și Popa Tatu 49, ca un motiv să merite să-ncerci să păstrezi ceva din păduchelnițe cînd e mai simplu să le razi.
Eu o sa incerc totusi sa evit sa trec pe langa astfel de case si sa consider ca mai bine sa le demoleze decat sa le batjocoreasca. Dar cine stie, poate devine o atractie turistica asa cum s-a intamplat si in alte parti cu astfel de incercari de a pastra ceva, incercari pe care le inscriu in exact aceeasi categorie a bunelor intentii care paveaza drumul:
https://www.youtube.com/watch?v=c8vEdYlN8NQ