S-au făcut recent cîțiva pași pentru înfrumusețarea lacurilor Capitalei prin aducerea la lumină a unor bucăți bune a malurilor din zone ca Bordei și Floreasca în special.
Adăugînd umanizarea Căii Floreasca de-acum zece ani putem zice că progresul se simte.
Dar să nu ne amăgim: nu se poate merge pe lîngă lac peste tot; în continuare malurile-s blocate pe sute de metri de „riverani” și asta nu cred că se va schimba vreodată. Dar fitece petec amenajat e un cîștig.
Și cînd te uiți, așa, cu bunăvoință, n-arată chiar rău!
Se oglindesc, nepăsătoare, noile clădiri ce au schimbat pentru totdeauna orizontul…
Nu pot decît să laud sobrietatea și decența amenajării – lipsită de încărcarea inutilă și apăsătoare pe care o găsim în parcurile refăcute de primăriile de sector.
Dar e păcat, însă, că se fac în continuare aceleași greșeli de gîndire.
Aleile astea late de nici trei metri nu fac decît să chinuie și să enerveze oamenii. A apus vremea cînd omul se plimba prin parc: acuma aleargă, merge cu bicla, cu rolele, cu trotineta, împinge cărucioare. Aleile nu mai trebuie să fie puchinoșenii ca cele ce duc spre ghena blocului, ci spații largi, generoase, îmbietoare cu loc pentru toată lumea și pentru toate ritmurile ei.
Cred, de asemenea, că trebuie să fie scoase din parcuri marile cluburi, terase și restaurante și înlocuite cu spații mai mici – dar nu mai puține! – unde să nu se poată ține paranghelii, nunți, cumetrii și evenimente: ideea e ca oamenii să se poată aduna și simți bine, într-o experiență care include întreg parcul.
Aleile betonate sunt în plin soare!Vara e jale:-( Lipseşte,în continuare, preocuparea de a planta arbori, încă din această fază. Există atâtea specii autohtone, rapid crescătoare care, în maxim 4-5 ani, pot aduce umbră, măcar în zona băncilor.
Multumim pentru relatare!
Bine punctat.
– chiar azi dimneata am trecut pe acolo, dar pe LINGA parc, nu pe pasarela, si nu am facut nici macar poze.
Mergeam la servici cu 301, inainte de Bordei am vazut ca incepe coada, asa ca am coborat si am continuat pe jos. Autobuzul m-a depsit, dar nu cu mult …
– perfect argumentat critica aleilor inguste:
“Aleile astea late de nici trei metri nu fac decît să chinuie și să enerveze oamenii. A apus vremea cînd omul se plimba prin parc: acuma aleargă, merge cu bicla, cu rolele, cu trotineta, împinge cărucioare.”
da, da, asa este, latimea aleii, foarte genroasa pt doua persoane, devine complet insuficienta in weekend sau pt. plimbareti + alergatori + rolleri + biciclisti + trotinetisti + carucioare …
– da, nici vorba de umbra pe alei si in jurul bancilor. Bordeiul abai iese din renovarea ce a durat muuuult, exista pomi acolo, dar nu linga alei, nu unbresc bancile!
– despre BANCI, ce parere ai? CU mai bine de un an in urma remarcam ASPECTUL lor (soclu de ciment + scanduri) dar nu am idee cum se sta pe ele …
Pomi se pot planta oricând, trotuarul prost gândit așa rămâne
Băncile sunt greoaie am văzut că genul asta se mai folosește și prin alte orașe din Europa.
Sunt oameni care zic că banca nu trebuie să fie neapărat comodă ca să nu te îmbie să stai prea mult…
Băncile se fac cât mai puţin confortabile pentru a descuraja dormitul “homeleşilor” şi beţivilor pe ele. Şi prin afară se fac aşa sau, eventual, se fac cu împărţirea şezutului în mai multe ,,scaune” pentru a nu se putea întinde nimeni pe ele.
Latimea aleilor in spatiile verzi ar trebui sa fie data de dimensiunea coroanelor pomilor de pe margini, in asa fel incat sa poata crea o bolta peste ele. In cazul de fata nici nu-i vorba de pomi oricum o dai, dar si in principiu. Pot fi alei mai late, dar in cazul acela e nevoie de arbori masivi, de zeci de ani si specii care chiar au coroane foarte mari si bogate, si/sau alti arbori pe mijloc, impartind aleea din loc in loc dar asigurand acea bolta si pt. o alee foarte larga.
Si pomii sunt principala parte, nu “pot fi plantati oricand”. Aleea poate fi trasata oricand, se face in cateva zile, arborii masivi necesari umbririi ei au nevoie de ani buni de crestere, zeci de ani in cazul uneia late. Si asta presupunand ca vor fi lasati sa creasca, nu “toaletati” asa barbar si/sau “lucrati” la radacina sa se usuce si sa se tot planteze altii.
Nu toate zonele din parcuri trebuie împădurite, promenada de pe mal poate fi lăsată și aerisită, propice unor adunări sau doar pierderii timpului
Asta n-are nicio legatura cu definitia mea de parc, sau spatiu verde in general. Sau cu ce e necesar acum, si pt. mediu si pt. viata la oras. Arbori ar trebui sa fie oriunde exista posibilitatea.
Nu, doar că un spațiu atît de mare și divers precum complexul ăsta de lacuri își permite zone cu „target” diferit
A umblat cineva prin noile “amenajări” de pe malul lacurilor bucureştene… ce a ieşit se poate vedea la http://transport-in-comun.ro/forum/viewtopic.php?f=17&t=57&p=6155#p6155
Încă o violare de bani publici marca Firea.
Bifat? Bifat!
Păcat că – surprinzător – s-a lucrat chiar repede și ideea de-a lăți neregulat malul (vezi partea dinspre Calea Floreasca) e bună.
Nu știu cît de bine s-a lucrat la marginea betonată.
În rest, absolut neîmbietor.