despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

despre ajutatul omului

… nu-s oameni răi.

E plin orașul de agenți de poliție risipiți prin intersecții. Ăi de la poliția locală îs omenoși și-și fac treaba cum pot ei mai bine. Ăi de la poliția rutieră-s mai mult puși să pîndească coloanele oficiale, oprind traficul ca să treacă barosanii-n liniște.

Și unii, și alții, își fac treaba – și, cînd noi vedem că treaba lor nu-nsemnează că trebuie să simțim că ne-ajută, e bine să pricepem că nu-i chiar vina lor!

N-au orbul găinilor! Atîta-s puși și-nvățați să facă.

Ăia care te opresc să treci cînd ai ghinionul să-ți iasă-n cale vreo coloană oficială se suie-n mașini și pleacă imediat după ce s-a dus coloana: n-o să-i vezi niciodată să mai rămînă cinci minute ca să descurce încurcătura de mașini rezultată. Nu că nu-i duce mintea: ci, pur și simplu, nu-s puși să facă și asta.

Ăia care țin pe loc un tramvai plin ca să scurgă de mașini un bulevard n-o fac din răutate: pur și simplu nici un șef nu le-a zis că transportul public are prioritate într-un oraș omenos și deștept.

Ăia care țin o sută de pietoni captivi pe trotuar, ca să treacă-ntîi mașinile, nu-s animale: pur și simplu n-au fost instruiți că pietonii trebuie protejați, ajutați și încurajați.

În momentul în care Poliției i se va spune că ajutatul omului însemnează un oraș mai bun pentru toți, o să trăim toți mai bine.

4 comments to despre ajutatul omului

 • Crtieriul de bază al poliţiei care dirijează traficul e ,,să fie intersecţia liberă” şi atât. De regulă, asta înseamnă că pietonii stau şi aşteaptă până nu mai au loc, iar poliţaii închid ochii la manevre gen intrarea în intersecţie pe linia de tramvai, depăşirea coloanei sau stânga pe interzis, pentru a lăsa intersecţia liberă. De regulă şi tramvaiele se adună, pentru că Garcea dă prioritate maşinilor care virează. Şi asta e în orice intersecţie din Bucureşti, principiul e la fel.

  De cei cu coloanele nici nu mai zic, mai demult am văzut cum o maşină a blocat un troleu şi poliţaiul ţipa la şoferul de troleu să nu claxoneze. Nicio amendă, nimic, şoferiţa s-a dus la Mc Buzeşti, s-a întors, a mâncat şi un hamburger în maşină, în timp ce troleele stăteau bine mersi după ea.

 • hm

  Deunăzi s-a nimerit să am timp să vorbesc c-un agent de la „Locală” care era tare necăjit că tramvaiele îi dădeau intersecția peste cap. S-a mirat cînd i-am zis cîți oameni intră în tramvai, nu se gîndise niciodată în termenii ăștia. De-aia zic că nu trebuie să fie numai vina lor: dacă li se spune că primul trece tramvaiul, o să respecte instrucțiunea.

 • Cristian Ioan

  @hm,
  Felicitari!
  In afara anlizaei foarte pertinente, ai facut si o fapta buna, macar pe UNUL l-ai lamurit!

  “S-a mirat cînd i-am zis cîți oameni intră în tramvai, nu se gîndise niciodată în termenii ăștia”

  Cum am putea face sa explicam asta mai multora, si nu doar agentilor care fluiera in intersectii, ci si factorilor de decizie?!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>